Tarkkaile, miten puhut lapsellesi – väärä äänensävy on tuhoava

06.03.2015 13:45 - Eeva Rajala

Vanhempien äänensävy on hyvin tärkeä, sillä se paljastaa sisimmät tunteemme.

Kasvatusasiantuntija ja lastenhoitaja Jo Frost, joka tunnetaan parhaiten Supernanny-sarjasta, on auttanut satoja perheitä, joissa vanhempien käyttämä äänensävy lapsia kohtaan on ratkaissut asioita joko positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan.

Oikea äänensävy kuritukseen

- Kun vanhempi varoittaa lasta, äänen pitää kuulostaa enemmän vakavalta kuin leikkisältä. Kun ihminen tulee tietoisemmaksi omasta äänensävystään ja siitä, miten se vaikuttaa lapseen, hän oppii paljon kommunikaatiosta ja äänensävyn merkityksestä, Frost kertoo Voicen haastattelussa.

Joskus toruvat vanhemmat kuulostavat leikkisiltä tai jopa vähän pahoittelevilta, kun he kurittavat lapsiaan. Näissä tapauksissa lapsi kokee, että varoitukset ja käskyt eivät merkitse mitään, tai lapsi saattaa ajatella, ettei vanhempi edes halua kurinpitäjänä.

Lapsi vaistoaa stressin vanhemman äänestä

Monesti vanhemmilta kuitenkin kaivattaisiin nimenomaan leikkisää ja lempeää äänensävyä, mutta stressaava elämäntilanne saa aikaa toista, ja äänensävystä tulee tahtomattakin tiukempi.

- Joskus, kun vanhemmilla on esimerkiksi vaikeaa töissä, heidän äänensävynsä on joka asiassa tiukempi. Olet sitten vanhempi tai et, kaikilla aikuisilla on niitä hetkiä, kun elämä on toivottua vaikeampaa, Frost muistuttaa.

Frost kehottaakin vanhempia tarkkailemaan ja tiedostamaan oma äänensävy eri tilanteissa. Mitä enemmän vanhempi tutkii asiaa, sitä paremmaksi kommunikoijaksi hän tulee, ja sitä paremmin onnistuvat sekä kurinpito että hauskuus.

Lue myös: Syökö lapsesi vain makaronilaatikkoa? Kasvatusasiantuntija kritisoi lepsuja vanhempia

Kilpailut

Uusimmat