Suositun suomalaisbändin hämmentävä keikkakokemus: Teinit tekivät natsi–tervehdyksiä

30.03.2012 20:00 -

Keskiviikkona uuden Petäjäveräjät-levynsä julkaisseen Viikate-yhtyeen laulaja Kaarle Viikate muisteli Voicen haastattelussa huvittuneena erästä takavuosien keikkaa, jossa muutama yleisön edustaja oli innostunut bändin musiikista hyvinkin väärällä tavalla.

Kaarlen mukaan Viikatteen musiikin kansallisromanttisia sävyjä on tulkittu kuuntelijoiden toimesta hyvinkin monin eri tavoin. Mies muistelee, että jokunen vuosi sitten eräällä keikalla oli yleisössä ollut muutama katsoja, jotka kuitenkin olivat niin pahasti hakoteillä, että muusikon oli annettava välittömästi suoraa palautetta.

- Olimme ehkä vuonna 2004 tai 2005 soittamassa jossain päin Pohjanmaanmaata sikäläisellä nuorisoseuran talolla. Jonkun biisin aikana pari paikallista teiniviiksinahkapäätä koki, että olemme isänmaan asialla ja alkoivat tehdä "suoralta kädeltä" -tervehdyksiä. Silloin piti kappaleen jälkeen sanoa muutama valikoitu sana, ja oheistaa, että "pojat, nyt että noilla maihareilla ulospäin ovesta - ja nopeasti".

- Totta kai Viikatteen sanoituksista löytyy monin tyyppisiin tarkoituksiin juttuja, jos haluaa niitä asiayhteyksistään irrottaa. Meidän toiminnassa ei tällaisilla asioilla ole kuitenkaan osaa eikä arpaa, lyriikat ovat enemmän sellaista ympäristön dokumentointia.

Kaarlella oli ennen Petäjäverjät-levyn tekemistä mielessään musiikillinen punainen lanka, jonka tiimoilta aikeissa oli saada aikaiseksi hieman iskelmällisempää biisimateriaalia. Suunnitelmat menivät kuitenkin lopulta uusiksi.

- Treenattiin kyllä muutamaa kevyemmän luokan biisiä, mutta ne olisivat vaatineet todella paljon sovitustyötä. Levylle päätyneet biisit syntyivät sitten omalla painollaan. Lähdettiin liikenteeseen niin, että mukana oli repullinen kappaleita, joita sitten ruvettiin louhimaan.

Uusi pitkäsoitto on Viikatteen yhdeksäs levy ja tuoreempien tuulahdusten ohessa kappalemateriaalissa kuullaan varsin perinneuskollisia Viikate-elementtejä. Kaarlen mukaan tutun reseptin käyttö ei tunnu haastavalta, vaikkakin uusia biisejä tehdessä saattaa linjaus tuntua aluksi hieman turhan tutulta.

- Yleensä kappaleentekoprosessin alkuvaiheessa tuntuu sellaiselta kivireeltä käyttää tuttuja juttuja. Mutta kun tarpeeksi hakkaa päätä seinään, niin antaa otsa myöten. Sitten sitä huomaakin, että löytyy taas kappaleita joista on hirveän innostunut. Jos jossain vaiheessa sitten huomaa, ettei innostu omista ralleista, niin silloin voi miettiä sitten onko järkeä. Toistaiseksi homma on kyllä toiminut.

Kilpailut

Uusimmat