Imetys-kysely selvitti: Pulloruokkijat saavat osakseen haukkuja toisilta äideiltä

28.05.2015 16:15 - Eeva Rajala

Rintaruokinnan ihannointi ei välttämättä ole täysin pahasta, mutta joskus saatetaan unohtaa asian toinen puoli: mitä jos imetys ei kovasta yrittämisestä huolimatta onnistu?

Sosiaalinen media on täynnä julkisuuden henkilöiden selfie-kuvia, joissa he tuoreina äiteinä imettävät vauvojaan. Kuvia ovat julkaisseet muun muassa huippumallit Miranda Kerr ja Gisele Bündchen ja Gwen Stefani. Osissa selfie-kuvia oli kyse kampanjasta, jolla pyrittiin kannustamaan naisia imettämään vauvojaan julkisilla paikoilla.

Äideille stressiä ja haukkuja

Kampanjointi on nyt saanut kritiikkiä naisilta, jotka kokevat muiden tuomitsevan heidät, kun he ruokkivat vauvojaan pullosta. Tuoreen kyselyn mukaan yli puolet vastaajista eli 55 prosenttia oli sitä mieltä, että imetystä mainostava kampanjointi on mennyt liian pitkälle ja tuottaa liikaa stressiä uusille äideille.

Neljä äitiä kymmenestä koki, että he ovat epäonnistuneet äiteinä ja laiminlyöneet lapsiaan, sillä eivät pysty imettämään. Sama määrä äitejä kertoi saaneensa osakseen negatiivisia kommentteja tuntemattomilta, kun he ovat ruokkineet vauvojansa pullosta.

Viidesosa vastaajista kertoo, että heitä vastaan on hyökätty sosiaalisessa mediassa, ja 16 prosenttia on saanut osakseen ilkeitä kommentteja toisilta äideiltä. Kyselyyn vastasi 2 075 äitiä.

"Paine voi myös aiheuttaa epäonnistumista"

Kyselyn teettämä Channel Mum -sivuston ylläpitäjä Siobhan Freegard kertoo Daily Mail -lehdelle, että äidit kokevat kasvavaa painostusta imetykseen. Freegardin mukaan on mahdollista, että osa äideistä kokee olevansa alempaa luokkaa.

Kyselyyn vastanneet naiset kommentoivat muun muassa näin: "Tunsin oloni syylliseksi, kun kehoni ei suostunut tekemään, mikä olisi ollut luonnollista." Toinen vastaaja kertoi: "Häpesin sitä, etten pystynyt imettämään."

- Suurin osa äideistä haluaisi epätoivoisesti imettää, mutta kaikki eivät voi. Laittamalla uudet äidit paineen alle ei hyödytä ketään, ja se voi aiheuttaa myös monille epäonnistumisia. Uudet äidit tarvitsevat tukea, ei painetta, jotta saavat parhaan mahdollisen alun äitiydelle ja heidän lapsilleen, Freegard kertoo.

"Hyväksykää äidin tekemä päätös"

Freegard muistuttaa, ettei äideistä, jotka päättävät syystä tai toisesta ruokkia vauvojaan pullosta, saa tehdä alempiluokkaisia kansalaisia.

- Vastasyntyneen ruokkiminen on yksi häkellyttävimmistä tehtävistä, mihin nainen koskaan törmää, joten yhteiskunnan pitäisi hyväksyä äidin tekemä päätös, mikä on parhaaksi heille ja heidän perheilleen, Freegard jatkaa.

Rintamaito on ihanteellista ravintoa vauvalle, sillä se sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa.
Suomessa suositellaan täysimetystä noin puolen vuoden ikään saakka. Tämän jälkeen imetystä suositellaan jatkettavaksi 1-vuotiaaksi ja pidempäänkin. Katso lisää täältä! (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)


Lue myös: Yksi kuva todistaa, miksi on typerää olettaa naisen menevän vessaan imettämään

Lähteet: Daily Mail, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kilpailut

Uusimmat