Haisetko pahalle? 20 syytä löyhkälle

28.09.2012 21:15 - Eeva Rajala

Arvaamattomatkin asiat voivat saada elimistösi haisemaan niin, että joka ikinen työkaverisi huomaa sinut – eikä niin positiivisesti. 

Prevention-lehti listasi sivuillaan 20 erilaista syytä, miksi saatat enemmän lemuta kuin tuoksua muiden ihmisten mielestä. Ole huoleti, lue myös nopeat vinkit, miten pahan hajun saa karistettua pois.

Syyt pahaan hajuun ja keinot päihittää löyhkä:
1) Et kuivaa itseäsi pyyhkeeseen suihkun jälkeen
Kosteus saattaa jäädä muhimaan ihopoimuihin, esimerkiksi rintojen alle tai varpaiden väleihin. Syntyvät bakteerit sekoittuvat hikeen ja näin syntyy hajuja. Kannattaa siis kuivat paikat hyvin pyyhkeellä. Yksi hyvä keino on myös käyttää esimerkiksi hiustenkuivaajaa, jonka haalealla puhalluksella voi kuivata vaikeat paikat.

2) Rakastat tulista ruokaa
Ihanat mausteet kuten esimerkiksi curry ja valkosipuli voivat pahanhajuisen hengityksen lisäksi aiheuttaa ihonkin pahaa hajua. Hengityksen hajua voi helposti raikastaa suuvesillä tai vaikka pureskelemalla tuoretta minttua. Kokonaan paha haju lähtee elimistöstä sen jälkeen, kun se on prosessoinut ruoan kokonaan. Kannattaa välttää esimerkiksi juuri valkosipulin syöntiä tunteja ennen tärkeää palaveria tai treffejä.

3) Harjaat - mutta vain hampaasi
Pesetkö hampaasi, muttet kieltäsi? Kielessä on tuhansia pieniä hiuksentapaisia ulokkeita, joihin kiinnittyy pieniä ruoanpalasia. Suuvesi voi auttaa, mutta paras keino pahan hajun poistamiseen on bakteerien poistaminen kielen pinnasta. Kielen voi harjata tai voi käyttää nimenomaan kielelle tarkoitettuja raaputtimia.

4) Olet stressaantunut
Hikoileminen on elimistön luonnollinen tapa käsitellä stressiä. Kannattaa kokeilla salvia-teetä, sillä sen uskotaan rauhoittavan sympaattista hermostoa, mistä stressireaktiot lähtevät. Teen pitäisi vähentää myös hikoilua.

5) Saat ravinnosta liikaa kuitua
Kuidut ovat hyvästä, mutta rajansa kaikella. Täysjyvät, hedelmät ja vihannekset voivat täyttää vatsasi mukavasti, mutta samalla voivat aiheuttaa kaasunmuodostusta. Lisää tämänlaisia ruokia ruokavalioosi hiljalleen, jotta elimistö ehtii tottua. Jos käytät kuitulisiä, muista nauttia runsaasti vettä päivän aikana.

6) Kuorsaat äänekkäästi
Kun nukut suu auki ja kuorsaat, kielesi, ikenesi ja poskesi kuivuvat, ja pintaan muodostuu kuollutta solukkoa. Tämän takia henkesi haisee aamuisin. Kannattaa välttää yömyssyä, sillä alkoholi pahentaa kuorsausta. Aamulla sen sijaan että harjaisit hampaasi, kannattaa kokeilla kurlata suuta pienellä lasillisella sitruunamehua.

7) Syöt nopeasti kiireessäsi
Jos hotkit ruokasi ennen tärkeää palaveria, saattaa sinut yllättää ei niin mukavat röyhtäilyt myöhemmin päivällä. Anna siis aikaa itsellesi syödä lounaalla rauhassa, vaikkei välttämättä tunnin lounastauko tulee tähän maailman aikaan joka paikassa kyseeseen. Hektisinä työpäivinä kannattaa avuksi ottaa piparminttu, sillä se tappaa bakteereja.

8) Käytät pelkästään deodoranttia
Deodoranttihan ei estä kroppaasi hikoilemasta, se vain vie pois hajun - hetkeksi. Kannattaa siis valita tuote, missä on deodorantti ja antiperspirantti, jonka kerrotaan laittavan hikirauhaset tukkoon. Tosin onko tämäkään niin kovin viisasta? Kai se hiki jostain tulee ulos kuitenkin?

9) Päänahkasi oireilee
Itse hilse ja hilseily eivät ole se ongelma. Ongelmana on se, ettei hiuksia pese. Monet hilseestä kärsivät eivät pese hiuksiaan sen takia, että kuvittelevat kaiken kuivuuden olevan sampoosta kiinni. Sen sijaa hilsettä tulee yleisemmin silloin, kun päänahkasi ja hiuksesi ovat liian rasvaisia. Kannattaa siis kokeilla niin sanottua hilsesampoota tai muuta vastaavaa tuotetta, joka on samalla hellävarainen hiuksillesi ja päänahalle.

10) Käytät reseptilääkkeitä
Kaikenlaiset reseptilääkkeet voivat aiheuttaa muun muassa suun kuivumista. Kysy lääkäriltä, voisiko annostusta muokata niin, ettei tule ikäviä sivuoireita, kuten hengityksen haisemista.

11) Odottelet seuraavia kuukautisia
Kuukautiskierto vaikuttaa siihen, miten paljon hikoilet. Elimistön lämpötila nousee hieman kuukautisten välissä ja ovulaation aikana. Kannattaa kokeilla jotain vahvempaa antiperspiranttia pahoihin hetkiin ja käyttää puuvilla-alusvaatteita.

12) Et syö tarpeeksi hiilihydraatteja
Jos ruokavaliosi koostuu lähinnä proteiineista, etkä nauti edes vähän hyviä eli hitaita hiilihydraatteja, hengityksesi alkaa todennäköisesti haista. Kannattaa tarkistaa koko ruokavalio ja poistaa siitä turhat kalorit, ja ottaa mukaan hyviä hiilareita.

13) Käytät elastaanikuituisia kuntoiluasuja
Tiukat, synteettiset, elastaanikuituiset jumppavaatteet hinkkaavat ensinnäkin ihoa ja vaatteita pitää pestä todella useasti, ettei haju pinty niihin. Kannattaa vaihtaa kuntoiluvaatteet parempaa, kysy niitä kauppiaalta.

14) Olet purukumi-addikti
Sokerittomat purukumit ovat hyväksi hampaille, mutta ne voivat aiheuttaa muun muassa vatsan väänteitä. Purukumi saattaa aiheuttaa ilmavaivoja ja ripuliakin. Jos siis haluat jotain makeaa, vaihda purukumi esimerkiksi kuppiin piparminttuteetä.

15) Sinulla on allergioita
Vuotava nenä saattaa aiheuttaa myös hengityksen hajuun pahoja vivahteita. Juo siis paljon vettä - ei siis kahvia, virvoitusjuomia tai alkoholia vaan vettä. Vesi puhdistaa elimistöä.

16) Käytät vain kenkiä, jotka eivät hengitä
Pidätkö kenkiä jalassa koko työpäivän ja sen jälkeen kummastelet, miksi sukkasi haisevat? Jaloille on myös antiperspiranttituotteita. Kannattaa myös vihdoin alkaa käyttää kengissä pohjallisia.

17) Et ole aikoihin käynyt jalkahoidossa
Jos jalkoja ei hoida, ne alkavat haista. Varaa itsellesi kuukausittainen aika jalkahoitoon, tai tee jalkahoito itsellesi kotona säännöllisesti.

18) Sinua närästää
Närästyksen voi poistaa nopeasti nauttimalla vatsan happamuuden neutraloivaa ainetta. Yölliseen närästykseen saattaa auttaa sängyn pääpuolen korottaminen. Vältä tulisia ruokia, sitrushedelmiä ja kahvia.

19) Kartat kaikkia hapanmaitotuotteita
Hapanmaitotuotteet sisältävät tärkeitä probiootteja, hyviä bakteereja, jotka pitävät suoliston tasapainossa. Jos et syö hapanmaitotuotteita, kannattaa hankkia probioottivalmisteita.

20) Sinulla on samat rintaliivit päivästä toiseen
Rintaliivejä pitää pestä yhtä usein kuin muitakin vaatteita. Älä käytä samoja rintaliivejä kahta päivää peräkkäin vaan vaihtele niitä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat