Kuva: Fotolia

Älä aina syytä maanantaita - tee työviikosta helpompi pienellä suunnittelulla

12.10.2015 09:15 - Eeva Rajala

Moni tänäkin maanantaina mietti, miksi herätyskello soi niin aikaisin ja miksi töissä asiat eivät kulje täydellisesti.

Maanantaipäivä on täysin syytön sinun ahdinkoosi. Pienellä lauantaina ja sunnuntaina tehdyllä suunnittelulla viikon ensimmäinen työpäivä ei enää tule yllätyksenä. Elämästäsi voi tulla helpompaa pienten viilausten avulla. Elite Daily -sivusto vinkkaa asioista, joita kannattaa ajatella jo sunnuntaina ennen pelätyn maanantain tuloa.

Älä lykkää tai viivyttele

Kaikki nauttivat kiireettömistä viikonlopuista, mutta jos sinun pitää tehdä jotain asioita, tee ne. Jos sinulla on suunnitelmissa viikonloppuna esimerkiksi siivota ja pestä pyykkiä, pysy suunnitelmassasi. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin herätä maanantaiaamuna töihin ja asunto on edelleen täysin sekaisin, vaikka suunnitelmissa kyllä oli siivota. Tästä lähtien tee perjantaisin esimerkiksi tehtävälista viikonlopulle ja pidä siitä kiinni. Maanantaina on paljon parempi olo.

Kirjoita päivittäisiä tehtävälistoja

Viikonloppu on hyvää aikaa suunnitella ensi viikkoa. Ajattele viikkoa etukäteen ja kirjoita ylös kaikki, mitä haluat tehdä ennen tulevaa perjantaita. Kun lista on valmis, jaottele se tasaisesti tulevalle viikolle niin, että varmasti ehdit tehdä listan kaikki asiat. Näin olet suunnitellut etukäteen, eikä maanantai tule eteen pelkkänä suurena, synkkänä yllätyksenä. Muista kirjoittaa listalle myös kivoja asioita, joita haluat tehdä viikon aikana.

Suunnittele vaatetuksesi

Suunnittele jo viikonloppuna, mitä laitat päälle maanantaina, erityisesti jos rakastat torkuttamista työaamuisin. Viikonloppuna voit suunnitella vaikka koko tulevan viikon asusi, niin niistä ei tarvitse kantaa huolta enää viikolla. Sinun ei toki tarvitse suunnitella vaatetustasi koko viikolle, yksikin päivä etukäteen riittää, jotta saat säästettyä vähän aikaa aamulla. Tähän suunnitelmaan kuuluu muun muassa se, että varmistat vaatteiden olevan puhtaina. Viikonloppuna taitaa olla siis pyykinpesuaika.

Suunnittele ateriasi

Jos lähdit maanantaina kiireellä töihin, mietit kenties miten hienoa olisi ollut ottaa kotoa mukaan pientä evästä. Lounastaukoon kun on niin kovin pitkä aika. Pienellä suunnittelulla sinulla olisi nyt mukanasi muovirasiassa esimerkiksi pilkottuja hedelmän palasia tai pieni itse tehty salaatti.

Siivoa laukkusi

Viikonlopun jäljiltä voi käydä niin, että joko laukkusi näyttää kuin siellä olisi riehunut pyörremyrsky tai olet tyhjentänyt laukun viikonlopun juhlia varten, eikä siellä ole mitään työssäsi tarvitsemiasi asioita. Jotta pystyt välttymään siltä kauhulta, että huomaat jättäneesi tärkeät työpaperit ja kalenterisi kotiin, järjestä laukkusi sunnuntaina työkuntoon.

Vähennä arkiviikon taakkaa

Tämä hoituu helposti niin, että pidät esimerkiksi asuntosi järjestyksessä. Seuraavana viikonloppuna varaa pari tuntia siihen, että siivoat pöytätasot, heität vanhat lehdet ja tarpeettomat paperit roskiin ja nostat lattialta kaikki sinne jostain kumman syystä joutuneet vaatteet. Näin sinun ei tarvitse stressata kaikesta arkiviikolla. Huomaat, että mitä vähemmän sinulla on tehtävää arkiviikolla, sitä vähemmän kaoottisuutta arkiviikossasi on. Huomaat myös, että siivoamiseen ei mene koko viikonloppua, vaan saat tehtyä paljonkin asioita parissa tunnissa.


Lue myös: Asiantuntija: Työpäivän aloittaminen ennen aamuyhdeksää on kidutusta

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat