Valmiita paloja, oikeat lisukkeet: 6 vinkkiä juustotarjottimen kokoamiseen

18.12.2014 12:45 - Reetta Haverinen

Juustolautanen on oiva tarjottava esimerkiksi pikkujoulupöytään tai uudenvuoden juhliin.

Moni suomalainen ei pysty vastustamaan aurajuuston tai goudan kutsua. Siten juustotarjotin ei ole ainoastaan herkullinen ja esteettinen, vaan myös melko turvallinen valinta glögi-illan herkkupöytään.

Toimivan juustolautasen kokoaminen ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin luulisi. Seuraavilla vinkeillä osaat koota tarjottimelle valikoiman, joka saa vieraidesi makunystyrät haltioitumaan ihastuksesta:

1. Luota asiantuntijoihin

Kysy rohkeasti neuvoa juustotiskin takana työskenteleviltä juustomestareilta. Varsinkin, jos et ole perehtynyt juustoihin, voi toimivan juustolautasen kokoaminen olla varsin haastavaa. Asiantuntijat osaavat opastaa oikeanlaisten juustojen ja niiden määrien valinnassa.

2. Unohda maustetut juustot

Muut maut, kuten valkosipuli, yrtit ja kuivatut marjat häiritsevät juuston omaa makua. Säästä maustetut juustot muihin tilanteisiin. Juustolautasen tarkoituksena on nimenomaan nostaa juustot ja niiden ominaisaromit tarjoilun päätähdiksi.

3. Älä valitse lajeja liikaa

Juustotarjottimelle on sopivaa valita erilaisia juustolaatuja noin neljä tai viisi kappaletta. Rajansa siis kaikella - kenenkään vatsa ei vedä juustoja loputtomiin ja liian laaja makuskaala saa kenen tahansa makunystyrät sekaisin.

Valitse lautaselle esimerkiksi juustoja, jotka ovat rakenteeltaan erilaisia. Voit myös valita juustoja, jotka on valmistettu erilaisista maidoista.

4. Säilytä juustot oikein

Tarkasta juuston pakkausselosteesta, kuinka juustoa tulee säilyttää. Jos säilytät juustoa jääkaapissa, ota juusto huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua. Huoneenlämmössä juuston aromit pääsevät oikeuksiinsa ja suutuntuma on miellyttävämpi.

5. Leikkaa juustot valmiiksi

Monien tapana on asettaa juustot tarjottimelle veitsien kera, jotta jokainen vieras voi leikata juustosta itse haluamansa kokoisen palasen. On kuitenkin paljon toimivampi ratkaisu paloitella juustot valmiiksi tarjottimelle siisteiksi palasiksi. Juustotarjottimesta tulee lopulta todella sotkuisen ja epäsiistin näköinen, kun kaikki ovat leikelleet juustoja miten sattuu.

Leikkele juustot kiilamaisiksi lohkoiksi tai suikaleiksi, jotka on helppo syödä yhdellä tai kahdella suupalalla.

6. Ole maltillinen muiden tarjoilujen kanssa

Älä täytä juustotarjotinta valtavalla voileipäkeksivuorella tai erilaisilla hedelmillä, hilloilla ja leikkeleillä. Muutama hillovaihtoehto, tarkkaan valittu keksi- tai leipälaatu, yksi hedelmälaji ja yksi lihaleikkele riittävät mainiosti. Ja mitä ikinä teetkin, älä koskaan levitä hilloja valmiiksi juustojen päälle. Anna vieraiden itse valita, miten he juustonsa nauttivat.

Älä myöskään heittele tarjottavia miten sattuu, vaan osa juustotarjottimen toimivuudesta riippuu myös esillepanosta. Tee tarjottimesta visuaalisesti kaunis.

Lähde: Bon Appétit

Kilpailut

Uusimmat