Liveraportti: Yllätyksiä Berliinin yössä

09.09.2010 15:24 -

Voicen delegaation matka Berliinin Popkomm-musiikkimessun livetarjontaan poiki miellyttävän yllätyksen.

Popkomm-festivaalin ohjelmaan kuuluu eri tahoja esittelevien messuosastojen lisäksi hengästyttävä määrä livemusiikkia. Päällekkäisyyksien ja etäisyyksien vuoksi on turha edes yrittää nähdä kaikkia mielenkiintoisia nimiä. Siksi on luotettava muilta saatuihin vinkkeihin.

Pohjoismaat (poislukien Norja) esittäytyivät Almost Famous & Nordic By Nature Night -bileissä, joissa Suomea oli edustamassa TV Off. Skandi-illan kuninkaaksi nousi kuitenkin ruotsalainen Familjen, jonka elektropop muuttui livetilanteessa huomattavasti levyä kiihkeämmäksi.

Yhtyeen primus motor Johan T. Karlsson otti bisnes- ja mediavetoisen yleisön haltuunsa poukkoilemalla kiivaasti ympäri lavaa, kietoen samalla mikrofonin johtoa vaarallisen näköisesti kaulansa ympärille. Illan kruunasi yhtyeen debyyttilevyn nimibiisi Det Snurrar I Min Skalle, jonka liveluentaan konepuolta hoiteleva Andreas Tilliander lisää niin paljon bassoa, että keikkapaikkana toimivan C-Clubin lattia tärisee.

Showcase Festivalin keskiviikkoillan paras anti on kuitenkin muualla. Noin kilometrin päässä messupaikkana toimivasta hylätystä Tempelhoffin lentokentästä, Kreutzbergin kaupunginosassa, sijaitsee Schwuz-klubi. Viro järjesti siellä oman showcase-iltansa.

Messupäivän aikana neljä suomalaista ja muutama ulkomaalainen toimija vannotti, että virolainen Iiris kannattaa tsekata. Nimi on etäisesti tuttu, sillä yhtye on ehtinyt esiintyä kerran Helsingissä, Bar Loosessa. Tämän jälkeen heidät on kiinnitetty Musiikki & Media -tapahtuman yhteydessä järjestettävälle Lost in Music -festivaalille Tampereelle.

Mutta takaisin Berliiniin: Virolaisten showcase-iltaan ei ole aivan helppo löytää. Schwuz on kyllä merkitty festivaalin karttaan, mutta suurpiirteisen kartan osoittamassa kohdassa baareja on vieri vieressä. Lopulta yhdestä baarista purkautuu suomalaisia musiikkialan ammattilaisia, jotka opastavat peremmälle.

Keikkapaikka on hämmentävä. Yläkerrassa on tavallinen berliiniläisbaari. Baarin takaseinällä on ovi, joka johtaa alaspäin vievään portaikkoon. Hetken harhailun jälkeen löytyy luolamainen tila, jonka virolainen pr-henkilö paljastaa olevan Eesti-showcase.

Lavalle nousee Iiris. Bändin laulaja Iiris Vesik on noin puolitoistametrinen 19-vuotias tyttö, jolla on valkoinen kauluspaita, musta puvuntakki ja valkoiset hansikkaat. Yhtyeineen Iiris taikoo ilmoille Kate Bushin debyyttilevy Kick Insidesta muistuttavaa materiaalia, joka on soitettu hämmentävän kekseliäästi ja itsevarmasti. Myös biiseissä löytyy, sillä vaikka biisit kuulee ensimmäistä kertaa, niiden koukkuja huomaa hyräilevänsä.

Väkimäärästä huomaa, että muutkin ovat kuulleet Iiriksestä hyvää. Ja jos paikallaolleiden kommenteista voi mitään päätellä, heistä kuullaan hyvää vielä jatkossakin.

Katso alta Iiris-yhtyeen ja Familjenin musiikkivideot.

Kilpailut

Uusimmat