Sorrutko yleiseen virheeseen raa'an kanan käsittelyssä?

17.06.2014 13:07 - Senni Loikala

Brittitutkijat muistuttavat oikeaoppisesta siipikarjan lihan käsittelystä.  

Onko sinulla tapana pestä raaka kananliha ennen sen valmistamista? Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan lähes 45 prosenttia ihmisillä on, ja nyt tutkijat muistuttavat tavan riskeistä ja suosittelevat ihmisiä lopettamaan kypsentämättömän siipikarjan lihan pesemisen.

Tutkijat perustelevat suositustaan sillä, että raa'an kananlihan peseminen voi johtaa lihassa mahdollisesti olevien kampylobakteerien leviämiseen esimerkiksi käsiin vaatteisiin, pinnoille kuin keittiövälineisiin. Tällöin lihasta kimpoilevat muun muassa ripulia, vatsakipuja ja kuumetta aiheuttavaa bakteeria sisältäviä vesipisaroita.

- Vaikka ihmisillä on tapana noudattaa siipikarjan lihan käsittelyn suosituksia, kuten käsien pesua raa'an kanan koskemisen jälkeen ja kanan kypsentämistä kunnolla, tutkimuksemme osoittaa että raa'an kanan peseminen on yleinen toimenpide. Siksi suosittelemme ihmisiä lopettamaan raa'an kananlihan pesemisen, sanoo tutkimuksen tehneen FSA:n toimitusjohtaja Catherine Brown.

Tutkimuksesta voidaan päätellä, että raa'assa kananlihassa mahdollisesti olevat kampylobakteerit saattavat levitä, kun lihaa käsitellään myös muuten kuin pesemällä. Yksi ennaltaehkäisevä keino on varmasti ostaa kananlihansa luotettavilta valmistajilta.

Tutkimukseen otti osaa 4500 aikuista.

Alla vinkit, joiden avulla vältät kampylobakteerien tartunnan.

1) Kypsennä lihat huolellisesti.

2) Säilytä vihannekset, kypsennetyt ruoat sekä valmisruoat erillään kypsentämättömistä lihoista.

3) Raa'at vihannekset on hyvä pestä huolella.

4) Pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita on hyvä välttää.

5) Kun käytät yllämainittuja tuotteita, muista pestä kätesi, veitset ja leikkuulaudat.

6) Muista pestä kätesi ennen ateriaa.

Uutisoimme aiemmin erinomaisista syistä syödä terveellisesti. Jos kaipaat petrausta ruokavalioosi, motivoidu täällä.

Lähde: Delhi Daily News

Kilpailut

Uusimmat