Koti puhtaaksi – 4 kekseliästä siivouskikkaa, joita et ole tullut ajatelleeksi

09.05.2014 21:15 - Linda Arponen

Tiesitkö, että kodin voi saada puhtaaksi pelkästään kaapista löytyvillä elintarvikkeilla ja perustavaroilla?

Kevät saa ihmiset siivoamaan kotejaan entistä vilkkaammin. Suursiivoukseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita kalliita puhdistusaineita ja tuntikausien puunausta.

Seuraavilla vinkeillä voit tehdä siivoamisesta hauskempaa ja nopeampaa.

Patja raikkaaksi alkoholilla

Alkoholi on tunnetusti desinfioivaa ainetta, joten kaapin perältä löytyvän vodkapullon voi ottaa mukaan myös siivoukseen. Vodkaa voi nimittäin käyttää patjan puhdistukseen. Patja on sellainen asia, jonka puhdistaminen usein unohtuu, vaikka sen päällä nukkuu ja hikoilee joka yö. Kirkas alkoholi kuitenkin tappaa hajuja aiheuttavat bakteerit ja desinfioi samalla patjan, toisin kuin puhdistussuihkeet, jotka usein vain peittävät hajut tuoksuilla.

Kokeile käyttää vodkaa patjan siivoamisessa seuraavalla tavalla: kaada sitä suihkepulloon, suihkuttele nestettä kaikkialle patjaan ja anna lopuksi patjan kuivua ennen kuin laitat sen takaisin sänkyyn. Muista kevyt suihkuttelu, sillä jos patja kastuu liikaa, sen kuivumisessa kestää todella kauan.

Öljyillä eroon pölypunkeista

Egyptiläiset tutkijat saivat selville, että tietyt eteeriset öljyt voivat olla tehokkaita pölypunkkien tappajia. Nämä otukset ovat nähtävissä vain mikroskoopilla ja niillä on tapana asustella esimerkiksi vuodevaatteissa ja matoissa. Parhaimmat aineet niiden häätämiseen ovat eukalyptus- ja neilikkaöljyt.

Lisää siis noin kymmenen tippaa jompaa kumpaa öljyä pyykinpesuaineesi sekaan kun peset lakanoitasi. Huonekalujen verhoilut voit puhdistaa suihkuttelemalla niihin nestettä, johon on sekoitettuna noin litra vettä ja noin 20 tippaa öljyä. Matot voit taas saada puhtaaksi ripottelemalla sihdillä niiden päälle ruokasoodan ja noin kymmenen öljytipan sekoitusta. Anna seoksen vaikuttaa noin puoli tuntia ja imuroi sen jälkeen pois.

Hedelmä avuksi mikron puhdistukseen

Mikroaaltouuni saattaa tummua sisältä ja sinne voi myös pinttyä haju, joka voi pahimmillaan tarttua myös ruokiin, joita mikrossa lämmitetään. Näin siitäkin huolimatta, vaikka mikron olisi pessyt vedellä ja saippualla. Palaneiden ruokien pinttyneen hajun voi saada parhaiten pois mikrosta sitruunalla, joka sekä desinfioi että puhdistaa.

Leikkaa siis sitruuna kahtia, ripottele siihen suolaa ja hankaa mikron sisusta sillä. Sitruunan tuoksu yhdistettynä sitruunahappoon neutralisoi mikron hajut. Toinen vaihtoehto on laittaa mikroon kulho, jossa on viinietikkaa. Sulje mikron luukku ja anna vaikuttaa noin tunnin. Haju katoaa, eikä mikroa tarvitse laittaa edes päälle.

Tee omat puhdistusliinat

Jos kotiisi ilmestyy helposti ruoka- ja juomatahroja, voit valmistaa itse edullisia puhdistusliinoja, jotka ovat aina valmiina tarpeen vaatiessa. Liinoihin tarvitset talouspaperia, etikkaa, vettä ja muutaman tipan astianpesuainetta sekä eteeristä öljyä. Öljytipat eivät ole välttämättömiä, mutta auttavat peittämään etikan hajun. Valmistettuasi puhdistusliinat voit laittaa ne säilöön esimerkiksi muovirasiaan, josta saat liinan helposti napattua tahrojen tullessa.

Lisää vinkkejä täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat