Kuva: Fotolia

Suomalaisasiantuntija: "Koiraa ei koskaan saa ostaa lapselle"

14.05.2016 10:15 - Rea Tallgren

Koiran tullessa lapsiperheeseen, sekä lapselle että koiralle on luotava todella selkeät säännöt.

Päivi Felixonilla on 20 vuoden kokemus koirien kasvattamisesta. Lapsimessuilla luennoinut nainen muistuttaa, että koiria ei koskaan tulisi ostaa lapsille.

- Aikuisilla on aina vastuu. Toki on hirveän mukavaa, jos koirasta tulee yhteinen harrastus ja lapsi saa oppia koiran avulla paljon asioita, Felixon avaa. 

Hän muistuttaa, että koiran elämä on paljon lyhyempi kuin ihmiselämä. Koirien kautta lapset joutuvat myös oppimaan luopumista.

- Itselläni lapset ovat olleet mukana, kun koiria on jouduttu lopettamaan. Oen halunnut lopettaa, että ihmisen tulee kantaa vastuu koiran elämästä sen loppuun saakka. Surullisuuskaan ei haittaa, sillä se kuuluu elämään.

Hyvä ystävä

Felixonin mukaan asiantuntijat ovat huomanneet monien lasten kertomuksista, että perheen koirat tai kissat ovat heille todella tärkeitä, niin sanottuja sydänystäviä, jotka eivät petä luottamusta koskaan. 

- Jos on vaikka koulukiusaamistausta, moni saattaa kokea, että se koira on kuitenkin ollut koko ajan ystävänä, Felixon selittää. 

Felixonin käytännön vinkit sujuvaan yhteiseloon: 

- Lapsen lelut on lapsen leluja - koiran lelut koiran - kummallakaan ei oikeus koskea toisen leluihin. 

- Koirat kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa pois samasta tilasta vieraiden tullessa kylään. Rajut leikit saattavat säikyttää koiran ja se saattaa mennä puolustamaan perheen omaa lasta vakavin seurauksin. - Pitää ajatella myös koiraa, koska eihän voi tietää, osaavatko vieraat lapset käyttäytyä koiran kanssa, Felixon muistuttaa. 

- Koiralle pitää luoda oma paikka, jossa sitä ei saa häiritä. Esimerkiksi koiran peti pitää pyhittää sen omaksi alueeksi, jossa lapset eivät saa sitä mennä koskettelemaankaan.

- Jos koira ahdistuu jostain, mitä lapsi tekee, on lapselle opetettava, että niin ei saa tehdä. 

Lue myös: Englanninbulldoggi Hector on Euroopan suosituin koira - selittävätkö Instagram-kuvat asian?

Kilpailut

Uusimmat