Älä lisää öljyä, suola sen sijaan on pakollista - italialaisten 10 täsmäohjetta hyvään pastaan

13.09.2015 21:15 - Senja Rapila

Pastan keittämisen 10 myyttiä on vihdoin kumottu.

Pasta vaikuttaa kaikista helpoimmalta ruoka-aineelta, sillä heität vain vettä kattilaan ja katsot keittominuutit. Vaikka tämä vaikuttaa helpolta, on lopputuloksen usein ylikypsä, vetelä pasta.

Pastan valmistamisesta on useita mielipiteitä, mutta italiailaisten mielestä nämä asiat ovat täydellisiä myyttejä: 

1. Jos et laita öljyä keitinveteen, pasta tarttuu kiinni toisiinsa

Oikeastaan öljyn lisääminen pastaan vaikeuttaa kastikkeen tarttumista siihen. Samalla heität niinsanotusti öljyä hukkaan. Jos haluat ettei pasta tartu toisiinsa kiinni keittovaiheessa, varmista nämä asiat: kattilassa on tarpeeksi vettä, sekoita kunnolla pastan lisäämisen yhteydessä ja sekoita pasta kiehuvaan veteen.

2. Et tarvitse ylimääräistä vettä keittämiseen

Kyllä tarvitset. Ylimääräinen vesi auttaa pitämään pastan erillään, sillä se antaa pastalle enemmän tilaa "liikkua" veden kiehuessa. Veden määrä myös laimentaa pastasta irtoavaa tärkkelystä, jolla vältät pastan limaisuuden.

3. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa kun lisäät pastan

Tästä voidaan olla montaa mieltä, mutta tämä auttaa myös ehkäisemään pastan tarttumista toisiinsa.

4. Valuta kunnolla

Kyllä ja ei. Haluat kyllä valuttaa pastasi kuivaksi, mutta sinun ei välttämättä tarvitse valuttaa pastasta tullutta vettä pois. Voit säästää pastasta valuttamasi veden, sillä se on hyvä pohja aloittaa kastikkeen tekeminen tai ohentaa esimerkiksi pesto-kastiketta.

5. Pasta on pakko huuhdella

Tälle ei ole tarvetta, mikäli et ole käyttämässä pastaa esimerkiksi salaatissa.

6. Veteen ei tarvitse laittaa suolaa

Useat eivät ymmärrä sitä, millainen vaikutus suolalla on keittovedessä. Jos et lisää suolaa keittoveteen, pastasi tulee maistumaan mauttomalta. Ei ole oikeaa määrää suolalle, mutta noin 2-3 teelusikallista merisuolaa on sopiva määrä 3-5 litraan vettä (kaksinkertainen määrä hienolla suolalla). 

7. Pastassa on kyse hyvästä kastikkeesta

Pastassa on kyse hyvästä pastasta. Italiassa pastakastikketta laitetaan usein todella vähän, jotta itse pasta on pääosassa.

8. Jokainen pastamakaroni menee jokaisen kastikkeen kanssa

Oikeasti erityyppisille pastoille on kaavat, jonka suhteen kastike valitaan. Muutamia esimerkkejä: lihakastikkeet = pappardelle, tagliatelle, koostumukseltaan vetiset tai öljyiset kastikkeet = cappellini, paksut kastikkeet = rigatoni, penne, palakastikkeet = farfalle, conchiglie.

9. Tuore pasta on parempaa kuin kuiva

Ei välttämättä, niiden koostumukset ovat vain erilaiset. Kuten erilaiset pastan muodot toimivat erilaisten kastikkeiden kanssa, jotkut ruoat toimivat italialaisten mukaan paremmin kuivan pastan kanssa (pastasciutta).

10. Tiedät pastan kypsyyden heittämällä sen seinään 

Vaikka tämä teoria onkin hauska, se ei kerro sinulle hirveästi pastan kypsyydestä. Jotta saisit pastasta täydellisen kypsää, yksi keino on pysytellä paketin sivussa ilmoitettavissa keittominuuteissa. Toinen keino on maistaa sitä: Sen pitäisi olla kiinteä koostumukseltaan, vähän pureskeltava (pehmeä), ja pastan ei pitäisi olla valkoinen sisältä.


Lue myös: 
Keitätkö aina liikaa spagettia? Helpolla niksillä mittaat oikean määrän

Lähde: About Food

Kilpailut

Uusimmat