Murretta puhuvasta ja työssäkäyvästä Kyösti-koirasta tuli some-julkkis  - lue omistajan haastattelu

30.10.2015 09:45 - Rea Tallgren

Amerikanbulldoggi Kyösti on yksi Suomen suosituimmista koirista, vaikka nuoriherra ei sitä itse tiedäkään. Kyöstin emäntä kertoo nyt Voicelle, millainen Kyösti on miehiään. 

Kyösti on nuoriherra, joka on hurmannut suomalaiset Facebookin käyttäjät. Viikoittain valkoruskean herran toilailuja ja arkea seuraa yli 2000 ihmistä ja lisää tulee koko ajan. Me halusimme ottaa selvää siitä, millainen persoona valovoimainen lihaskimppu oikein on.

”Mutta kun se tuijottaa”

Kyösti on amerikanbulldoggi, joka asuu ”äitinsä” ja ”iskänsä” kanssa omakotitalossa.

Kyöstin äiti oli jo pitkään miettinyt, minne laittaisi kaikki Kyöstistä nappaamansa kuvat hermostuttamatta esimerkiksi omia Facebook-ystäviään kuvavirralla. Vastaus putosi syliin kuin vahingossa, kun Kyöstille alettiin vaatia omaa fanisivua Kyöstin äidin lisättyä Kyöstistä hauskan kuvan amerikanbulldoggin omistajien Facebook-sivulle.

- Vietämme joulut aina mökillä lähimpien ihmisten kesken. Yhtenä jouluna joulupöytään kuuluneesta savustetusta lohesta oli säästetty pää Kyöstin herkuksi. Harmi vain kun ei tiedetty että Kyösti on kai vähän herkkä poika! Kalan silmät tuntuivat tuijottavan Kyöstiä niin kovaa, että eihän sitä syödä voinut. Antoi vain pusuja ja heilutteli häntää! Kyöstin äiti kertoo tilanteesta, jona otetusta kuvasta kaikki alkoi.

Pian muut sivun jäsenet alkoivat vaatia, että huumorintajuiselle, murteella puhuvalle herralle perustettaisiin oma sivusto. Äiti teki töitä käskettyä ja alkoi lisäillä sympaattisesta, vauhdikkaasta ja välillä vähän höppänästäkin karvaturrista kuvia sosiaaliseen mediaan.

Loppu on historiaa.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Kyösti päätyi perheeseensä pitkällisen rotujen tutkimisen ja harkitsemisen päätteeksi. Toisaalta, kun äiti ja iskä Kyöstin näkivät, oli se menoa välittömästi.

- Oli se kyllä "rakkautta ensi silmäyksellä". Pentuja oli muitakin, mutta Kyösti tuntui valitsevan meidät. Se keskittyi meihin ja haki meidän huomiota paljon enemmän kuin muut pennut.

Kyöstin äiti kertoo, että ei nukkunut Kyöstin hakemista edeltävänä yönä silmäystäkään, koska oli niin innoissaan tulevasta koiranpennusta. Saadessaan Kyöstin vihdoin syliinsä, hän itki.

Isän ja äidin lisäksi Kyöstillä on myös "omat ihmiset", jotka ovat herran ehdottomia lemppareita. He ovat niitä, joiden auton ääni tunnistetaan jo pitkältä, niitä joille tanssitaan, joille tuodaan kaikki lelut ja jotka rakastetaan puhki, pussaillaan, halaillaan ja tungetaan syliin. Täti (äidin sisko) ja Mamu (äidin äiti) ovat näistä tärkeimmät.

Kolmevuotias Kyösti on luonteeltaan hyvin kiltti ja miellyttämisenhaluinen omia ihmisiään kohtaan.

- Vieraita kohtaan Kyösti on pidättyväinen ja melkoisen epäluuloinen, joten uudet ihmiset tutustutetaan vaiheittain. Jos Kyösti on todennut jonkun ihmisen olevan epäkelpoa seuraa, ei sen mieli siitä enää tunnu muuttuvan. Sen huomaa siitä että Kyösti "pälyilee" ja tarkkailee tätä ihmistä tauotta.

Työssäkäyvä koiraherra

Kyösti vahtii omaa tonttiaan tarkkaan. Sen äiti ja iskä tietävätkin tasan tarkkaan, milloin Kyösti on niin sanotusti töissä.

- Tuolloin Kyöstistä oikein paistaa se ylpeys siitä että "Mie oon töissä nyt! Kato ko teen töitä!". Pörhistää rintakehän isoksi, oikein pullistelee. Askeltaa kuin hevonen pitkin pihaa, Kyöstin äiti nauraa.

Kuvat työssäkäyvästä, ylpeästi seisovasta Kyöstistä ovat yksiä koiraherran Facebook-sivuston suosituimpia. Toisia suosituimpia ovat ”Kyllä voin ottaa” –teemaiset kuvat, joissa sympaattinen herra valmistautuu innokkaasti maistamaan milloin mitäkin syksyn lehdistä jäätelöön.

Kyöstin lempijuttuja ovat ruoka, lelut, riekkuminen ja syli. 

Kun ne asiat ovat tasapainossa, on Kyösti maailman onnellisin pieni poika. 

Leluista rotat ovat tärkeimpiä. Rottia tilataan Ikeasta aina, jos joku ystävä on sinne päin menossa.

- Pallot ja pullot ovat yleensä ulkoleluja ja niitä menee hirmuinen määrä! Kyöstin ihmiset tuovat meille mehukattipulloja ja palloja aina kun muistavat ja kotoa löytyy ylimääräisiä.

Kyöstin paras ystävä on Ansa, sekarotuinen koirakaunotar, joka asuu Kyöstin iskän siskon luona.

”Säännöt on tehtävä selväksi”

Arki Kyöstin kanssa ei toimisi, jos sääntöjä ei olisi tehty alusta asti selväksi. Ruokaa Kyösti esimerkiksi joutuu odottamaan, kunnes saa luvan syödä. Kyösti syö päivässä noin kilon verran lihaa plus luita, rasvaa ja lisiä.Yhdestä asiasta Kyöstin iskä ja äiti ovat erityisen ylpeitä: Vaikka Kyösti on todella perso ruualle, ei se ole koskaan varastanut sitä - tai no, kerran on.

- Lattialle oli tippunut jäinen ruusukaali, jonka Kyösti oli pistellyt poskeensa. Sen jälkeen Kyösti ei kuitenkaan ole varastellut. Totesi kai, että ihmisten ruuat on huonoja! Kyöstin äiti nauraa. 

Luonnollisesti Kyöstilläkin on välillä pahat mielessään, onhan kyseessä energinen kolmevuotias.

- Lempijuttu on vessapaperirullan varastaminen ja imeskely, sekä niiden paperimassatollojen syljeskely. Parhainta tämä on tehdä sängyssä. Ja tästä ei voi muuta kuin katsoa peiliin, nämä on nimittäin niitä hetkiä kun Kyösti ei ole päässyt kunnolla juoksemaan ja purkamaan energiaansa, Kyöstin äiti selittää.

Kyösti ei missään mielessä ole kultaisen keskitien kulkija.

- Kyöstissä on tasan kaksi vaihdetta: 0 tai 100. Joko nukutaan tai levätään tai sitten juostaan aivan täysillä, niin täysillä, että tippuu vaikka varpaita! Kyöstin äiti selittää. Yhden varpaan kolmevuotias kaveri onkin jo menettänyt vauhdin hurman takia.

Kyöstiä ei myöskään väsytetä tavallisilla hihnalenkeillä.

- Väsyttäminen vaatii paljon enemmän aktiviteetteja! Annamme Kyöstille vaikkapa yhden aterian ripoteltuna pitkin pihaa, opetamme sille uusia temppuja ja heittelemme rakasta palloa, jonka perässä Kyösti saa juosta, Kyöstin äiti selittää.

45-kiloinen Chewbacca

”Murteella puhuva” amerikanbulldoggi on hurmannut monet, mutta yksi asia Kyöstin äitiä suojeluvietin omaavan, 45-kiloisen koiran omistajana huolestuttaa.

- Jotkut ihmiset tunnistavat Kyöstin jo kadullakin. Haluaisin ihmisten muistavan, että Kyösti ei tiedä että sillä on sivut, eikä se tunne fanejaan. Amerikanbulldoggina se on jo valmiiksi epäileväinen uusia ihmisiä kohtaan, joten ihan ilman varoitusta ei sen iholle kannata tulla, Kyöstin äiti selittää.

Onnellisimmillaan Kyöstin rinnalla Kyöstin äiti kertoo olevansa, kun Kyösti on supertyytyväinen.

- Se on käynyt riekkumassa itsensä väsyksiin, se on syönyt mahan täyteen ja nukkuu vieressä. Sillä alkaa ensin huulet mukeltamaan, tassut heiluu... ja sitten se ulvoo. Se yleensä ulvoo kaksi kertaa kunnes itse herää siihen ääneen ja katsoo minua ihmeissään! Hauskinta siitä tekee sen, että sen ulvominen kuulostaa ihan Chewbaccalta, Kyöstin äiti hymyilee.

Pääset Kyöstin Facebookiin tästä

Kilpailut

Uusimmat