Metallimusiikkia käsittelevä tutkimus suututti rock-fanit

21.10.2011 22:00 -

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan metallimusiikkia kuuntelevilla nuorilla on ikätovereitaan suurempi riski sairastua masennukseen. Tulokset ovat ehtineet herättää nopeasti hämmentynyttä vastakaikua.

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan metallimusiikkia kuuntelevilla nuorilla on ikätovereitaan suurempi riski sairastua masennukseen. Tulokset ovat ehtineet herättää nopeasti hämmentynyttä vastakaikua.

Melbournen yliopiston professori Katrina McFerran teki 50:lle 13-18-vuotiaalle nuorelle syväluotaavia haastatteluja ja 1000 samanikäiselle kyselytutkimuksen. McFerranin mukaan tulokset kertovat, että raskasta musiikkia kuuntelevilla on suurempi riski sairastua masennukseen kuin ikätovereillaan.

- Suurin osa nuorista kuuntelee musiikkia positiivista kokemusta hakeakseen. Sen sijaan nuoret, joilla on ikätovereitaan suurempi riski sairastua masennukseen kuuntelevat metallimusiikkia kielteisiä tuntemuksia herättääkseen.

McFerranin väittämän mukaan toistuvasti samaa kappaletta ja levyä kuuntelevat haluavat eristäytyä ja paeta todellisuutta.

- Jos tällainen käytös jatkuu pitkään, voi tämä viitata siihen, että nuori kärsii masennuksesta ja pahimmillaan omaa jopa itsetuhoisia ajatuksia.

Tutkija kehottaakin vanhempia kiinnittämään huomiota lastensa kuuntelemaan musiikkiin ja siihen mitä tuntemuksia se lapsissa herättää.

- Jos lapsesi kertoo musiikin heijastavan hänen omia tunteitaan, kysy tarkemmin mitä kyseinen musiikki oikeastaan viestii.

Tutkimus on ehtinyt herättää jo paljon vastakaikua, eikä ihme. Varsin aiheellisesti monet ovat viitanneet tulosten olevan yleistäviä ja tasapäistävän nuoria, heidän musiikinkuunteluaan sekä musiikkigenrejä.

On myös merkillepantavaa, että vaikka kyseessä onkin tuore tutkimus, tulokset vaikuttavat yksipuolisilta ja aikansa eläneiltä. Erityisesti 80-luvulla oli vallalla raskaamman rock-musiikin ja depression välisen yhteyden etsiminen, mutta sittemmin aihetta on jo osattu käsitellä huomattavasti monipuolisemmin.

Lähde: NME

Kilpailut

Uusimmat