Ovatko ihokarvojen poistamiseen liittyvät myytit totta? Ota selvää

13.06.2015 18:15 - Tiina Svensk

Olipa sinulla sitten tapana poistaa karvasi sheivaamalla tai vahaamalla, molempiin käytäntöihin liittyy paljon myyttejä ja käsityksiä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa.  

Karvojenpoisto voi olla kivuliasta ja työlästä, ja monella naisella on tiettyjä uskomuksia ja ennakkoluuloja sheivaamiseen ja vahaukseen liittyen. Cosmopolitan -sivu kokosi yleisimmät myytit yhteen ja kertoi, ovatko käsitykset osuneet oikeaan vai ei.

Myytti: "Karvojen sheivaaminen saa ne kasvamaan takaisin nopeammin, paksumpina ja tummempina."

Ihokarvojen juuret ovat alempien ihokerrosten alla, joten sheivaaminen ei voi vaikuttaa millään tapaa niiden paksuuteen tai kasvunopeuteen. Ihokarvojen muutoksiin vaikuttavat hormonitoiminta ja -tasapaino, ja niiden muutokset.

Illuusio ihokarvojen tummenemisesta tai paksuuntumisesta johtuu siitä, että sheivatessa ajat pois ihokarvojen ohuemman kärjen. Jos ihokarvoja poistaa kuitenkin usein vahauksella, ne kiskotaan niiden kasvusuuntaa päinvastaiseen suuntaan. Sen vuoksi ne saattavat kasvaa takaisin hieman erinäköisinä kuin normaalisti. Kumpikaan tekniikka ei kuitenkaan muuta karvojen rakennetta tai kasvunopeutta.

Myytti: "Kun ihokarvat poistaa usein, lopulta niitä kasvaa vähemmän."

Ihokarvoja ei voi poistaa pysyvästi vahaamalla, mutta vuosien mittaan se saattaa vähentää takaisin kasvavia karvoja. Seuraukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.

Myytti: "Etenkin ihokarvojen sheivaaminen käy ihon kuorinnasta."

Ihonkuorinta ja sheivaaminen ovat kaksi eri asiaa, ja ne tulisi pitää erillään parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Ihokarvat kannattaa myös poistaa niille suunnitelluilla terillä, sillä kasvojen iho on erittäin herkkää!

Myytti: "Kiharahiuksisten ihokarvat kasvavat helpommin sisäänpäin."

Sisäänkasvaneita ihokarvoja voi ilmetä kaikilla hius- ja ihotyypeillä. Ne muodostuvat, kun karva ei pääse kasvamaan uloimman ihokerroksen läpi. Silloin ne muodostavat yleensä punoittavan, kivuliaan näpyn. Näppyjen kanssa voi auttaa esimerkiksi lempeä ihokuorinta, ja huuhtelu lämpimällä vedellä.

Myytti: Kasvojen alueen vahaus aiheuttaa ryppyjä

Koska kasvojen iho on erittäin herkkää ja sen vuoksi ihokarvojen poistaminen saattaa huolettaa. Jos ihokarvat poistaa kuitenkin oikealla tekniikalla, se aiheuttaa hyvin vähäisen liikkeen iholle. Jos vahauksen kuitenkin tekisi päivittäin, iho alkaisi venyä ajan kuluessa. Onneksi kasvoista ei tarvitse poistaa karvoja kuitenkaan niin usein!

Myytti: "Vahaaminen on aina kivuliasta."

Kun hiuksen repäisee irti juuresta asti, se tulee olemaan kivuliasta, oli kyse vahauksesta, sokeroinnista tai epiloinnista. Kipuun voi kuitenkin tottua, ja toiset ovat herkempiä kivulle kuin toiset. Omaa kipukynnystään voi siis kasvattaa, mutta toiset vahauskerrat saattavat tuntua enemmän kuin toiset. Kivun tunteeseen vaikuttaa tekniikka, jolla karvat poistetaan sekä oma elämäntilanne: Stressi, hormonit ja väsymys laskevat kehon kivunsietokykyä yllättävänkin paljon.

Kipua oppii sietämään vain käymällä vahauksessa säännöllisesti, esimerkiksi kerran neljässä viikossa.


Lue myös: Neljä tapaa, jotka jokaisen naisen tulisi lisätä kauneusrutiineihinsa kesällä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat