Sinua on huijattu! 7 lapsena kerrottua valhetta, joihin uskot edelleen

03.08.2014 16:15 - Laura Sulkava

Lapselle kerrotaan helposti myyttitietoa tai kevennettyjä versioita totuuksista, koska niitä olisi liian vaikeaa selittää. Valitettavasti tietoihin saattaa uskoa vielä aikuisena.

Uskotko sinä vielä alla oleviin virheellisiin tietoihin?

Luolamiehet asuivat luolissa

Arkeologit uskovat, että luolamiehet tosiasiassa asuivat luolien ulkopuolella. Ongelma on se, että maapallo on muuttunut paljon niistä ajoista, joten mahdolliset asumukset ovat tuhoutuneet.

Tosin, sen ajan ihmisten taito suojautua luoliin ja pitää niitä pakopaikkana on todennäköisesti luonut harhan, jota sarjakuvat ovat ruokkineet.

Television katselu liian läheltä vahingoittaa silmiä

Myytin taustalla on menneisyys. Se juontaa juurensa 100 000 television erästä, joka tuli markkinoille vuonna 1960. Kyseiset laitteet säteilivät 100 000 kertaa enemmän, kuin terveysviranomaisten suositukset olivat.

Maapallon pohjoisnapa on pohjoisnavalla ja etelänapa etelänavalla

Elektromagneettisen tekniikan mukaan maantieteellinen pohjoisnapa on maapallon magneettikentän mukaan etelänavalla. Etelänapa taas juuri toiste päin. 

Ihmisellä on viisi aistia

Näkö-, kuulo-, tunto-, haju- ja makuaisti, eikö niin? Kyseessä ovat Aristoteleen opit 300 eKr. Asiasta on sittemmin saatu lisää tietoa. 

Tutkijat taistelevat edelleen aistien määrästä ja useimmat heistä ovat sitä mieltä, että aisteja on 10 tai 11. Ylimääräiset aistit liittyvät esimerkiksi tasapainoon, kehon osien havainnointiin, kylmän ja kuuman tuntemuksiin, ajantajuun ja kivun tuntemukseen.

Sateenkaaressa on seitsemän väriä

Sateenkaarta ei voi nähdä täydellisellä mustalla taustalla ja siksi värit sekoittuvat aina hieman. Onkin mahdotonta nähdä puhdasta punaista, oranssia, vihreää, sinistä, violettia tai indigon sinistä.

Värejä on todellisuudessa enemmän kuin tähtiä taivaalla. Ihminen voi aistia noin miljoona väriä nähdessään sateenkaaren.

Lepakot ovat sokeita

Lepakoita luultiin vielä 1600-luvulla sokeiksi ja tieto on kulkenut sukupolvelta toiselle. Tosiasiassa lepakot näkevät erittäin hyvin, mutta ovat värisokeita.

Purukumin sulattaminen kehossa kestää vuosia

Joskus lapsena olet ehkä kuullut, että purkkaa ei saa niellä, koska sen sulattaminen kestää niin kauan. Ei pidä paikkaansa. Vatsaan voi jäädä jumiin ainoastaan todella iso pala, joka ei pääse ulos tai pala, joka jää suoleen kiinni. 

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat