IL: "Äiti ja isi tekee vauvaa kaiket yöt" - näin lapsiperheiden arki kuuluu tarhatädeille

31.08.2013 09:45 - Katariina Näreaho

Lapsiperheiden ongelmat, ilot ja surut näkyvät päiväkotien töyntekijöille paremmin kuin moni saattaa uskoakaan. Lasten suusta kuulee usein totuuden kodin tapahtumista, mutta aina ei tarvita sanoja.

Lasten suusta kuulee usein totuuden. Tarinoita kotona sattuineista asioista kerrotaan avoimesti päiväkodissa, ja useimmiten ne ovat aikuisen korvaan hauskoja. Toisinaan kertomukset kuitenkin paljastavat jotain vakavampaa. Päiväkotien työntekijät saavatkin hyvin käsityksen siitä, millainen on tilanne lapsiperheissä tällä hetkellä.

Iltalehden mukaan etenkin 90-luvun lama-aikaan päiväkodeissa kuultiin tarinoita työttömyydestä ja alkoholismista. 2000-luvulla ongelmien kirjo on kasvanut ja mukaan ovat tulleet myös mielenterveysongelmat ja yleisesti vanhempien jaksaminen. Toisinaan lapsen ei edes tarvitse sanoa mitään, vaan hoitajat näkevät tämän käytöksestä, jos kotona ongelmia.

- Useimmiten lapsesta huomaa muutenkin, että asiat eivät ole välttämättä kohdallaan siellä kotona. Silloin meillä on oltava rohkeutta ottaa asioita esille vanhempien kanssa ja tarvittaessa viedä vaativia asioita eteenpäin, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anne Liimola kertoo lehden viikonloppunumerossa.

Joskus naurussa on pitelemistä

Pääosin lasten tarinat ovat kuitenkin hupaisia. Ne käsittelevät kotona sattuneita asioita, joita vanhemmat eivät välttämättä haluaisi tarhan tätien kuulevan.

- Kun iskä lähti kavereitten kanssa ulos ja tuli aika myöhään joskus yöllä kotiin, niin äiti ei päästänyt iskää niitten sänkyyn, vaan käski sen nukkumaan kylpyammeeseen, kun se oksensi, päiväkodin työntekijä kertoo Iltalehdessä kuulleensa eräältä lapselta.

- Kun me oltiin saunassa ja isille tuli pissahätä, niin se pissasi mun pottaan, toinen lapsi kertoo.

Myös seksuaalisuus on yksi yleisimmistä puheenaiheista. Eräs päiväkodin hoitajista joutui kuuntelemaan korvat punaisina, kun lapsista tiedusteli äidiltään kaikkien kuullen, miksi hän oli maistanut iskän pippeliä.

Toinen vaivaannuttava tapaus sattui koulussa. Opettaja ihmetteli oppilaan suurta väsymystä, johon tämä oli vastannut, ettei saanut nukutuksi, koska "äiti ja isi vaan tekee sitä vauvaa kaiket yöt".

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat