Kuva: Fotolia

Mitä tehdä, jos lemmikki katoaa? Suomalaisasiantuntija opastaa

20.10.2015 12:45 - Eeva Rajala

Joskus oman koiran katoamista on vaikea estää, sillä eläinten ajatusten juoksua ei voi aina ymmärtää.

Pääkaupunkiseudun Löytöeläintalon johtava eläintenhoitaja Anu Kilponen kertoo, että ainakin pääkaupunkiseudulla löytöeläintilanne on kesän jälkeen samanlainen kuin aiempien kesien jälkeen; paljon nuoria kissoja on kadoksissa ja päätynyt Löytöeläintaloon. Vuositasolla Löytöeläintaloon päätyy noin kuusisataa kissaa ja lähes saman verran koiria. Koiria on enemmän löytöeläiminä kuin kissoja, mutta koirat saadaan yhdistettyä omistajiinsa usein jo ennen kuin ne tulevat Löytöeläintalolle asti.

- Nyt oli sellainen tilanne, että kesä oli kylmä, eikä meillä juurikaan ollut kissoja heinäkuussa niin kuin niitä yleensä on. Ihmiset pitivät visusti ikkunat ja ovet kiinni. Kun elokuussa tulivat lämpimämmät säät, kissoja tulikin sitä tahtia, että parhaana päivänä tuli yli toistakymmentä kissaa, Kilponen muistelee.

Kilposen mukaan todella surullista on se, että aika moni heille tulleista kissoista oli tippunut parvekkeelta tai ikkunasta.

Varmista lemmikin turvallisuus

- Jos jätetään ikkuna auki, täytyisi varmistua siitä, ettei kissa todellakaan pääse putoamaan. Siellä voi joku kärpänen tai perhonen pörrätä ikkunan toisella puolella, ja se herättää kissan mielenkiinnon ja voi saada sen kurottelemaan. Kissa voi tipahtaa aika kohtalokkain seurauksin, eläintenhoitaja muistuttaa.

Kilponen sanoo myös, että joskus voi olla vaikeata estää oman lemmikin karkaaminen ja katoaminen. Toiset lemmikit vain karkaavat. Suurin osa Löytöeläintalonkin löytöeläimistä ovat vain jostakin syystä lähteneet.

- Se ei tarkoita sitä, että omistaja olisi jollakin tavalla huonompi eläimenpitäjä. Mutta kun on kyse eläimistä, niiden ajatuksenjuoksua ei voi tietää. Voi olla, että koira on päivän katsonut ikkunan takaa oravan juoksentelua pihamaalla, ja kun ovi aukeaa, sitten jo lähdettiinkin. Siihen ei välttämättä omistaja ehdi reagoida millään tavalla, Kilponen jatkaa.

Pantaan numero ja mikrosiruun päivitetyt tiedot

Kilponen muistuttaa, että koiralla kannattaisi pitää pantaa, jossa on puhelinnumero. Nimellä ei ole merkitystä, vaan yhteystiedolla. Puhelinnumero kannattaa pitää myös ajan tasalla.

- Jos koiralla on mikrosiru, on hyvä, että tiedot olisivat ajan tasalla. Aika monen kohdalla mikrosiru löytyy, mutta tietoja ei ole päivitetty, Kilponen kertoo.

Onko oma lemmikki lähtenyt karkuteille?

Jos huomaa oman lemmikkinsä kadonneen, kannattaa ensiksi jättää katoamisilmoitus. Voi olla, että hyvinkin nopeasti koira jostain löytyy. Se, että ajelee ristiin ja rastiin huolissaan etsimässä koiraa, voi joskus olla kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

- Kannattaa ottaa yhteys löytöeläinpaikkaan, mikä pitää tietoja ajan tasalla ja yhdistää omistajan ja löytäjän, jotta koira pääsee mahdollisimman nopeasti kotiin, Kilponen jatkaa.

Lisäksi sosiaalinen media kannattaa valjastaa osaltaan apuun. Kilponen muistuttaa, että lemmikin kuvan laittaminen katoamisilmoitukseen on tärkeää, sillä pelkkä rotutieto ei välttämättä kerro monelle paljoakaan.

Koira voi ehtiä viisi kilometriä omistajaansa edelle

Jos itse huomaa esimerkiksi lenkkipolulla kadonneen koiran, Kilposen mukaan tässä tapauksessa kannattaa katsella ympäriinsä, onko ihmistä liikenteessä, joka olisi kadottanut koiransa. Aika monesti omistaja voi vielä olla samalla lenkkipolulla tai kävelyreitillä.

- Mieti, mistä suunnasta koira tuli, ehkä siellä voisi olla omistaja. Joskus jos koira pääsee lenkillä karkuun, se voi ehtiä jopa viisikin kilometriä eteenpäin omistajaansa. Omistaja on tulossa mahdollisesti perässä. Kannattaa kysellä ihmisiltä, jotka tulevat vastaan, näkivätkö he henkilöä, joka voisi olla kadottanut koiransa.

Tämän jälkeen kannattaa soittaa paikalliseen löytöeläinsuojaan ja kysellä, onko mahdollisesti kyseisen koiran omistaja jättänyt jo katoamisilmoituksen.

Lisätietoja löydät muun muassa Löytöeläintalon, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tai esimerkiksi Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:n sivuilta.

Kilpailut

Uusimmat