Kuva: Fotolia

Mikä on järkevää asumista? Valitse asunto elämäntilanteen mukaan

02.02.2016 12:00 - Anniina Ojutkangas

Eri elämänvaiheissa haaveillaan erilaisista asumistavoista. Asuntoa etsiessä kannattaa puntaroida miten ja missä haluaa elää, sekä mistä on valmis maksamaan tai tinkimään.

Omistusasunto, vuokra-asunto, asumisoikeusasunto vai joku muu? Kerrostalo vai omakotitalo? Kuinka suuri merkitys on kodin sijainnilla? Paljonko neliöitä on tarpeeksi?

Nämä ovat uudesta kodista haaveilevalle tuttuja pähkinöitä, mutta vaikkei asunnonvaihto olisi ajankohtainen, välillä kannattaa pysähtyä miettimään onko tämänhetkinen asumistyyli sopiva omaan elämäntilanteeseen.

Arjen logistiikka

Niin sinkut kuin perheellisetkin arvostavat toimivaa arjen logistiikkaa. Unelmatalosta ei ehdi nauttia, jos työmatkaan kuluu päivittäin tuntitolkulla.

Kun olet etsimässä uutta kotia, kannattaa tarkistaa että julkiset liikenneyhteydet ovat kunnossa. Jos liikkuu mieluummin omalla autolla, kannattaa huomioida reitin liikenneruuhkat eri vuorokaudenaikoina. Työmatkapyöräilijät arvostavat sopivan mittaista työmatkaa, jonka voi hyvin hyödyntää liikkumiseen pitääkseen kuntoa yllä.

Päiväkotiin ja kouluun viemiset verottavat vanhempien aikaa. Jos lapset eivät ole vielä kouluikäisiä, on suositeltavaa ottaa selvää tulevista koulumatkoista, ja siitä miten kuljetukset osuvat oman työmatkan varrelle. Puolikin tuntia ylimääräistä aikaa aamulla on arvokas säästö arjen pyörityksessä.

Elämäntyyli sanelee asuinpaikan

Aktiiviset liikkujat arvostavat liikuntamahdollisuuksia lähellä kotia. Mikäs sen kätevämpää, kuin kotikulmalta lähtevä lenkkipolku tai hiihtolatu, tai kävelymatkan päässä oleva kuntosali.

Perheellisten kannattaa miettiä, paljonko haluaa käyttää lasten harrastuksiin kuskaamiseen, etenkin jos lapsia on useita ja harjoituksia monta kertaa viikossa. Lapsiperheet arvostavat myös leikkipaikkoja ja turvallista asuinympäristöä, jonne voi laskea lapset leikkimään huoletta.

Joillekin, erityisesti yksineläjille, koti saattaa olla vain tukikohta, jossa käydään vain syömässä ja nukkumassa. Tällöin kannattaa valita asunto käytännöllisten ominaisuuksien mukaan. Neliöistä ja puitteista ollaan valmiita tinkimään, jos sijainti on kunnossa. Oma pihan hoitoon ja lumitöihin menee aikaa, eli kiireiselle helpoin vaihtoehto on kerrostaloasuminen.

Kaikki eivät halua laittaa paljoa rahaa asumiseen. Niin perheistä, pariskunnista kuin yksineläjistäkin löytyy ihmisiä, jotka käyttävät rahaa mieluummin matkustamiseen ja palveluihin, kuten ravintolassa syömiseen, kuin lainanmaksuun. Tällöin ollaan valmiita asumaan ahtaammin tai tinkimään alueen sijainnista.

Elämänvaiheella on merkitystä

Kotia vaihdetaan usein silloin, kun elämänvaihe on murroksessa. 

Esimerkiksi silloin, kun muutetaan yhteen tai erotaan kumppanin kanssa, lapsiluku kasvaa tai lapset muuttavat pois kotoa. Asuinpaikka ja neliöt kannattaa puntaroida oman elämänvaiheen mukaan. 

Suurperheelle tarkoitetun ison omakotitalon hoito voi olla vaivalloista ja kallista vanhalle pariskunnalle ja toisaalta lisäneliöt, oma sauna tai piha voivat tuoda mukavan lisän lapsiperheen elämänlaatuun.

Vuokralla asuminen tai asumisoikeuasunto hyviä vaihtoehtoja, jos sitoutuminen asuntolainaan ei houkuta. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja myös silloin, jos haluaa pitää portin auki vaikkapa ulkomaille muutolle.

Omistusasunnostakin pääsee yleensä nopeasti eroon, kun selvittää jo ostohetkellä, millaiset asunnot menevät helpoiten kaupaksi. Esimerkiksi pienet asunnot kantakaupungista myydään nopeasti, etenkin josasunnon kunto ja sijainti on hyvä.

Paljonko on sopivasti neliöitä?

Sopiva neliömäärä on henkilökohtaista. Jotkut arvostavat väljyyttä ja sitä, että kotoa löytyy paikka mihin voi vetäytyä olemaan itsekseen tarvittaessa. Toiset taas eivät halua maksaa “turhista” neliöistä, vaan arvostavat sijaintia ja läheltä löytyviä palveluita enemmän.

Jotkut haaveilevat tilavammasta asunnosta tai toisesta asuinalueesta, mutta mukava naapuriyhteisö voi olla syy jäädä. Joillekin tilanne voi olla päinvastainen. Naapurusto ei miellytä, joten kivakin koti halutaan pistää vaihtoon.

Kesämökki saattaa olla ratkaisu, jos haluaa asua kantakaupungin vilskeessä, mutta kaipaa myös omaa pihaa. Se voi olla kompromissi asumiseen myös silloin, kun kumppani kaipaa takaisin kotiseudulleen, minne toinen puolisko ei halua muuttaa.


Kilpailut

Uusimmat