Foo Fighters räjäytti potin Helsingissä – lue keikkaraportti

27.06.2011 14:09 -

Lähes 30 000 ihmistä sai nauttia eilen Foo Fightersin rennon viihdyttävästä rock-show'sta Helsingin Kalasatamassa.

Rentous. Se on ensimmäinen termi, joka nousee mieleen katsoessa Dave Grohlia ja kumppaneita Foo Fightersin astellessa Helsingin Kalasataman lavalle. Keikka kun käynnistyy ilman sen kummempia introja - Grohl tepastelee lavalle ja yleisö on myyty.

Bändi käynnistää konserttinsa massiivisella lavalla piirun verran ennen kello iltayhdeksää ja iskee välittömästi täysin palkein. Ensimmäisenä kappaleena kuullaan tuoreimman Wasting Light -levyn avausbiisi Bridge Burning, jonka perään yhtye tykittää myös uusimmalta pitkäsoitolta löytyvän Ropen.

Tänä vuonna 17 vuotta täyttävä Foo Fighters on tiukassa vedossa ja bändin soitossa tai esiintymisessä ei ole tietoakaan stadion-esiintyjien perisynnistä, dinosaurusmaisesta tahmeudesta. Erityisesti Grohlin liki tavaramerkiksi muodostuneet karjuntaosuudet välittävät sellaista tunnelatausta, joka jää monelta tämän päivän laulajalta uupumaan.

Aurinkoisesta säästä nauttiva yleisö syö välittömästi "rockin mukavimmaksi mieheksi" tituleeratun Grohlin kädestä. Miekkoseen on kieltämättä helppo samaistua, sillä muusikon leppoisen humoristiset välispiikit luovat kuvan tavallisesta kansanmiehestä. Arvoaan unohtamatta mies kuitenkin pitää jatkuvasti silmällä katsojia ja haastaa tarvittaessa yleisömeren taputtamaan käsiään ja osoittamaan suosiota. Kokonaisuutenakin yhtyeen esiintyminen on sen verran vakuuttavaa, että niin aloittelevien kuin jo uraa tehneiden artistien kannattaisi käydä Foo Fightersin keikalla muistiinpanovälineiden kanssa.

Vaikka sinänsä Foo Fightersia voi pitää tietyllä tapaa modernina rock-yhtyeenä, merkillepantavaa on bändin selkeä rakkaus 70-lukuun. Muutamien biisien välissä kuultavat jamittelut ja "kitarabattlet" kumpuavat soitannollisesti suoraan 30 vuoden takaisen rockin aarreaitasta, eikä keikan loppupäässä kuultu Queen-cover Tie Your Mother Down ei ainakaan himmennä perinneuskollisuuden tunnetta.

Pieni kritiikin paikka saattaisi olla yhtyeen liki alleviivatun riisutussa lavashow'ssa. Vaikka Foo Fighters ei olekaan pommeihin ja tulimereen luottava akti, keskivertokonserttikävijä todennäköisesti toivoisi stadionkoon artistien tarjoavan lavalla jonkin sortin rekvisiittaa. Nyt lavaa koristaa muutama screeni, mutta muuten bändi selkeästi haluaa luottaa musiikin voimaan. Tämä on ymmärrettävää, mutta kauempaa konserttia seuraava näkisi mielellään lavalla muutakin kuin muurahaisen kokoiset musikantit.

Kokonaisuudessaan Foo Fighters heittää reilun kahden tunnin keikan, jolla kuullaan tasaisesti biisejä koko bändin taipaleen varrelta. Erityisen vaikuttavasti toimivat hitit The Pretender, Long Road To Ruin, upeasti tulkittu Best of You sekä viimeisenä kuultu Everlong. Yksi keikan tähtihetkistä on myös Grohlin yksin kitaransa kanssa tulkitsema, Tom Petty -hengessä kulkeva Wheels, jonka "...and you feel like it's all over / there's another round for you..." -lyriikkaan harva voi olla samaistumatta.

Yhtye lupaili koko keikan ajan palaavansa pian uudestaan Suomeen. Toivottavasti bändi myös lunastaa lupauksensa, sillä Foo Fighters lienee tällä hetkellä parhaimmassa vedossa oleva stadion-luokan yhtye.

Nämä biisit Foo Fighters esitti Helsingissä:

Bridge Burning
Rope
The Pretender
My Hero
Learn to Fly
White Limo
Arlandria
Breakout
Cold Day in the Sun
Long Road to Ruin
Stacked Actors
Walk
Monkey Wrench
Let It Die
Generator
Wheels
Times Like These
Young Man Blues
(Mose Allison -cover)
All My Life
Skin and Bones
Best of You
Tie Your Mother Down
(Queen-cover)
Everlong

Kilpailut

Uusimmat