Kuva: Fotolia

Uuvuttaako arki? 6 vinkkiä tehokkaaseen ajanhallintaan

18.06.2016 18:15 - Emmi Moilanen

Lapsiperheiden aamutoimet voivat jatkossa hoitua sujuvammin, jos jälkikasvulle luvataan mukava palkinto ripeästi toimimisesta.

Arki kodin ja työpaikan välillä voi joskus tuntua haastavalta, varsinkin lapsiperheissä. Joskus saattaa jopa tuntua siltä, että vuorokaudesta loppuvat tunnit kesken. Today listasi kuusi vinkkiä siihen, joiden avulla voit tarkastella ajankäyttöäsi ja tehdä siitä tehokkaampaa.

Tiedä mitä teet

On hyvä tehdä lista ja selvittää itselleen, mihin kaikkeen kulutat aikaa viikon aikana. On tyypillistä huomata, että ylimääräisiä minuutteja kuluu esimerkiksi aamutoimien tai työmatkan aikana.

- Havainnoinnin jälkeen on helpompi tehdä parempia valintoja ajankäytön suhteen, toteaa tuottavuuden asiantuntija ja kirjailija Laura Vanderkam.

Hauskempi aamu lapsille

Lapsiperheissä voi joskus tuntua, että valmiiksi laittautuminen ja ovesta ulos pääseminen on mahdoton kilpailu aikaa vastaan. Vanderkam suositteleekin kertomaan lapsille, että ajoissa valmiina olemisesta on luvassa palkinto.

- Kun lapset ovat ajoissa valmiina, anna heille lupa käyttää säästynyt aika esimerkiksi pelaamiseen. Pelata voi siihen saakka, kunnes on aika lähteä kouluun, hän sanoo.

Jatkuva lähtövalmius

Vanderkamin mukaan lapsiperheen arkea voi helpottaa se, jos kaikki tarpeellinen kotoa poistumista varten on saatavilla helposti ja nopeasti. Takit, kengät, reput ja muut ulkoiluvälineet kannattaa laittaa valmiiksi samaan paikkaan odottamaan lähtijöitä.

Priorisointi

Hoida heti aamulla tärkeimmät ja vaativimmat työtehtävät pois alta. Näin loppupäivä sujuu stressittömämmin ja voit keskittää energiasi kokonaan muihin askareisiin.

- Aamut ovat erinomaista aikaa hoitaa vaikeat, ajattelua vaativat työt, toteaa Vanderkam.

Hiljennä sosiaalinen media

Saat työskentelyyn varatusta ajasta enemmän irti, kun hiljennät älypuhelimeesi ja sähköpostiisi tulevat ilmoitukset. Keskittymisesi ei jatkuvasti herpaannu uusien viestien tarkistamiseen, vaan jaksat työskennellä pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin.

- Elämä ei romahda, jos et ole Saapuneet -kansiosi äärellä tuntiin, Vanderkam toteaa.

Kokoukset liikkuen

Älä jumiudu tunkkaiseen kokoushuoneeseen, vaan Vanderkam ehdottaakin harkitsemaan työtapaamisia esimerkiksi kävelyiden merkeissä.

- Monille on hankalaa löytää aikaa kuntoiluun arjen keskellä, joten tämä on hyvä tapa varmistaa, että pysyt aktiivisena, hän selittää.

Lähde: Today

Lue myös: 6 vinkkiä, jotka pitävät istumatyöläisen terveenä

Kilpailut

Uusimmat