Kuva: Senja Rapila

Jenkkirokkari vuosien päihdehelvetistä: "Minun piti valita, haluanko elää vai kuolla"

30.09.2016 19:15 - Senja Rapila

Persoonallinen Jeff Angell on saanut ylistystä muun muassa Ramonesin Dee Dee Ramonelta sekä Queens of the Stone Agen Josh Hommelta.

Amerikkalainen muusikko Jefferson Alan Angell, 43, tuli tunnetuksi Post Stardom Depressionin, The Missionary Positionin sekä Walking Papersin jäsenenä. Kun hän vuonna 2012 perusti Walking Papers -yhtyeen, liittyi bändin basistiksi Guns N' Roses -legenda Duff McKagan.

Walking Papers kuitenkin luhistui kasaan ennen aikojaan, kun McKagan alkoi keikkailemaan jälleen Guns N' Rosesin kanssa. Kun Angellille ilmoitettiin, että bändin uuden levyn julkaisu tulisi viivästymään Guns N' Rosesin kiertueen takia, hän ei aikonut odotella McKaganin vapautumista. Tästä intoutuneena Angell laittoi aluilleen uuden bändin, joka kantaa uljaana nimeä Staticland.

Vaikka bändi ja artisti eivät nimenä saattaisikaan sanoa mitään, on energinen Angell kerännyt aiempien bändiensä avulla itselleen vakituisen yleisön. Eräskin brittinainen kertoi, että oli kotimaassaan käynyt kiertueen aikana kolmella paikkakunnalla bändin keikalla ja sen jälkeen matkusti vielä Saksaan yhdelle keikalle pikaisen passin uusimisen jälkeen.

Kiertue-elämää megatähtien kyljessä

Vaikka usean artistin päämäärä onkin tulla mahdollisimman tunnetuksi, on Angell oppinut vuosien aikana mielestään oikean asenteen kyseiseen ammattiin. Suuressa suosiossa kylpevien bändien kanssa keikkailu on opettanut miehelle yhtä jos toista.

- Olin aina menossa jotain määränpäätä kohti elämässä jotta olisin onnellinen, mutta lopulta opin, että minulla on oikeastaan todella hyvä ja mielenkiintoinen ura takanani. Opin arvostamaan niitä asioita, mitä olen jo kokenut, Angell kertoo Radio Cityn haastattelussa.

- Tärkeintä on olla paikalla siinä hetkessä, eikä katsoa jatkuvasti eteenpäin.

Angell on keikkaillut uransa aikana muun muassa Jane's Addictionin, Alice in Chainsin, Aerosmithin sekä Biffy Clyron kanssa. (kuva: Senja Rapila)

- Urani kohokohtia ovat olleet ne hetket, kun jotkut ihailemistani ihmisistä ovat tulleet keikoilleni ja kehuneet musiikkiani, kuten Josh Homme Queens of the Stone Agesta. Sanoin kerran Hommelle että heidän musiikkinsa on mahtavaa, jolloin hän vastasi minun kirjoittavan hyviä kappaleita. Se oli upeaa, Angell muistelee hymysuin.

Myös Ramones-bändistä tuttu Dee Dee Ramone, Sex Pistolsista tuttu kitaristi Steve Jones sekä Guns N' Rosesin Duff McKagan ovat kehuneet Angellin sanoituksia.

- Ne ovat juuri niitä kohokohtia, kun olet ihaillut näitä henkilöitä koko elämäsi ja yhtäkkiä he ovatkin sinun keikallasi kuuntelemassa soittoasi ja arvostavat sinua yhtä lailla artistina, vaikka et myisikään yhtä paljon levyjä kuin he.

(kuva: Senja Rapila)

Angell muistuttaa, että bändin suosiossa ja tunnettavuudessa kyse on miltei aina ajoituksesta ja hyvästä tuurista. 

- Minusta tuntuu siltä, että olen saanut paljon paremman diilin kuin nämä muut tyypit, koska olen saanut elämäni aikana soittaa paljon keikkoja klubeilla ja he ovat saavuttanut suuren tähteyden välittömästi. En usko että heidän keikkapaikoiltaan saa samanlaista kokemusta kuin mitä minä saan pieniltä keikkapaikoilta, mies hymähtää.

Hän vertaa asiaa kuorma-autolla ja moottoripyörällä ajamiseen: moottoripyörät ovat hieman hauskempia ja niillä pääsee pienimpiin ja mielenkiintoisimpiin paikkoihin. Pääsääntöisesti suuret tähdet joutuvat tekemään saman asian kerta toisensa jälkeen uudelleen, mutta Angell on saanut mahdollisuuden soittaa musiikkia niin pienillä klubeilla kuin suurilla areenoillakin.

Rankka lapsuus opetti

Jatkuva matkusteleminen ja elämä pakettiautossa voi olla kokeneemmallekin artistille kova paikka, varsinkin kun on aika lähteä pidemmälle kiertueelle. Angell kokee kuitenkin elämäntavan juuri sopivaksi itselleen.

Miehellä on tällä hetkellä koti Seattlessa, Washingtonissa, mutta aina asiat eivät ole olleet niin hyvin: lapsuudenkotinsa hän jätti 14-vuotiaana ja eli monia vuosia vaellellen paikasta toiseen, ilman minkäänlaista kotia.

- Lapsuuteni oli niin rankka, että pakettiautossa pää ikkunaa vasten nukkuminen on paljon parempi kuin jotkut niistä paikoista, joissa asuin nuorempana.

(kuva: Senja Rapila)

"Juhlimme kuin rokkitähdet jo ennen kuin olimme rokkitähtiä"

Lahjakas muusikko on aloittanut rokkitähden railakkaan elämäntavan jo nuorena.

- Juhlimme kuin rokkitähdet jo ennen kuin olimme rokkitähtiä. Olisin saanut nuorempana paljon enemmän aikaiseksi, jos olisin tehnyt töitä. Minulla olisi varmasti tähän mennessä muutama albumi enemmän, Angell pohtii ja ottaa hörpyn teestään.

Miehen katseesta näkyy haikeus ja pieni pettymys, kun hän puhuu nuoruutensa päätösten negatiivisista vaikutuksista uraansa.

(kuva: Senja Rapila)

Angell myöntää myös, että on elämänsä aikana antanut henkilökohtaisten suhteiden vaikuttaa uraansa. Aiemmissa bändeissä mies kertoo joutuneensa kantamaan usein muiden bändin jäsenten taakkoja, mutta tämänhetkisessä Staticland-projektissa kaikki on miehen onneksi tasapainossa. 

- Ensimmäisten vuosieni aikana olin todella lojaali ystävilleni ja monet heistä pidättelivät minua jatkuvasti. He eivät olleet yhtä päättäväisiä ja heillä ei ollut yhtä hyvää itsekuria kuin minulla. Koska he olivat minun ”veljiäni”, vietin useita vuosia heidän kanssaan vain huomatakseni sen, että loppupeleissä homma ei kiinnostanut heitä lainkaan, hän toteaa.

- Minun olisi pitänyt ymmärtää jo silloin, että kyse on bisneksestä, eikä siinä ole mitään henkilökohtaista. He olivat kuin piikkejä lihassa, joista minun olisi pitänyt hankkiutua eroon ja jatkaa eteenpäin. Minulla on vieläkin sellainen ongelma, että laitan henkilökohtaiset suhteeni työn edelle. Joskus se tuottaa minulle ongelmia. Rakastan ystäviäni, joten joskus on vaikeaa tehdä sellaisia päätöksiä. Tämä ala on kuitenkin armoton.

(kuva: Senja Rapila)

"Minun piti valita, haluanko elää vai kuolla"

Päihderiippuvuudesta kärsinyt muusikko on ollut jo kahdeksan vuotta raittiina. Sitä ennen alkoholiin ja huumeisiin meni jopa 1600 dollaria kuukaudessa.

- Se oli todella synkkää aikaa. Ja kallista. Join varmasti monen henkilön kuukauden varat pelkästään yhden kuukauden aikana, Angell miettii.

- Olen sitä mieltä, että elämän aikana jokainen saa juoda tietyn määrän drinkkejä ja olen juonut jo oman kiintiöni - ja ehkä vähän enemmänkin. Minun piti tehdä valinta siitä, haluanko juoda itseni kuoliaaksi vai haluanko elää. Joten minun piti päästää siitä irti.

Kun Angell päätyi vahingossa sumuisen, päihteidenhuuruisen illan jälkeen ystävänsä entisen tyttöystävän kanssa samaan petiin, hän ymmärsi vihdoin ongelman todellisen suuruuden ja hakeutui vieroitushoitoon.

- En pitänyt siitä, millanen minusta oli tulossa. En olisi tehnyt sitä, jos olisin ollut selvinpäin. Siinä vaiheessa huomasin, että ongelmani alkoi vahingoittamaan muitakin ihmisiä, koska tein asioita, joita en olisi tehnyt selvinpäin. Samalla se oli tavallaan todiste ystävälleni, sillä sanoin, ettei minun tulisi juoda enää ikinä. En tarkoita sitä että hän vieläkään pitäisi minusta, mutta se oli oma tapani hyvittää tekoni.

(kuva: Senja Rapila)

"Halusin olla niin sekaisin, että pelkäsin kuollakseni"

Kaikista päihteistä luopunut Angell myöntää, ettei halua ja uskalla ottaa edes yhtä olutta aurinkoisena kesäpäivänä. Vaikka ystävät nauttisivatkin alkoholia keikan jälkeen, Angell pysyttelee limulinjalla.

- Jos aion käyttää huumeita, haluan päästä siihen pisteeseen missä olen hikinen ja luulen, että taivas on kymmenen sentin päässä kasvoistani. Juhliminen on minulle sitä, että on niin sekaisin, että pelkää kuollakseen. Niin minä juhlin. En näe yhden tai kahden oluen juomisessa mitään järkeä, koska haluaisin mennä samantien aivan päätyyn, Angell naurahtaa ja hymyilee sen jälkeen mietteliäänä.

43-vuotiaan muusikon päihteidentäyteiset vuodet olivat jatkuvaa alamäkeä ja ajanviettoa ihmisten kanssa, joita ei selvinpäin haluaisi tavata. Pimeät loukot täynnä narkkareita ja vaarallisimmatkin pohjat on koettu.

- Tarkoitatko sellaista päihdekokemusta, että riisuu itsensä alasti ja yrittää elää kaupan takana metsässä? Kyllä, olen tehnyt sen. Tai joutunut potkaistuksi pihalle yökerhosta, koska on luullut että peilit ovat hissejä helvettiin? Kyllä, niin minä bailaan. En tiedä miten te teette sen, mutta niin minä teen sen.

Voit kuunnella Angellin Staticland -projektin ensimmäisen singlen alapuolelta. Bändin debyyttialbumi Staticland julkaistiin toukokuun 20. päivä.

Lue myös: Black Sabbath esiintyi Hellfesteillä Ranskassa - katso pätkä paikan päältä

Lue myös: Rolling Stonesin Ronnie Wood esitteli pienet kaksoistyttönsä - katso suloiset kuvat

Kilpailut

Uusimmat