Kuva: Fotolia

Selviytymisopas kevätpiknikille - pakkaa mukaan oikeat varusteet

25.04.2016 15:00 - Anniina Ojutkangas

Oli suunnitelmissa vappupiknik, polttaripiknik tai retki heräävään luontoon muuten vaan, tulee piknikhetkestä mukavampi, kun on varautunut oikukkaan vuodenajan säänvaihteluihin ja mukana on kaikki tarvittavat välineet.

Aurinko paistaa ja linnut laulaa! Lupaus tulevasta kesästä lämmittää mieltä…. kunnes iskee raekuuro.

Piknik on mainio tapa nauttia hyvästä ruoasta, juomasta, seurasta ja raikkaasta ulkoilmasta samalla kerralla, mutta kevät ja alkukesä voi olla Suomessa arvaamatonta aikaa säiden puolesta.

Sulava maa ja oikutteleva kevätsää tuovat omat haasteensa, mutta oikeastaan kevätpiknik on kiinni vain oikeanlaisista varusteista - ja tietysti asenteesta.

Voice.fi laati kätevän muistilistan kevään aikaisimmille retkeilijöille. Pakkaa siis eväät, kutsu ystäväsi kasaan ja vietä hauska hetki ulkona parhaassa seurassa!

Pakkaa nämä kevät-piknikille:


Kosteutta kestävä alusta

Maa voi olla vielä kostea ja routainen, joten istuinalustaan on syytä kiinnittää huomiota. Kätevintä on hankkia fleece-viltti, jonka toinen puoli hylkii kosteutta. Myös jätesäkit viltin alla ajavat asian. Maa voi olla kylmä erityisesti aikaisin keväällä, joten makuualustamaiset istuinalustat lämmittävät peppua mukavasti.


Lämmintä vaatetta

Suomessa vietetään usein juhannustakin toppatakki päällä. Varaa riittävästi lämmintä vaatetta, erityisesti jos piknik ajoittuu ilta-aikaan. Auringon laskiessa saattaa tulla vilu, vaikka päivällä olisi ollut lämmintä. Ota pieniä fleece-vilttejä niille, jotka eivät muista varautua sään kylmenemiseen.


Suojaudu sateelta

Sateenvarjo tai taskuun menevä kertakäyttösadetakki on hyvä olla mukana, jos tummat pilvet yllättävät.


Kylmälaukku ja termospullo

Juomat ja ruoat on kätevä tuoda paikalle valmiiksi viilennettynä kylmälaukussa. Termospullo eristää niin kylmän kuin lämpimänkin. Termarissa piknikpaikalle kulkee niin kuuma keitto kuin jääpalatkin.


Muista ruokailuvälineet

Kertakäyttöastiat ovat helppo tapa tarjoilla ja nauttia ruoat. Ekologisempi vaihtoehto on hankkia ruokailuvälineet kovamuovisina versioina, jolloin ne on kevyt kantaa. Vältyt roskaamisen aiheuttamalta omatunnon pistokselta, kun viet välineet kotiin pestäväksi. Samoilla välineillä voi retkeillä koko kesän. Pakkaa piknikkoriin myös veitsi, korkinavaaja ja sakset.


Varaudu sotkuun

Syödessä voi tulla sotkua, tai juomat voi kaatua viltille. Varaa mukaan riittävästi paperia ja serviettejä. Kosteuspyyhkeillä on helppo putsata tahmaiset kädet. Roskapusseja on hyvä olla mukana kertakäyttöastoille ja muille roskille.


Ajanvietettä

Parasta ajanvietettä on tietysti hyvä seura kiireettömässä tunnelmassa, mutta seurapeleillä voi nostaa fiilistä entisestään. Jos mukana on lapsia, varaa mukaan erilaisia ulkoilmapelejä. Pieni radio tai puhelimeen liitettävät kaiuttimet tuovat menoa ja meininkiä piknikille.


Jotain enemmän

Jos haluat panostaa piknikin visuaaliseen puoleen erityisen paljon, voit tuoda mukanasi myös kivannäköisiä tyynyjä, tuoleja ja vaikkapa pienen grillin. Onpa piknikeillä nähty katoksiakin suojaamassa paahteelta tai sateelta.


Jaa vastuu

Kun jokainen tuo tarjoiluihin osansa, kenellekään ei tule liian isoa työmäärää ja kustannuksia. Samoin kannattaa sopia, että kaikki vievät omat roskansa ja tarjoiluastiansa mukanaan ja auttavat siivouksessa, kun juhlat ovat ohi. Tuomisista kannattaa sopia etukäteen, jotta h-hetkellä kaikki voivat keskittyä rentoon yhdessäoloon – oikealla asenteella.

Kilpailut

Uusimmat