Onko kotisi muka siisti? 10 kohtaa, jotka jäävät helposti siivoamatta

19.02.2015 10:45 - Eeva Rajala

Jokaisen asunnosta löytyy itiöpesäkkeitä, joita ei siivouksen yhteydessä käydä läpi, vaikka pitäisi.

Siivousasiantuntija Carolyn Forte muistuttaa Good Housekeeping -lehdelle, että monessa kodissa on ainakin kymmenen sellaista paikkaa tai tavaraa, jotka tulisi joka siivouksen aikana käydä läpi, mutta jotka niin monesti unohdetaan.

Keittiösienet ja tiskiharjat

Kaikilla ei ole astianpesukoneita, joten jotkut pesevät asioita tiskiharjalla, toiset käyttävät pesuun sientä. Jos astiat halutaan oikeasti puhtaiksi, tiskiharjat ja keittiösienet kannattaa desinfioida ja vaihtaa tasaisin väliajoin. Keittiösienen desinfiointi tapahtuu helposti niin, että upottaa sen veden ja valkaisuaineen seokseen, missä on ¾ kupillista valkaisuainetta ja nelisen litraa vettä.

Kodinkoneiden välit

Esimerkiksi tiskipöydän ja jääkaapin välissä voi olla sentin, parin väli, mutta se voi vangita paljon likaa. Kannattaa käyttää pitkää pölyhuiskua tai imurin kapeaa päätä pienen välin siivoamiseen.

Uudelleenkäytettävät kauppakassit

Moni käyttää kaupassa käydessään kangaskasseja, ettei joka ostoksen jälkeen tarvitse ostaa muovipussia. Kangaskassi on kuitenkin tehty ihan tavallisesta kankaasta, joka vaatii myös pesua. Pese kassit säännöllisesti pesukoneessa nurja puoli ulospäin käännettynä, etteivät ruokatavaroista mahdollisesti jäävät bakteerit jää kasseihin itämään.

Jääkaapin laatikot ja oven pikkuhyllyt

Jääkaapista puhdistetaan yleensä tasot, mutta muut paikat jäävät huomiotta. Kannattaa säännöllisesti puhdistaa jääkaapin vihanneslokero sekä jääkaapin oven pienet hyllyt irrottaen ne paikoiltaan. Laatikot ja hyllyt kannattaa pestä lämpimällä pesuainevedellä.

Laitteiden ja muiden päälliset

Joskus unohdetaan pyyhkiä pölyt esimerkiksi jääkaapin, kirjahyllyn tai lampunvarjostimen päältä. Käy säännöllisesti läpi myös oven päälliset sekä ikkunan karmit, jotka keräävät yllättävän määrä pölyä.

Pienelektroniikka

Tasaisin väliajoin uutisoidaan, että kaukosäädin on yksi suuren suuri bakteeripesä. Kaukosäätimen lisäksi myös kännykät ja kuulokkeet keräävät bakteereita. Puhdista nämä laitteet säännöllisesti desinfiointipyyhkeellä, joka sopii pienelektroniikalle.

Ilmanvaihtoventtiilit

Venttiilit kannattaa puhdistaa ainakin pari kertaa vuodessa. Venttiilien ollessa likaiset, ilma ei pääse vaihtumaan tarpeeksi, ja sisäilmasta voi tulla tunkkaista. Yleensä riittää, kun venttiilin imuroi tai pyyhkii kostealla pyyhkeellä. Mikäli venttiili on helposti irrotettavissa, voi sen pestä miedolla pesuaineella. Tiiviste kannattaa irrottaa pesun ajaksi.

Lattiaharja

Myös siivousvälineet pitäisi säännöllisesti puhdistaan. Lattiaharja kannattaa imuroida ja pestä lämpimässä saippuavedessä.

Pipot, kaulahuivit ja lapaset

Usein nämä jätetään pesemättä, vaikka ovat täysin samanlaisia, pesun tarvitsevia, vaatteita kuin esimerkiksi paidat tai housut. Pese pipot, lapaset ja kaulahuivit tasaisin väliajoin. Nahkahanskat kannattaa pyyhkiä nahan puhdistukseen tarkoitetulla liinalla.

Treenikassi

Hikisen salitreenin jälkeen treenivaatteet laitetaan kassiin säilöön, jonne ne valitettavan usein myös unohtuvat koko päiväksi. Jos treenikassi on pesunkestävä, pese se pesukoneessa säännöllisesti. Mikäli kassia ei voi pestä pesukoneessa, kannattaa sen sisus ja ulkopuoli puhdistaa kostealla puhdistusliinalla. Kassin sisälle kannattaa ripotella hieman ruokasoodaa, sillä se sitoo hajuja.

Lue myös: Sängyn petaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa - katso ohje

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat