Helpota lemmikin oloa uudenvuoden yönä - asiantuntijan vinkit

31.12.2014 09:15 - Henna Koste

Monen perheen silmäterän vuoden painajaishetki koittaa, kun rakettien ampuminen alkaa. Onneksi lemmikin oloa voi helpottaa kotikonstein.

On taas se aika vuodesta, kun kilistellään kuohuvaa ja ihaillaan ilotulituksia taivaan täydeltä. Perheen lemmikille uudenvuoden ilta ei ole juhlaa. Asiantuntija neuvoo kuinka eläimen ahdistusta voi lieventää. 

- Kannattaa tietysti välttää paikkoja, joissa paukutellaan mahdollisuuksien mukaan, sanoo toiminnanjohtaja Kati Pulli, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitosta. 

Koira on syytä käyttää ulkona ennen kuin tulitus varsinaisesti alkaa. Jos ulos täytyy päästä, on haukku pidettävä hihnassa. Jos mahdollista, voi olla viisasta suunnata autolla rauhallisempaan paikkaan käyttämään koira tarpeillaan.

Pulli muistuttaa, että toiset eivät ole raketeista moksiskaan, kun taas toiset reagoivat todella vahvasti.

Myös lemmikin olinpaikka on inhimillistä suojata mahdollisimman hyvin, jotta rakettien äänet eivät kantautuisi niin voimakkaina. 

- Voi laittaa esimerkiksi verhoja eteen tai musiikkia päälle, joka vähän sekoittaa sitä ääntä, Pulli vinkkaa. 

Asiantuntija muistuttaa, että pahimmissa tapauksissa eläinlääkärin kanssa voi keskustella lääkityksen tarpeesta. Omistaja ei saa itse arvailla mitä lääkkeitä lemmikille antaa, vaan aina pitää olla lääkärin lupa.

Lemmikin ehdoilla

Koirat eivät ole ainoita, joita rakettien räiske pelottaa. Pulli huomauttaa, että omistajan taitoja mitataan kuinka hyvin hän osaa arvioida eläimen olemusta.

- Monista pienistä eläimistä ei välttämättä näe sitä, että niitä ahdistaa, hän sanoo.

Ulkokissat on myös fiksua ottaa sisätiloihin uudenvuoden aattona. Pulli varoittaa, että jotkut haluavat tehdä kiusaa eläimille tahallaan. Hän muistelee, että karmeimmissa tapauksissa eläimiin on sidottu rakettaja. 

Vaikka lemmikin omistajaa huokuttelisi rakettien ihastelu, asiantuntija muistuttaa, että pelokasta lemmikkiä ei saisi jättää yksin.

- Pitää priorisoida kyllä siihen, että on sen eläimen seurana, Pulli selventää.

Kirjoitimme aiemmin, kuinka voit väsyttää koirasi kotona hauskoilla tempuilla. Lue juttu täältä, ja katso ammattilaisen ohjeet videolta.

Kilpailut

Uusimmat