Kuva: Fotolia

Koirilla on omat suosikkiohjelmansa tv:ssä - tiedätkö, mitä hauvasi katsoisi mieluiten?

05.01.2017 18:15 - Senni Loikala

Hännänheiluttajia kiinnostavat eniten ohjelmat, joissa nähdään oikeita eläimiä ja lintuja. Tästä huolimatta koira ei näy ohjelmia samalla tavalla kuin omistajansa.

Mitä koira katsoisi televisiosta, jos se saisi valita? Psykologian professori ja koirista menestyneitä tietokirjoja kirjoittanut Stanley Coren vastaa kysymykseen näin:

- Koirat reagoivat kaikista todennäköisimmin kuviin, joissa on eläimiä tai lintuja, kunhan nämä nähdään samalta korkeudelta koiran kanssa, Coren tuumaa.

Usein liian korkealla oleva televisio onkin syynä, ettei hännänheiluttaja jaksa innostua sen katselemisesta. Jos kuitenkin tahdot yrittää viihdyttää hauvaasi ruudun ääressä, kannattaa sinun hankkia mahdollisimman matala televisiotaso ja laittaa luonto-ohjelmia pyörimään.

Koirille tv-ohjelmat ovat todellisuutta

Koirat näkevät myös televisio-ohjelmat erilaisina kuin ihmiset. Koirat pystyvät näkemään vain keltaista ja sinistä. Sen sijaan punaisen, vihreän ja oranssin sävyt näyttäytyvät hauvoille keltaisina.

Lisäksi hauvojen näkö ei ole tarkka, kuten ihmisellä. Ne näkevät televisiossa tulevat ohjelmat utuisina, mutta pystyvät silti erottamaan melko hyvin, mitä ruudussa tapahtuu.

Koirat kokevat televisio-ohjelmat usein osaksi todellisuutta. Hauvat saattavat esimerkiksi haukahtaa, kun ne näkevät televisiossa toisen koiran. Tällä tavoin ne kokeilevat, saavatko he ruudussa näkyvältä koiralta vastareaktiota, aivan kuten lemmikit tekevät lenkillä tavatessaan toisen lajitoverinsa.

- Kun koirat hyppäävät televisiota kohti, ne hakevat lisää informaatiota. Ne haluavat haistella, koskea ja olla vuorovaikutuksessa, koira-asiantuntija Aaron McDonald kertoo.

Television katsominen voikin jopa käynnistää koirasi metsästysvietin.

Hajuaisti näköä tärkeämpi

Useinkaan hauvan kiinnostus television katselemiseen ei kestä pitkään, koska hajuaisti on koiralla näköaistia hallitsevampi. Poikkeuksena ovat terrierit ja whippetit, jotka voivat katsella ruutua pitkiäkin aikoja, koska niiden perimässä on näköaistilla on muita rotuja tärkeämpi merkitys saalistamisessa.

Lue myös: Mistä koirasi näkee unta? Liikuttava totuus selvitettiin

Lue myös: Istuuko koirasi jalkojesi päällä? Kaunis merkki välittämisestä

Lue myös: Miksi koira kallistelee päätään puolelta toiselle? Tiede selvitti

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat