Kuva: Mikko Räsänen

Uniikin uusi kappale on saanut ihmiset avautumaan räppärille - "Olen vastannut yli 500 viestiin"

11.02.2017 17:15 - Iiro Myllymäki

Uniikki julkaisi tällä viikolla isänsä alkoholismia käsittelevän kappaleen. Mies on nyt saanut kuulla sadoittain koskettavia tarinoita siitä, miten alkoholismi varjostaa ihmisten elämää.

Rap-artisti Uniikki, oikealta nimeltään Dan Tolppanen, 35, julkaisi tällä viikolla ehkä uransa henkilökohtaisimman kappaleen. Korkki kii -kappale kertoo Uniikin isän alkoholismista, mutta ennen kaikkea siitä, että isä selvisi sairaudestaan voittajana.

- Haluan biisillä hehkuttaa faijaa. Ystävänpäivänä ensi viikolla tulee täyteen 13 vuotta, kun faija on ollut täysin raittiina. Tosi monessa perheessä kamppaillaan alkoholismin kanssa, ja halusin biisillä kertoa tarinan, jossa on onnellinen loppu. Valitettavan usein loppu ei ole onnellinen eikä juomista saada lopetettua, Uniikki kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Uniikki oli noin 12-13-vuotias, kun alkoholismi otti otteen isästä. Syynä oli töistä tullut loppuun palaminen. Alkoholismi piti miestä otteessaan noin kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana Uniikin isä kokeili useita alkoholisminhoitokeinoja, jotka eivät kuitenkaan tepsineet. Vasta intensiivinen, ympärivuorokautinen myllyhoito tehosi alkoholismiin.

- Ei meidän perheemme olisi pysynyt koossa saman katon alla, jos juominen olisi vielä jatkunut. Isän alkoholismi johti riitoihin sekä minun ja isän että isän ja äidin välillä. Kyllä faija on aina ollut tosi hyvä isä, mutta en tykännyt hänestä samalla tavalla, kun hän oli humalassa. Häneen oli vaikea saada kontaktia, Uniikki kertoo.

Hyvät välit isään

Uniikki on perheen ainoa lapsi. Hän ei koskaan kokenut isäänsä pelottavaksi humalassa, eikä alkoholi koskaan ajanut isää minkäänlaiseen väkivaltaan. Uniikki ei siis pelännyt koskaan itsensä puolesta, mutta isänsä puolesta hän sen sijaan pelkäsi.

- Pelkäsin, että menetän mun faijan. Pelkäsin, että hän juo itsensä hengiltä tai että hänelle sattuu jotain kännissä.

Uniikilla on läheiset välit molempiin vanhempiinsa. Isä täyttää tänä vounna 70 vuotta, ja sen kunniaksi Uniikki vie hänet Kanadaan kalastusreissulle syksyllä. Uniikki soitti Korkki kii -kappaleensa vanhemmilleen pari kuukautta ennen sen virallista julkaisua. Uniikki kertoo, että hänen isänsä oli erittäin otettu kappaleesta ja palaute molemmilta vanhemmilta oli myönteistä.

Uniikki tunsi itsensä voimattomaksi, kun hän seurasi isän alkoholismia vierestä. "Ei siinä itse oikein voi tehdä mitään." (kuva: Mikko Räsänen)

"Suomessa puhutaan liian vähän"

Uniikin tavoitteena oli, että Korkki kii -kappaleesta tulisi voimakappale niille, jotka elävät jonkun läheisen ihmisen alkoholismin varjossa. Tavoite on näyttänyt toteutuneen. Mies on saanut kappaleesta todella paljon palautetta, ja monet ovat kertoneet hänelle viesteissä omia kokemuksiaan läheisen alkoholismista.

- Jo ekan päivän aikana sain monta sataa viestiä. Nyt kun olen ollut kipeänä kotona, olen vastannut joka ikiseen viestiin. Niitä on ollut ainakin yli 500. Valitettavan monella on kokemusta alkoholismista. Jotkut ovat kertoneet, että juominen on saatu loppumaan, kun taas jotkut kertovat, että isä tai äiti on kuollut alkoholismin takia, Uniikki sanoo.

Ihmisten traagisten tarinoiden lukeminen on ollut Uniikille raskasta, mutta hän on hyvillään siitä, että asiasta puhutaan avoimesti.

- Puhumalla saa purettua pahaa oloa. Suomessa puhutaan liian vähän. Ehkä meidän sukupolvemme rikkoo tätä hiljaisuuden kaavaa. Siihen nähden, miten paljon alkoholismia on suomalaisperheissä, se on mielestäni aika vaiettu aihe.

Ryyppäysbiisit eivät ärsytä

Isän alkoholismi on toiminut Uniikille varoittavana esimerkkinä omaan alkoholinkäyttöön. Mies kertoo, että hän ei koskaan juo pahaan oloon tai ahdistukseen ja että juominen on hänelle aina sosiaalinen tapahtuma. Juominen on yksi kestoaihe rap-musiikin sanoituksissa, ja Suomessakin tehdään paljon kosteaa juhlimista ylistäviä kappaleita. Uniikin mielestä tällaisia kappaleita ei kuitenkaan ole liikaa.

- Räppärit juovat ja se kuuluu jossain määrin siihen elämäntapaan. Ei niitä biisejä liikaa tehdä, mutta on mielestäni hyvä, että vastapainona tehdään välillä myös tällaisia biisejä, Uniikki sanoo viitaten Korkki kii -kappaleeseen.

Voit kuunnella Korkki kii -kappaleen alta, jos laitteellesi on asennettu Spotify:

Lue myös: Dan, 34: "Itkin monta päivää eron jälkeen"

Lue myös: Raju sairaus iski Uniikkiin - joutui sairaalaan yöksi

Kilpailut

Uusimmat