Kuva: Fotolia

Kanivaara! Nyt ei kannata ulkoiluttaa tai ruokkia lemmikkipupua ulkona

09.05.2016 14:45 - Tarja Vilén

Lemmikkikaneille ei pitäisi kerätä kasveja syötäväksi alueilta, joilla liikkuu villikaneja. Pupujen ulkoilutustakin on vältettävä.

Helsingistä ainakin Käpylän ja Oulunkylän alueelta on löydetty paljon kuolleita villikaneja. Kanien kuolinsyy ei ole vielä selvillä, mutta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira epäilee, että kanit ovat kuolleet nopeasti etenevään yleistulehdukseen, jonka on aiheuttanut vain kaneihin tarttuva virus.

Villikanien tartuntataudin takia lemmikkikanien ulkoiluttamista kannattaa välttää. Lemmikkikaneille ei myöskään pitäisi kerätä kasveja syötäväksi sellaisilta alueilta, joilla liikkuu villikaneja, koska tauti saattaa tarttua ulkokasvien välityksellä.
 
Muutamia kaneja on lähetetty tutkittavaksi Eviran Oulun toimipaikkaan. Viruksesta ei epäillä olevan haittaa muille eläinlajeille tai ihmisille. Evira tutkii kanikuolemien aiheuttajaa ja tiedottaa, kun taudinaiheuttajasta saadaan tarkempaa tietoa.

(kuva: Fotolia)

Toistaiseksi on suositeltavaa, että lemmikkikaneja ei ulkoilutettaisi niillä alueilla, joilla on villikanikantoja.

Mikäli kohtaa kuolleen kanin, hävitetään raato sekajätteen mukana. Raatoihin ei tule koskea paljain käsin, vaan pitäisi käyttää esimerkiksi kertakäyttökäsineitä tai nurin käännettyä muovipussia, johon raadon voi kääräistä ennen kuin sen heittää jäteastiaan. Raatojen hautaamista ei suositella.

Lemmikkikaneille ei kannata tällä hetkellä kerätä kasveja syötäväksi sellaisilta alueilta, joilla liikkuu villikaneja, koska taudinaiheuttaja voi kulkeutua lemmikkikaneihin ulkokasvien välityksellä.

Lue myös: Wally on internetin söpöin kani - katso kuvat pehmolelulta näyttävästä pörröstä

Lue lisää aiheesta pupu

Tänään tv:ssä: Playboy-malli saa häädön kartanosta ja löytää uuden kodin sisarkunnasta Kaupan myymä "härski" suklaapupu aiheutti somekohun - ymmärrätkö miksi? Suloinen pupukaksikko nousi nettihitiksi - kokoero aiheuttaa hilpeyttä Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat