Hän on täydellinen tähti Suomen syksyyn

29.09.2011 10:40 - Eeva Rajala

Loppuunmyyty Helsingin jäähalli sai nauttia sulavista ja dramaattisistakin sävelistä eilen.

Laulaja/lauluntekijä Tori Amos oli jälleen tullut Suomeen esiintymään, tällä kertaa uuden Night of Hunters -levynsä maailmankiertueella. Tuttuun tapaansa hän kumarsi syvään lavalle tullessaan ennen kuin asetti itsensä huolellisesti istumaan kahden pianon väliin.

Prinsessamaiseen ja hieman äitiysmekolta näyttävään luomukseen pukeutunut Tori Amos osaa tuoda musiikin suoraan ihmisen iholle. Ja voihan se olla pelkkää sattumaa, mutta lavan valot ja muukin tunnelma sai mieleen raikkaan ja jopa hieman odotetun syksyn. Amosin konsertti oli kuin tarkoitettu syksyiseen iltaan haikeuden, onnellisuuden ja raivon tunteiden siivittämänä.

Konsertti käynnistyi, kun Tori Amos alkoi soittaa vahvaa ja melankolista uutuuslevynsä avausraitaa Shattering Seatä jousikvarteton kanssa. Juuri julkaistulta Night of Hunters -albumilta kuultiin kuusi kappaletta keikan aikana. Supertähti antoi kuitenkin rutkasti tilaa vanhemmillekin kappaleilleen ja yleisö kuunteli iho kananlihalla esimerkiksi kappaleita Baker Baker, Winter ja Cloud on My Tongue.

Arvostan tätä naista sekä esiintyjänä että naisena. Amos osaa taidon, joka valitettavasti puuttuu monilta nykypäivän nuorilta artisteilta: hän osaa olla tilanteessa läsnä ja seisoo jopa koskettavan vankasti omien sanoitustensa takana. Kappaleet saavat vielä suuremman ja vahvemman merkityksen naisen soittotaidon kautta. Nainen iski niin tunteella edessä olevan flyygelinsä koskettimia, että on ihme, jos kyseisen kappaleen tunne ei välittynyt joka ikisen kuuntelijan selkäytimeen.

Jousikvartetto teki mahtavaa työtä säestäessään Amosia ja illan toista päätähteä pianoa. Tunnelmissa mentiin Schindlerin listasta Antonio Vivaldin kautta Titanicin kannelle. Vaikka jousikvarteton piti aika ajoin virittää soittimiaan, ei konsertin tunnelma lopahtanut missään vaiheessa. Tori Amos kun edustaa täysin erilaista kategoriaa kuin nopeiden biittien jäljessä hiihtävät nuoret pop-tähdet. Ja keksipä Amos myös improvisoiden kappaleen soittimien virittämisen tärkeydestä kesken keikkaa.

Olen nähnyt Tori Amosin ennen eilisillan keikkaa kahdesti. Kummatkin edellisistä konserteista ovat olleet kesäaikaan. Eilinen esiintyminen paljasti sen, että Tori Amos on omimmillaan juuri syksyn aikaan. Ja syksy ei enää olekaan niin synkkä.

Tori Amosin Night of Hunters -kiertueen Suomen-keikan settilista:
Shattering Sea
Graveyard
Suede
Baker Baker
Fearlessness
Mrs. Jesus
Marianne
Girl Dissappearing
Coud on My Tongue
Star Whisperer
Running To Stand Still
Sister Janet
Caught a Lite Sneeze
Cruel
Nautical Twilight
Snow Cherries From France
Winter
A Multitude of Shades
Your Ghost
Mr. Zebra
Tear In Your Hand
Carry

Tori Amosin keikka-arvosana: 4/5

Eeva Rajala on Voicen uutistoimittaja

Kilpailut

Uusimmat