Kuva: Fotolia

Miten kesytetään naisen "kahviraivo?" 1800-luvun suomalaisteos neuvoo

07.01.2016 21:45 - Rea Tallgren

Paha vaimo on esimerkiksi mustasukkainen tai viettää liikaa aikaa ystäviensä kanssa. 

Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? on tuntemattoman kirjoittajan vuonna 1898 julkaistu teos, joka neuvoo yksityiskohtaisesti, miten omaa vaimoaan voi kouluttaa ja kesyttää. 

Pahaksi vaimoksi voidaan lukea melkoisen inhimillisten ominaisuuksien, kuten mustasukkaisuudenkin, takia. Myös liiallinen ystävien kanssa kahvitteleminen saatetaan lukea miinukseksi. Kirjoittaja muisteleekin yhtä traumaattista tilannetta, jota oli kahvittelevien naisten toimesta joutunut todistamaan. 

"Satunnaisesti tuli kaksi naista samalla kerralla ja nämä tekivät vastaanottavan emännän kanssa sellaista melua vaatteita riisuessaan, että sen tähden ja koska jokainen noista kolmesta naisesta samalla kertaa puhuivat ja koettivat huutaa yli toistensa, minun oli mahdotonta avonaisesta ovestakaan ymmärtää ainoatakaan sanaa."

Kirjoittaja neuvookin teoksessaan, miten niin sanotun kahviraivon saa taannutettua. 

"... Jos talo on tullut kahvikestien pesäksi, on paras sauhuttaa koko seura siten, että 6 tai 8 tuttua herraa (miestä) palavilla sikareilla istahtavat kahvia juoven naisten pariin."

Sama pätenee tänäkin päivänä, tosin kenties hieman sovellettuna!


Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? Luotettava käsikirja, Tuntematon kirjoittaja, Majlund & Lyytisen kirjapaino, 1898. 

Kilpailut

Uusimmat