Vältä nolot tilanteet ja tippaa oikein - ohjeet kymmeneen kaupunkiin

11.03.2014 19:15 - Katariina Näreaho

Huffington Post listasi kymmenen kaupunkia ja ohjeet niiden juomarahakulttuuriin.

Jotta välttyisit matkoillasi noloilta tilanteilta, on hyvä olla perillä eri maiden ja kaupunkien tippauskäytännöistä.

Barcelona

Espanjassa juomaraha on osoitus hyvästä ruoasta ja palvelusta. Jos saat ravintolassa ystävällistä ja avuliasta palvelua, jätä tippiä 7-13 prosenttia laskun loppusummasta. Jos palvelu oli töykeää, jätä rohkeasti tippaamatta.

Taksilla liikkuessasi on hyvä muistaa kuljettajaa hyvästä palvelusta 50 sentillä, pidemmillä matkoilla tippiä voi jättää pari euroa.

Haluatko päästä kokemaan Barcelonan ihmeet? Voice vie 30 onnellista Barcelonaan ja myös sinulla on mahdollisuus osallistua kilpailuun. Lisätietoja löydät täältä.

Lontoo

Ravintoloissa on tapana jättää tippiä 10-15 prosenttia laskun loppusummasta. Ole kuitenkin tarkkana, kun saat kuitin: jotkut ravintolat lisäävät automaattisesti 12,5 prosentin palvelumaksun, jolloin erillinen tippaaminen ei ole välttämätöntä. Juomarahaa ei myöskään ole tapana antaa silloin, kun ruoka haetaan ravintolasta mukaan.

Pubeissa tippaaminen ei ole tavallista, mutta sitä ei myöskään katsota pahalla.

Taksilla matkustettaessa on hyvä antaa 10-15 prosentin tippi kuljettajalle. Paikallisilla on kuitenkin tapana pyöristää lyhyillä matkoilla loppusumma lähimpään puntaan (1 punta on noin 1,20 euroa). Pidemmillä matkoilla on kohteliasta pyöristää seuraavaan tasasummaan, noin viisi puntaa ylöspäin.

Pariisi

Ranskassa ravintolat ja kahvilat tavallisesti lisäävät automaattisesti laskun loppusummaan palvelumaksun, "service compris", joka on 15 prosenttia. Jos haluat pelata varmanpäälle, voit jättää tarjoilijalle tippiä euron tai pari.

Taksissa tippiä on hyvä antaa 10-15 prosenttia loppusummasta.

Praha

Osa ravintoloista lisää palvelumaksun laskun loppusummaan automaattisesti. On kuitenkin kohteliasta antaa tarjoilijalle tippiä kymmenisen prosenttia.

Taksimatkoilla tippaamisessa on hyvä muistaa pyöristää loppusumma ylöspäin, noin 20 tsekin korunaa, joka vastaa noin 0,75 euroa. Jos olet anteliaalla tuulella, tippaa 50 korunalla, eli noin 1,85 eurolla.

Rooma

Rooman juomarahakulttuuri saattaa hämmentää, mutta jos haluat pelata varman päälle, on ravintoloissa hyvä jättää tippiä kymmenen prosenttia, ei kuitenkaan tämän enempää. Jos laskussa lukee "servizio incluso", on palvelumaksu lisätty loppusummaan, joten erillinen tippi ei ole tarpeen.

Taksissa tippiä voi jättää pyöristämällä loppusumman ylöspäin tai jättämällä kuljettajlle vaihtorahat.

Istanbul

Ravintoloissa tippiä on syytä jättää 5-10 prosenttia loppusummasta. Hienommissa ravintoloissa palvelusta on kuitenkin hyvä maksaa 10-15 prosenttia.

Taksinkuljettajalle loppusumman voi pyöristää ylöspäin 50 kuruşilla (1 liira on 100 kuruşta), joka vastaa noin 0,35 euroa.

Hamamissa tippiä on myös hyvä antaa: 10-20 prosenttia laskun loppusummasta on riittävä määrä.

Rio de Janeiro

Brasiliassa tippin jättämisestä ei kannata tehdä numeroa. Paikalliset ovat hyvin kainoja rahallisten kädenojennusten suhteen, joten tee se hillitysti. Ravintoloissa tippiä ei yleensä tarvitse kuitenkaan jättää, sillä laskun loppusummasta löytyy yleensä "servico" eli palvelumaksu, joka on 10 prosenttia.

Taksissa loppusumma on hyvä pyöristää ylöspäin lähimpään Brasilian realiin (1 real on noin 0,35 euroa).

Bangkok

Thaimaassa katukeittiöissä tippiä ei tule antaa, se voidaan kokea jopa loukkaavaksi. Ravintoloissa tippiä ei odoteta, mutta hyvästä palvelusta voi muistaa 10 prosentin juomarahalla.

Taksissa on syytä käyttää aina mittaria ja silloinkin loppusumma on hyvä pyöristää ylöspäin. Thaimaan rahayksikkö on baht, joka on noin 0,02 euroa. Yksi euro vastaa 45 bahtia.

Sydney

Australiassa tippaamisen säännöt on helppo muistaa: kaikkialla vallitsee 10 prosentin sääntö. Mutta jos kahvilassa nautitun välipalan loppusumma on pieni, riittää, että jätät tarjoilijalle vaihtorahat.

Kapkaupunki

Täällä tipit ovat hyvin tervetulleita ja ravintolassa laskun loppusummaan on hyvä lisätä 10-15 prosenttia juomarahaa. Joissain paikoissa palvelumaksu on kuitenkin lisätty laskuun valmiiksi.

Myös taksissa on suotavaa antaa tippiä, 10 prosenttia loppusummasta riittää.

Lentokentällä laukkusi kantaneelle portieerille on hyvä antaa juomarahaa 20-30 Etelä-Afrikan randia, joka vastaa 1,35-2,00 euroa.

Jos matkustat vuokra-autolla, saatat törmätä pysäköintipalveluihin ja autoasi vahtiviin vartijoihin. Kun palaat autollesi, anna vartijalle juomarahaa auton vahtimisesta 15-20 randia.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat