Kuva: Fotolia

Säästä pieni omaisuus - vinkit, joiden avulla häistäsi tulee huomattavasti halvemmat

02.02.2016 09:15 - Rea Tallgren

Häiden suunnittelu on haasteellista hommaa, ja usein varsinkin budjetti voi karata täysin käsistä. Kannattaakin laittaa korvan taakse sellaiset vaihtoehdot, joilla rahaa voi säästää rutkastikin.

Kun häitä suunnittelee, täyttyy muistilista nopeasti kymmenistä ja kymmenistä tehtävistä asioita. Samaa tahtia kasvaa myös budjetti. On kuitenkin tapoja, joilla kustannuksia voi karsia koko matkan varrella. Kokosimme alle hyviä vinkkejä. 

- Ilmoita häiden ajankohdasta sähköpostilla tai Facebookissa. Näin säästät Save The Date -kutsujen lähestyskustannuksista. 

- Mieti vieraslista tarkkaan. Mieti, haluatko paikalle myös kaikkien ystävien avecit vai olisiko sinun mahdollista karsia ihmismäärää esimerkiksi päättämällä, että vain niiden avecit, jotka asuvat kumppaninsa kanssa, kutsutaan? Entä kaukaiset sukulaiset sitten - onko heidät varmasti pakko kutsua?

- Kun kutsujen aika tulee, pihistele häpeilemättä. Tulosta kutsut tavalliselle paperille ilman sen kummempia krumeluureja. Kaunista kutsut sievällä fontilla ja huolellisella muotoilulla. Näin säästät nekin rahat itse juhliin tai häämatkaan. 

- Valitse juhlapaikka huolella. Ota huomioon, moneksi tunniksi haluat paikan vuokrata, millaisia tiloja siellä on pakko olla ja mistä voit tinkiä. Käytä mielikuvitusta; huonekalujen järjestystä vaihtamalla saattaa pieneenkin tilaan saada paljon toimivamman pohjan ja enemmän tilaa. Koristelu saa myös aikaan ihmeitä.

- Osta hääpukusi käytettynä tai alennuksesta. Käy läpi useita nettisivuja. Ulkomailta pukuja saa tilattua halvalla, tosin kannattaa aina ottaa selvää myös muiden nettisivuja käyttäneiden kokemuksista - aina totuus ei nimittäin vastaa nettisivujen kuvia. 

- Oletko miettinyt, että pukeutuisit hääpäivänäsi mekkoon, joka ei olisi alunperin hääpuku? Kauniita valkoisia mekkoja löytyy varsinkin nettikaupoista ympäri maailman, ja ne menevät helposti morsiuspuvuista, vaikka eivät alunperin olekaan sellaisiksi tarkoitettuja. 

- Anna kaason ja morsiusneitojen valita omat asunsa. Jos jokainen saa tulla paikalle sellaisessa asussa kuin haluaa, ei sinun tarvitse maksaa heidän mekkojaan. Moni kaaso myös suostuu maksamaan itse oman mekkonsa häälahjana morsiamelle. 

- Mieti, voisiko kampauksesi tai meikkisi tehdä joku ystävistäsi, joka osaa taidon? Kenties se voisi olla hänen häälahjansa sinulle? Jos itse osaa vaikkapa hieroa tai olet hyvä vahtimaan lapsia, tarjoa omia taitojasi vaihtokaupaksi vaikkapa kampauksesta.

- Muista, että häissä ei suinkaan tarvitse olla live-bändiä. Voit myös luoda vaikka ystäviesi avustuksella hyväm bilelistan Spotifyhyn ja soittaa noita kappaleita saadaksesi illalla tanssilattian täyteen. Häämarssin ja -valssin voi kenties soittaa joku ystävä, jolla pysyy kädessä kitara, tai joka osaa soittaa pianoa?

- Osta kierrätettynä kaikki, minkä voit. Ruukut, maljakot, pöytäliinat, koristeet ja rekvisiitta saattavat löytyä halvalla kirpputorin hyllyltä tai nettikirpputorin ilmoituksesta. Ole avoimin mielin - älä jumitu alkuperäiseen ajatukseesi, vaan anna muillekin vaihtoehdoille mahdollisuus. 

- Tingi kukista. Valitse surutta halvempia. Kukat hehkuvat käytössäsi vain päivän, eikä niiden takia kannata maksaa itseään kipeäksi. 

- Tee hääkakku itse, tai pyydä jotakin ystävääsi tekemään se. Monissa häissä morsiuspari leikkaa pienen ja kauniin kakun ja muille vieraille on tarjolla isompaa, halvempaa kakkua. Se on jälleen oiva tapa säästää. 

- Ruoka on monissa häissä pahin rahareikä. Mikäli juhlapaikka mahdollistaa omien ruokien tarjoilun, kannattaa tehdä suunnitelma ruuista huolella ja minimoida ylijääneiden ruokien mahdollisuus. Pastasalaatit ja perunaruuat ovat helppoja ja halpoja valmistaa. Pistä asialle ystävät, siskot, äidit, isät, anopit ja appiukot. Kun kaikkien uunit ja kattilat ovat käytössä, saa ruokaa valmistettua isollekin määrälle ihmisiä. 

- Juomia ei tarvitse varata rajatonta määrää. Jos juhlanne ovat hyvin rennot, vinkkaa vieraille, että omiakin juomia voi tuoda. Tarjoa sitten vaikka alkumaljat ja viiniä ruuan kanssa. Lopuista vieraat saavat huolehtia itse. 

Muista, että juhlissa tärkeintä ei ole se, paljonko olette niihin tuhlanneet vaan se, että ne ovat teidän näköisenne. Kun punnitset, kuinka paljon rahaa haluat juhliin laittaa, kannattaa laskea, kuinka monta kuukautta häitä ennen tai niiden jälkeen joudutte kituuttamaan, mikäli laitatte rahaa palamaan hurjia määriä. Jokainen päätös kannattaa tehdä harkiten; haluattehan elämänne upeimman päivän - mutta tuskin henkilökohtaisen konkurssin uhalla. 

Lähde: Buzzfeed  

Kilpailut

Uusimmat