Kuinka paljon isän kuuluu hoitaa lasta? Asiantuntija vastaa

22.01.2013 15:15 - Heli Thoren

Isä ja äiti ovat lapselle yhtä tärkeät, muistuttaa erikoispsykologi Tuomo Tikkanen.

Pikkuinen nyytti kotiutuu laitokselta. Parkuva toukka vaatii huolenpitoa vuorokauden ympäri. Kumpi hoitaa lasta ensisijaisesti - isä vai äiti?

- Mieluiten molemmat, vastaa Psykologiliiton puheenjohtaja, erikoispsykologi Tuomo Tikkanen.

- Äiti ja isä ovat lapselle yhtä tärkeät. On aivan turhaa pohtia kumman pitäisi toimia ensisijaisena hoitajana, Tikkanen selventää.

Isä ei voi korvata äitiä, eikä äiti voi korvata isää. Silti edelleen monissa perheissä ajatellaan liki automaationa, että äiti jää kotiin hoitamaan lasta. Ne äidit, jotka palaavat töihin isän jäädessä vauvan kanssa kotiin saavat ihmettelyä osakseen. Kotiin lapsen kanssa jäävä isä on sankari.

Isä ja äiti - yhtä hyviä

Tikkasen mielestä keskitymme kotiinjäämiskeskustelussa liikaa lapsen pariin ensimmäiseen elinvuoteen. Ne ovat toki merkityksellisiä, mutta lapsen psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavat molempien vanhempien läsnäolo elämässä yleensä.

- Äidin voi olla helpompi jäädä kotiin, jos hän imettää lasta. Se ei silti tarkoita, etteikö töissä käyvä voisi luoda lapseen hyvää ja kiinteää suhdetta. Isä ja äiti ovat yhtä hyviä hoitajia lapselle, Tikkanen muistuttaa.

Isän tai äidin töihinpaluusta seuraavaa huonoa omaatuntoa ei Tikkasen mukaan kannata ruokkia. Ei itse - saati ympäristön taholta. Tärkeintä on, että jokainen perhe löytää heille hyvän ratkaisun.

- Isän tulisi saada tilaa sekä äidiltä että omalta työltä luoda lapseen hyvä suhde. Läheinen ja turvallinen suhde kantaa lapsen läpi koko elämän.


Tiesithän? Vuoden 2013 alusta isillä on entistä paremmat mahdollisuudet viettää kotona aikaa lapsen kanssa. Isyysvapaa piteni siten, että vain isän käyttöön tarkoitettua vapaata on 54 arkipäivää. Isyysvapaan ajalta maksetaan ansiotuloihin perustuvaa isyyspäivärahaa. Isyysvapaa ei lyhennä äitiys- tai vanhempainvapaakautta.

Kilpailut

Uusimmat