Conversen värikäs historia: Tiesitkö nämä suosikkitennareista?

08.06.2014 09:15 - Minna Talstila

Tiesitkö muun muassa sen, että Conversen All Stars -malli on suunniteltu alun perin koripalloa varten? 

Harva kenkämerkki houkuttelee niin monenlaisia ihmisiä kuin Converse. Merkin kenkiä käyttävätkin kaikenikäiset ihmiset lapsista keski-ikäisiin. Niitä voi bongata yhtä hyvin rokkareiden kuin Michelle Obamankin jalasta.

1908

Marquis Mills Converse perusti kenkiä valmistavan yrityksen Yhdysvalloissa vuonna 1908. Converse Rubber Shoe Company aloitti toimintansa valmistamalla kumipohjaisia kenkiä ja saappaita talvikäyttöön. Muutaman vuoden kuluttua yritys lisäsi valikoimaansa myös urheilukenkiä. Se alkoi valmistaa jalkineita esimerkiksi tennikseen ja jalkapalloon. Kaikista suosituimmaksi kohosi kuitenkin koripalloon tarkoittu malli All Stars. 

1917

Yrityksen ensimmäinen koripallokenkä Converse All Star tuotiin markkinoille vuonna 1917. Sen sai menestymään Charles "Chuck" H Taylor, joka astui kuvioihin muutaman vuoden päästä. 

1921

Taylor mieltyi All Stars -malliin pelatessaan koripalloa lukiossa. Hän puhui itsensä Converse-yritykseen myyntimieheksi vuonna 1921. Karismaattinen nuorukainen auttoi kehittämään mallia eteenpäin ja paremmin koripallokentälle sopivaksi. Hän oli kuitenkin myös erittäin hyvä verkostoitumaan ja monet ihmiset pitivätkin hänestä kovasti. 

1932

Taylor kiersi ympäri Amerikkaa koripallotilaisuuksissa ja kehui Converse-tennareiden paksua pohjaa ja korkeaa vartta. Miehen vaikutus kengän menestykseen oli niin merkittävä, että yritys nimesi mallin uudestaan vuonna 1932. Taylorin nimikirjoitus lisättiin All Stars -logoon. 

1940-1960

Conversen todellinen kultakausi oli vuosien 1940 ja 1960 välillä, jolloin se oli kaikkein suosituin urheilujalkine. Parhaimmillaan merkki hallitsi 80 prosenttia Yhdysvaltojen tennarimarkkinoista. 1949 esiteltiin ikoninen mustavalkoinen versio, mutta vasta 1960 tuli markkinoille myös muita värejä. 

1970

70-luvulla Converse alkoi menettää vahvaa asemaansa urheilukenkien myyjänä. Merkin kengät saivat kilpailijoikseen korkean teknologian jalkineita Adidakselta, Nikeltä ja Pumalta.

1980-2000

80- ja 90-luvulla Conversen kengät kuitenkin alkoivat tehdä paluuta vapaa-ajankenkinä, kun grungekulttuurin edustajat, Kurt Cobain mukaanluettuna, ottivat ne käyttöönsä. Nykyään merkin kengät ovat todella monipuolisessa käytössä. Niitä voikin nähdä sekä arkikäytössä että punaisella matolla mekon kaverina.

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat