Kuva: Fotolia

Etsitkö uutta kotia? Hyvä suunnittelu auttaa unelman toteutumisessa

02.12.2016 12:00 - Katja Nygård

Uuden kodin etsiminen voi tuntua joskus haastavalta. Kun oikea kohde viimein löytyy, unelmat lähtevät lentoon, mutta samalla järki saattaa karata. Asiantuntija kertoo, mitkä asiat kannattaa muistaa, ennen kuin kirjoittaa nimensä kauppakirjaan.

Selvitä omat menosi

Aloita asunnon etsitä laskemalla paljonko pystyt kuukaudessa laittamaan rahaa asumiseen? Muista, että kerros- ja rivitaloasumisessa asumismenoihin lasketaan asuntolainan lisäksi yhtiövastike sekä sähkömaksut. Omakotiasumisessa puolestaan menoihin lisätään erilliset sähkö- ja jätemaksut, kiinteistövero ja vakuutukset.

Kartoita toiveet ja tarpeet

Lähde liikkeelle siitä, mitä haluat. Millainen asunto olisi itsellesi mieluisin ja järkevin ratkaisu: uusi, vanha, kerrostalo, rivitalo vai omakotitalo? Missä kunnossa asunnon pitäisi olla? Oletko valmis remontoimaan?

Selaa toivomasi alueen tarjonta ja hintataso. Miltä alueelta ja minkälaisten kulkuyhteyksien varrelta haluaisit löytää asunnon? Mitä palveluja toivoisit sijaitsevan lähellä?

Neuvottele laina valmiiksi

Pyydä asuntolainatarjous muutamasta eri pankista useammalle summalle ja vertaile niitä keskenään. Selvitä kaikki kulut, joita pankki perii. Jos et itse osaa tai ymmärrä, pyydä rahoitusneuvottelijaa selvittämään asiat ja laskemaan lainan todelliset yhteiskulut.

Varaa aika pankkiin ja käy neuvottelemassa laina valmiiksi sitä hetkeä varten, kun mieluisa asunto osuu kohdalle. Jos vasta siinä vaiheessa alat haalia tarjouksia ja tehdä vertailua, pahimmassa tapauksessa unelmien asunto ehtii mennä sivu suun.

Kun lainaneuvottelut on tehty valmiiksi, olet siinä vaiheessa etulyöntiasemassa, jos asunnolla on muitakin kiinnostuneita ostajaehdokkaita.

- Jos sinulla on jo omistusasunto, sovi myös pankin kanssa, pitääkö omasi olla ensin myyty, ennen kuin voit ostaa uutta, muistuttaa kiinteistövälittäjä Armi Lötjönen Etelä-Karjalan OP-Kiinteistökeskuksesta.

Anna aikaa

Sopivan asunnon etsimiseen kannattaa varata aikaa jopa useita kuukausia.

- Asunnon ostoon liittyy paljon tunteita. Monta kertaa kuulee sitä, että joku asunto on tuntunut kodilta heti ensi näkemältä.

Tunteen lisäksi on kuitenkin hyvä miettiä myös taloudelliset seikat, kuten rahoitus ja remontointikulut

- Järkikin kannattaa siis pitää mukana, Lötjönen muistuttaa.

Etsi sopivia asuntoja internetin asuntohakupalveluista ja sovi henkilökohtainen esittelyaika, niin saat rauhassa tutustua asuntoon tai taloon ja voit rauhassa kysellä asioita kiinteistövälittäjältä.

Kun löydät mieluisan asunnon, ota selvää kaikista asuntoon liittyvistä asioista. Asunto-osakkeiden kohdalla isännöitsijätodistuksesta selviää monta olennaista asiaa, kuten tulevat remontit.

Pyydä apua

Jos sopivaa asuntoa ei etsinnöistä huolimatta ala löytyä, kerro toiveesi ja unelmasi kiinteistönvälittäjälle. Joissakin välitystoimistoissa voi solmia maksuttoman ostajapalvelusopimuksen. Siinä välittäjä vinkkaa tulossa olevista kohteista, jotka täyttävät ostajan asunnolle asettamat kriteerit. Usein asuntoa pääsee katsomaan ensimmäisten joukossa.

Kun sopiva asunto löytyy, käy henkilökohtaisesti asuntonäytössä tarkistamassa asunnon kunto. Pyydä nähdä myös taloyhtiön yhteiset tilat, kuten kellari tai varasto, saunatilat ja pesutupa.

Myyntiesitteen on tarkoitus antaa kattavat tiedot ostajalle päätöksentekoa varten. Jos asunto kiinnostaa, pyydä nähdä asunnosta isännöitsijäntodistus, asunnon pohjapiirros, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestys. Tarkista tehdyt ja tulevat remontit, asunnon velat ja vastikkeen suuruus.

Jos taas olet ostamassa omakotitaloa, pyydä kiinteistön asiakirjat, kuten karttaotteet, rakennuspiirustuksia ja mahdollisia kuntotarkastuksia nähtäväksi.

Tee päätös harkiten

Älä anna pelkän tunteen viedä mennessään, vaikka senkään merkitystä ei toki pidä vähätellä lopullista päätöstä tehtäessä.

Kun olet vakuuttunut siitä, että asunto on juuri sinulle sopiva ja maksukykysi riittävä, tee ostotarjous kirjallisena. Muistathan, että suullinen tarjouskin on asunto-osakkeen kaupassa sitova. Kirjaa ylös kaikki sovitut asiat ja lupaukset.

Kun tarjous on tehty, jää pitämään peukkuja, sillä pian saatat olla uuden kodin omistaja.

Lähteet: Asuntokauppaopas, Ovikoodi

Lue myös: Unelma-asunto löytyi välittäjän avulla: ”Pihalla kasvanut omenapuu sinetöi kaupat”

Kilpailut

Uusimmat