Kuva: Fotolia

Suomalaiskätilö tsemppaa äitejä: "Vauvat tietävät tasan tarkkaan mitä tekevät"

30.04.2016 14:15 - Rea Tallgren

Vauvat eivät suinkaan ole mistään tietämättömiä pikkuparkoja, sanoo koordinaattori, kätilö Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä.

Kätilö ja Imetyksen tuki ry:n koordinaattori Niina Mäkinen selittää, että länsimaisessa yhteiskunnassa vauvoihin suhtauduun usein liiankin hyysäävästi. Hän viittaa vauvan ensimmäisiin elintunteihin ja siihen, miten vauva oppii imemään.

- Ihokontaktissa vastasyntynyt vauva hakeutuu omatoimisesti rinnalle yleensä tunnin kuluessa. Vauva tietää tasan tarkkaan, mitä hänen pitää tehdä, kun hän pääsee rinnalle, aivan kuten eläintenpoikasetkin, Mäkinen vakuuttaa.

Mäkisen mukaan vauvalle kannattaa antaa aikaa ja rauhaa.

- Vauva tietää kyllä mitä tekee! Tiedetään, että mitä vähemmän puututaan siihen, miten vauva rinnalle ryömii, sitä parempi rintaote vauvalla on jatkossakin.

Vauva saattaa käyttää parikymmentä minuuttia siihen, että hän nuolee rintaa. Se saattaa vanhempien mielestä näyttää hassulta ja turhauttavalta, mutta kyseessä on luonnollinen prosessi. Mäkinen korostaa, että vauvalla on mielessään selvät sävelet.

- Tuollaisessa tilanteessa vauvalle voi puristaa muutaman maitotipan rinnoista, jotta hän jaksaa jatkaa yrittämistä, Mäkinen neuvoo. 

Mäkinen puhui imettämisestä Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Lapsimessuilla. 

Kilpailut

Uusimmat