Kuva: Shutterstock

Miksi 2000-luvun alun Suomi-musiikki oli parasta? Katso 10 nostalgista videota

21.01.2018 10:15 - Mikko Räsänen

2000-luvun alussa Suomessa tehtiin kunnianhimoisesti englanniksi laulettua musiikkia. Toimituspäällikkö Mikko Räsänen listaa tuota ajankuvaa henkivät kappaleet.

2000-luvun alku oli kotimaisessa musiikissa mielenkiintoista aikaa. HIM, Nightwish, Bomfunk MC's ja Darude olivat tehneet komeat läpimurrot kansainvälisesti ja Suomessa uskottiin vihdoin, että myös suomalaisilla yhteillä on kaikki mahdollisuudet maailmanlaajuiseen menestykseen. 

Vuonna 2018 kotimaiset levy-yhtiöt ovat kiinnostuneita kotimaisista artisteista pääasiassa vain silloin, jos he laulavat suomeksi. Monet aiemmin englanniksi esinityneetkin ovat matkan varrella vaihtaneet laulukielensä suomeksi. Tällaisia esimerkkejä ovat esimerkiksi Anna Abreu, Hanna Pakarinen, Pete Parkkonen, Janna, Laura Närhi, Paleface, Jonne Aaron ja Kristiina Wheeler.

2000-luvun alussa oli toisin ja Suomessa tehtiin nykyistä kunnianhimoisemmin musiikkia, jolla yritettiin myös ulkomaille. Alla joitakin esimerkkejä, jotka vuosituhannen alussa nuoruuttaan eläneet varmasti muistavat.

1. Kemopetrol: Child is my Name

Kun Laura Närhi lähti soolouralle, tunnettiin hänet Kemopetrolin laulajana. Nykyään Laura on suositumpi ja tunnetumpi kuin mitä Kemopetrol aikanaan oli, joten vanhaa bänditaustaa ei usein mainita Lauran yhteydessä. Kemopetrolin Child is my Name ilmestyi jo vuoden 1999 lopussa. Biisi oli raikasta ja modernia elektronista poppia ja kappaleen ilmestymisen aikaan vasta 21-vuotias Laura tuore keulakuva kotimaisiin musiikkipiireihin. Myös videoon oli panostettu niin paljon, että se pyöri tiuhaan tahtiin televisiossa.

2. Kwan: Late

Kaivoin muutama viikko sitten Kwanin Dynasty-albumin esiin ja yllätyin, miten hyvältä tuo vuonna 2001 julkaistu levy kuulostaa yhä. Ilmestymisvuonna soitin Kwanin pitkäsoittoa parille brittitutulleni. Molemmat innostuivat niin, että ostivat albumin kotiinviemiseksi. Parhaina hetkinään Kwanissa olisi ollutkin potentiaalia jopa kansainväliseen menestykseen, mutta nyt bändi jäi suomalaisten iloksi. Yli 120 000 myytyä levyä oli komea suoritus, vaikka yhtyeen toiminta hiipuikin vuosikymmenen loppuun tultaessa.

3. LAB: When Heaven Get's Dirty

LAB-yhtyeen loppu oli harmittava. Vuonna 1997 aloittanut yhtye ehti julkaista kolme albumia. Viimeiseksi jäänyt levy Where Heaven Ends ilmestyi 2005 ja sisälsi When Heaven Get's Dirty -singlen, joka oli tuona vuonna Suomen kaupallisten radioiden eniten soittama kotimainen kappale. LABin musiikki iski jollain tavalla samaan makuhermoon, kuin ruotsalaisbändien The Soundsin ja Lambrettan. Mikrohameisiin- ja mekkoihin pukeutunut laulaja Ana flirttaili seksuaalisuuden kanssa ja oli loistava keulakuva rock-bändille. Monet 2000-luvun alun yhtyeet ovat sittemmin tehneet comebackeja, mutta LABin paluuta on ikävä kyllä saatu odottaa turhaan.

4. Nerdee: Cold

Kuunnelkaa Cold-kappaleen kertosäettä. Se lienee yksi 2000-luvun alkuvuosien hienoimpia Suomessa. Nerdee oli vuosituhannen vaihteen tyttöbändejä, mutta toisin kuin Tiktak ja Gimmel, eivät monet tunnu enää muistavan sitä. Syynä ehkä oli se, että Nerdee teki musiikkia vain englanniksi. Vuonna 2003 julkaistut Cold ja Broken Glass olivat järjettömän kovin biisejä ja ihmettelin pitkään, miten noita ei saada vietyä maailmalle. Eräs musiikkialan ammattilainen arveli jälkikäteen, että Nerdeen kohtaloksi saattoi koitua se, että bändin levy-yhtiö oli Poko Records, jonka tekeminen keskittyi ulkomaan markkinoiden sijaan pääasiassa suomeksi esitettyyn musiikkiin. Ainakin tuo kansainvälisessä levy-yhtiössä työskennellyt ammattilainen arveli, että heidän tallissaan bändi olisi breikannut myös ulkomailla.

5. Killer: All I Want

Täytyy tunnustaa, että 2000-luvun alussa kuuluin siihen vähemmistöön, joka ei koskaan tuntunut syttyvän Killer-yhtyeestä. Mutta on pakko tunnustaa, että onhan bändin musiikki olennainen osa tuon ajan kotimaista äänimaisemaa ja yhtyeen videot olivat viimeisen päälle hienoja. Tuo oli vielä aikaa, jolloin musiikkivideoihin kannatti panostaa, kun MusicTV:n ja Jyrki esittivät parhaita videoita ja veivät ne yleisön tietoon. 

(lista jatkuu seuraavalla sivulla, jossa loput viisi videota sekä vuonna 2010 ilmestynyt bonuskappale, minkä olisi pitänyt tulla julki jo vuosia aiemmin)

Kilpailut

Uusimmat