Siideri sopii moneen - kokeile yllättäviä makupareja

06.06.2016 10:00 - Anniina Ojutkangas

Suomessa siidereitä nautiskellaan useimmin illanvietoissa tai juhlissa, mutta siideri sopii mainiosti myös ruokapöytään.

Siiderit ovat valloittaneet suomalaisten makunystyröitä jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Suosituimpia siidereitä, omena- ja päärynäsiidereitä käytetään paljon ruoanlaitossa, mutta harvemmin ruokajuomana. Monissa maissa siideri on vakiintunut ruokapöydän janon hillitsijä, sillä sen makeus tai hapokkuus saa monista ruoista aivan uusia vivahteita esiin.

Omenan hapokkuus toimii mielenkiintoisena makuparina monen ruoan kanssa ja tasapainottaa erityisesti happamia ruokia. Siideri maistuu erityisen hyvin vaalean lihan, kalan ja äyriäisten kanssa, mutta on kokeilemisen arvoinen ruokajuoma myös tulisten aasialaisten ja meksikolaisten ruokien ja kermaisten kastikkeiden kanssa.

Kokeile illallisen aperitiivina kuivaa omenasiideriä, tai kulauta ruoka alas makealla tai kuivalla omenasiiderillä, ruoasta riippuen. Jälkiruoan kera nautitaan siideriä, joka on makeampaa kuin itse jälkiruoka.

Sipulirisotto & paahdettu parmankinkku

1 kpl sipuli kuutioina
1 kpl salottisipuli kuutioina
1 kpl punasipuli kuutioina
4 valkosipulinkynttä silputtuna
Oliiviöljyä
Voita
250 g risottoriisiä
3 dl tummaa, kuivaa omenasiideriä
Noin 1 l kasvislientä
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
Pari tuoretta timjaminoksaa
Suolaa ja mustapippuria

Kuullota sipulit öljyssä ja lisää voi. Lisää riisi ja kuullota runsaassa voin ja öljyn seoksessa kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää pari kauhallista kasvislientä, sekoita ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää noin desi siideriä, sekoita ja anna imeytyä riisiin. Lisää taas kasvislientä, ja jatka kunnes riisi on pehmeää ja puuromaista.

Lisää yrtit, suola ja pippuri sekä parmesan-raaste. Paahda kuivalla pannulla parmankinkku rapeaksi ja murustele se risoton päälle.

Tarjoa rapeakuorisen leivän ja tumman, kuivan omenasiiderin (esim. Crowmoor Dark) kanssa.

Vadelma & vuohenjuusto flat bread

Taikina:

2,5 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
Ripaus suolaa
Noin 6 dl jauhoja
2 rkl öljyä

Täytteet:

Aurinkokuivattu tomaattitahna (1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja)
Vuohenjuusto
Hunaja
Vadelmat
Timjami
Mustapippuri

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Vaivaa jauhot taikinaan, sekoita öljy sekaan. Anna levätä lämpimässä paikassa 15 minuuttia.

Tee sillä välin aurinkokuivatuista tomaateista sauvasekoittimella tahna. Levittele käsin taikinasta pyöreitä, litteitä leipiä. Laita päälle tomaattitahnaa ja juustopaloja. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia.

Levitä valmiille flatbredille hunajaa, vadelmia ja timjamia.

Nauti kuivan omenasiiderin (esim. Crowmoor Dry Apple) kanssa.

Vietnamilaiset kevätrullat

1 pkt riisipaperia
½ puntti ruohosipulia pätkittynä
2 kypsää avokadoa viipaleina (pirskota limemehua avokadoviipaleiden päälle, etteivät ne tummu)
2 dl sulatettuja katkarapuja
½ puntti Romaine-salaattia
Öljyä paistamiseen

Rapujen marinadi:

3 rkl limemehua
1 dl makeampaa omenasiideriä
½ chili viipaloituna
½ dl kookosöljyä

Dippikastike:

½-1 tl wasabitahnaa
1 dl majoneesia
Hyppysellinen suolaa

Sekoita rapumarinadin ainekset ja marinoi rapuja kymmenisen minuuttia. Kuullota hetki rapuja öljyssä.

Sekoita dippikastike kulhoon ja laita viileään maustumaan hetkeksi.

Aloita kevätrullien kääriminen. Kastele riisipaperit yksi kerrallaan vaikka uunivuokaan laitettuun kuumaan veteen ja odota kunnes riisipaperi muuttuu täysin läpikuultavaksi ja notkeaksi. Lado jokaiseen kääryleeseen rapuja, ruohosipulia, avokadonviipale ja pala salaattia. Taittele riisipaperi samalla tavalla kuin kaalikääryle. Tee rullista tiukkoja.

Tarjoa kevätrullat heti dippikastikkeen ja raikkaan, makeamman omenasiiderin (esim. Somersby Apple) kera.

Aasialaiset kanasalaattinyytit

1 salottisipuli pienittynä
2 valkosipulinkynttä pienittynä
Noin 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
400 g kanajauhelihaa
1 rkl makeaa paprikajauhetta
Suolaa ja mustapippuria
1 rkl kookospalmusokeria tai ruokosokeria
Seesamisiemenöljyä
½ puntti ruohosipulia pienittynä
Kuppimaisia salaatinlehtiä

Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Lisää jauheliha ja paprikajauhe ja sekoita. Ruskista. Lisää palmusokeri ja ruohosipuli, ja paista jauheliha kypsäksi.

Kastike:

1 dl sweet chili-kastiketta
1/2 limen menu
2 tl kookospalmusokeria
1 dl makeampaa omenasiideriä
2 rkl riisiviinietikkaa
1/2 chili pilkottuna
Hyppysellinen suolaa
½ pnt tuoretta korianteria lehdet nypittynä

Sekoita kastike ja anna tekeytyä viileässä ainakin tunnin.

Tarjoile kanaseos kuppimaisissa salaatinlehdissä, tarjoa kastiketta mukaan.

Nauti raikkaan, makeamman omenasiiderin (esim. Somersby Apple) kanssa.

Kuvat: Sami Repo ja Liisa Valonen
Reseptit: Aniko Lehtinen

Kilpailut

Uusimmat