Mihin unohtui luonnollinen kauneus?

29.06.2015 11:45 - Mikko Räsänen

Kuka määrittää sen kauneusihanteen, jonka täyttäminen on suomalaisnaisille vuosi vuodelta vaikeampaa?  

Ystäväni kävi lomalla Ranskassa. Hän palasi kotiin hämmentyneenä ranskalaisnaisista. Ystävä kertoi, että ranskattaret olivat niin erilaisia kuin naiset, joita hän on täällä nähnyt. Hän oli ihastunut katukuvassa näkemistään ranskattarista, jotka olivat luonnollisen kauniita, eivätkä käyttäneet juurikaan meikkiä. Nämä naiset laittoivat huolitellun kampauksen sijaan hiuksensa nopeasti poninhännälle ja mahdollisimman avoimien kaula-aukkojen tai korkeiden korkojen sijaan pukeutuivat vaatteisiin, joissa heillä näytti olevan mahdollisimman mukava olla.

Nuo naiset kulkivat itsevarmoina ja ryhdikkäinä. He hymyilivät ja näytivät valoisilta, loistivat suorastaan. Ystäväni oli lumoutunut. Suomeen palattuaan hän kertoi kontrastista, mikä tuli vastaan yhdessä Helsingin yöelämässä: silikonirintoja, ripsenpidennyksiä, hiustenpidennyksiä, ruiskeilla suurennettuja huulia, tekorusketusta, liikaa meikkiä, liian alas jatkuvia kaula-aukkoja ja liian ylös loppuvia hameenhelmoja. Ja ei ripaustakaan siitä itsevarmasta hehkusta, mitä oli ranskalaisneidoilla nähnyt.

Tuollaisen yökerhon wc:ssä naispuolinen ystäväni oli kuullut menestyneen suomalaismissin vuodatuksen. Maan kauneimpiin kuuluva nainen oli nyyhkinyt, että kai hänenkin pitää hankkia silikonit, kun kaikilla muillakin jo on sellaiset. Tuo kommentti kertoo, miten sairaaksi kauneusihanne on mennyt, jos virallisesti maan 2000-luvun kauneimpiin kuuluva nainenkin kokee olevansa osa jotain kilpavarustelua, jossa mikään ei koskaan riitä.

Naispuolinen ystäväni on tarkkaillut omaa lähipiiriään ja tehnyt sen perusteella päätelmän: "Mitä pidemmät ripset naisella on, sitä huonompi on hänen itsetuntonsa".

Lisääntyvissä ulkonäköpaineissa saattaa lopulta olla kyse juuri itsetunnosta. Kun hankkii valtat ripsenpidennykset tai painovoimaa uhmaavat implantit ja muuttuu siten lähemmäs musiikkivideoiden tai muotikuvien kauneusihannetta, saattaa takana olla se, että muutoksella nostatetaan nimenomaan itsetuntoa. Mutta tuollainen buusti ei koskaan kestä loputtomiin, ja pian aletaan jo miettiä, millä seuraavalla toimenpiteellä lähdetään hakemaan uutta nostetta.

Nykyinen kauneusihanne on vääristynyt ja luonnoton, koska se tuntuu vaativan vuosi vuodelta yhä hurjempia toimenpiteitä. Nämä ihanteet eivät ole taatusti lähteneet ihmisistä, vaan takana ovat markkinavoimat: kosmetiikkayhtiöt, musiikkivideot, elokuvat, media, kuvien photoshoppaus, mainokset, viihdebisnes, jne. Paketti on niin valtava, että se ympäröi meidät joka puolella, kun jokainen taho haluaa saada oman siivunsa siitä miljardibisneksestä, joka tämän ympärille on kasvanut.

Mutta kuka keksisi keinon, jolla naiset saataisiin tuntemaan itsensä hyviksi ja riittäviksi juuri sellaisina kuin he ovat? Implantit ja meikit tuodaan Suomeen ulkomailta. Tuokaa seuraavaksi tänne selitys sille, miksi ranskattarien itsetunto ei vaadi jättiripsiä tai paksua meikkikerrosta, ja opettakaa se myös meille suomalaisille.

Ulkonäkö ehkä huomataan, mutta itsevarmuus on se, mihin ihastutaan.

Kilpailut

Uusimmat