VH: Isätutkija herättelee äitejä - anna miehellekin vastuuta!

21.03.2013 09:45 - Eeva Rajala

Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen tekee miehelle hyvää monella tapaa. Isätutkija kertoo Voi hyvin -lehdessä, että äidin pitää antaa isälle kuitenkin enemmän mahdollisuuksia toteuttaa isärooliaan. 

Tutkija Johanna Mykkänen Jyväskylän yliopistosta kertoo lehdessä, että mies nähdään edelleen vain avustavana vanhempana ja äiti on se kaikkitietävä ja ihmeellinen. Tutkijan mukaan vanhoilla roolimalleilla ei enää tänä päivänä päästä pitkälle. Äidit voivat huomaamattaankin kontrolloida kaikkea, mikä lapsenhoitoon liittyy: isä saattaa kuulla usein, ettei osaa pukea tai ruokkia lasta oikein.

- Me naiset ihmettelemme, että miksi mies ei tee mitään. Eihän hän tee, jos emme anna toiselle vastuuta ja kannustavaa palautetta. Perinteisissä perheissä äiti on valtavan iso portinvartija huonossa mielessä, Mykkänen kertoo lehdessä.

Mykkänen ei kuitenkaan syyllistä äitejä, vaan muistuttaa, että sekä äitejä että isiä syyllistetään jo aivan tarpeeksi. Hän vai toivoo, että perheissä annetaan enemmän höllää.

- Ei vanhemmuus ole niin vakavaa. Uhrautuminen pois...On hienoa, että isät aktivoituvat ja äidit heräävät. Mitä enemmän kehut puolisoasi, sitä enemmän toinen luottaa itseensä, tutkija jatkaa.

Lähde: Voi hyvin

Kilpailut

Uusimmat