Kuva: Fotolia

Huutamisella on ikäviä seurauksia lapseen - koskee erityisesti isiä

06.06.2016 10:45 - Senni Loikala

Lapsen kritisoiminen, nimittely ja huutaminen riitatilanteissa saattavat kostautua myöhemmin elämässä, selviää tutkimuksesta.

Jos isät karjuvat paljon murrosikäisille lapsilleen, tulee jälkeläisistä aiempaa aggressiivisempia ja yhteistyökyvyttömämpiä, väitetään tuoreessa Journal of Family Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi Chicago Tribune.

Tutkimukseen osallistui 500 lasta ja heidän vanhempansa. Lapset olivat iältään 13-15-vuotiaita. Perheet laitettiin erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin keskenään, ja tilanteet kuvattiin videolle. Tutkijat analysoivat perheiden vuorovaikutustapoja selvittääkseen, miten ne vaikuttivat lasten käyttäytymiseen myöhemmin.

Tulokset

Tuloksista selvisi, että isien käyttäytymisellä oli erityisen huomattavia vaikutuksia lapseen. Jos isät huusivat, nimittelivät ja kritisoivat lapsiaan, kasvoi nuorista myöhemmin aggressiivisempia ja avuttomampia muita perheenjäseniään ja tuntemattomia ihmisiä kohtaan.

Kiinnostavaa on, ettei äitien ikävällä käytöksellä ollut yhtä voimakkaita seurauksia lapsen käyttäytymiseen. Tutkijoiden mukaan syynä voi olla se, että tutkimuksessa mukana olleet äidit käyttäytyivät yleisesti isiä sydämellisemmin lapsiaan kohtaan. Mitä paremmat välit vanhemmalla on lapseen, sitä vähemmän heidän vanhempana tekemänsä virheet vaikuttavat lapsen käyttäytymiseen, tutkijat arvelevat.

Huutamisen ja verbaalisen hyväksikäytön sijaan lasta kohtaan kannattaa olla jämäkkä, tutkijat neuvovat.

Lähde: Chicago Tribune

Lue myös: Kuva pikkutyttöä kyyditsevästä motoristista suututti ihmiset - lapsen äiti julkaisi puolustuksen

Lue myös: "Selkäsauna ei ole koskaan tarpeellinen" - lapsen fyysinen kuritus kostautuu pahasti

Lue myös: 25 tärkeää ohjetta jokaiselle miehelle, jolla on tytär

Kilpailut

Uusimmat