Kuva: AOP

Tanskalaisbändi ihmettelee suosiotaan Suomessa - liput revitään käsistä

22.10.2015 21:45 - Mikko Räsänen

Ensi viikolla Suomeen saapuva Mew on tottunut esiintymään loppuunmyydyissä klubeissa.

Tanskalainen Mew on 20-vuotisen historiansa aikana keikkaillut ympäri maailmaa. Bändi on juuri palannut menestyksekkäältä USA:n kiertueelta ja keikkailee nyt Euroopassa. Vaikka yhtyeellä on kova suosio monessa maassa, niin Suomessa bändistä pidetään erityisen paljon. Viime syksynä Mewin Tavastian keikka myytiin hetkessä loppuun ja reilun 30 euron keikkaliput kävivät sen jälkeen Huuto.netissä kaupaksi jopa 120 euron kappalehinnalla. 

Ensi viikolla Mew on taas saapumassa Suomeen, mutta vaikka keikkapaikka vaihtui viime syksyistä Tavastiaa huomattavasti suurempaan eli 1500-paikkaiseen The Circukseen, myytiin senkin keikan liput loppuun.

Mew-laulaja Jonas Bjerre on yhä ihmeissään bändin Suomessa saamasta suosiosta, joka ei osoita hiipumisen merkkejä.

- Suomessa on ehdottomasti yksi kovimmista ja uskollisimmista fanikunnistamme. Kerro sinä, mistä se johtuu, laulaja ihmettelee iloisena.

Vaikka Bjerre on Mewin laulaja ja siten luonnollinen keulahahmo, tunnetaan hänet todella vaatimattomana miehenä. Nytkin hän on valmis jakamaan suosion syitä bändin ulkopuolelle.

- Olimme aikanaan onnekkaita, sillä kun tulimme ensimmäistä kertaa Suomeen, keikkailimme Kentin lämppäreinä. Kentillä oli todella kova suosio ja monet heidän faninsa alkoivat kuunnella myös meitä.

Pitkä julkaisutauko

Mewin faneilla ei ole viime vuosina ollut helppoa. Heidän suosikkiyhtyettään ei ole koskaan tunnettu erityisen tiiviiseen tahtiin levyjä julkaisevana kokoonpanona, mutta keväällä ilmestynyttä +/- -albumiaan ennen Mew piti peräti kuuden vuoden julkaisutauon.

Bjerre lupailee, että se ei tule toistumaan. Viimeksi tehtiin se virhe, että bändi lopetti keikkailun tehdäkseen uuden levyn. Ja kun levyn teko kesti ja kesti, kesti myös keikkatauko.

- Kuusi vuotta on liian pitkä tauko. Se on myös liian pitkä aika olla keikkailematta, koska siinä vieraantuu kaikesta, Bjerre sanoo ja kertoo tajunneensa tuon juuri päättyneellä USA:n kiertueella.

- En tiedä, milloin seuraava levymme ilmestyy, mutta aiomme alkaa kirjoittamaan uutta materiaalia joulun aikaan. Jatkossa teemme uusia kappaleita samalla, kun keikkailemme. 

Jonas Bjerre on luotsannut Mewiä jo 20 vuotta. (kuva: AOP)

Mew-perhe tiedotti kesällä suru-uutisen, sillä bändin perustajajäseeniin kuulunut kitaristi Bo Madsen erosi yhtyeestä 20 vuoden yhteisen taipaleen jälkeen.

Onko mahdollista, että hän vielä joskus palaisi takaisin? 

- Sitä on liian aikaista miettiä. Tämä on surullista. Mutta me tulemme jatkamaan musiikin tekemistä ja keikkailua, koska nautimme siitä yhä yhtä paljon kuin ennenkin, Bjerre kertoo.

Bändi löysi nopeasti uudeksi kitaristiksi Mads Wegnerin

- Hän löysi nopeasti paikkansa yhtyeestä ja syksyn keikkojen aikana hän on hiotunut entistä paremmaksi osaksi bändiä.

Wegner on löytänyt oman roolinsa myös keikkabussista.

- Hänen erikoistaitonsa on elokuvasitaatit, joita hän osaa älyttömän määrän. Hän vielä imitoi eri elokuvien hahmoja niin hyvin, että naurattaa niillä jutuilla meitä muita.

Lauluääntä täytyy hoitaa

Bjerren tavaramerkki on hänen korkea lauluäänensä. Laulaja on oppinut myös pitämään äänestään huolta, sillä kiertueella hän ei koske tiukkoihin viinoihin, jotka voisivat pudottaa ääntä seuraavaksi päiväksi oktaavia alemmas.

- En enää juhli läheskään samalla tavalla kuin nuorena. Joskus keikan jälkeen saatan ottaa lasin viiniä, mutta siihen se yleensä jää.

- Hoidan ääntäni erilaisilla hengitysharjoituksilla. Niistä on iso apu, sillä esimerkiksi taannoin jouduin esiintymään ollessani todella kipeä, mutta luulen, ettei se kuulunut mitenkään äänestäni, Bjerre kertoo.

Bjerre on nyt 39-vuotias. Monet pitkän linjan laulaja ovat valittaneet, että iän myötä nimenomaan korkeisiin nuotteihin on aina vain vaikeampi päästä.

- Uskon, että noin käy ainakin silloin, jos et hoida ääntäsi säännöllisesti.

Klubikeikoilla Mew on totuttu näkemään todella visuaalisena yhtyeenä, sillä bändillä on tapana heijastaa videotykeillä videoita ja animaatioita yhtyeen päälle.Bjerre kertoo, että ensi viikon keikka ei tule olemaan tässä suhteessa poikkeus.

- Videoista tuli aikanaan tavaramerkkimme vähän vahingossa. Kun aloitimme, en kokenut olevani mikään keulahahmo. Kun heijastimme lavalle videokuvaa, sain huomion pois itsestäni ja pystyin rauhassa katselemaan kenkiäni esiintyessäni. 

- Helsingissä yleisö tulee näkemään Mewin, joka on hyvässä iskussa ja innoissaan, että pääsee taas esiintymään juuri suomalaisille faneilleen, Bjerre lupaa haastattelun lopuksi. 

Lue täältä, millaisen keikka-arvion Mewin viime syksyn Tavastian keikka sai.

Kilpailut

Uusimmat