Krista Siegfridsin voiton syy: suomenruotsalaisuus?

11.02.2013 15:45 -

Krista Siegfrids valittiin viikonloppuna Suomen euroviisuedustajaksi. Voicen toimittaja Juuso Vainio ei yllättynyt tuloksesta, sillä hän oli tutkinut tilastoja, jotka puolsivat Kristan voittoa.

Siinä missä Krista Siegfrids nappasi voiton kansansuosikki Diandran nenän edestä, viime vuonna Pernilla Karlsson jätti taakseen Stigin ja toissa vuonna Paradise Oskar löi Saara Aallon.

Krista Siegfrids, Pernilla Karlsson, Paradise Oskar. Suomen kolme viimeisintä euroviisuedustajaa ovat olleet suomenruotsalaisia.

Tilastoista voi nähdä, että suomenruotsalaisten menestys viisukarsinnoissa on ollut aiemminkin vahvaa. Jos Suomen karsinnan kärkipaikoista jaettaisiin mitaleita, suomenruotsalaisten mitalisaalis 2000-luvun aikana olisi seuraava:

– 6 kultaa
– 2 hopeaa
– 3 pronssia.

2000-luvun aikana on käyty kaksitoista euroviisukarsintaa, joten ruotsinkieliset ovat napanneet noin kolmasosan mitaleista ja puolet voitoista.

Euroviisut on kova sana Ruotsissa ja lahden toisella puolella Suomenruotsissakin. Suomenruotsalaiset rakastavat viisuiluja niin paljon, että Yle Fem -kanavalla järjestetään vuosittain Pikku-Euroviisut ruotsinkielisille lapsille.

Ei siis ole ihme, että suomenruotsalaisten puhelimet käyvät kuumina Suomen euroviisukarsinnan aikaan. Ja förstås äänien kohteena on joku 300 000 suomenruotsalaisen yhteisöstä.

Krista Siegfrids ja kumppanit ovat keränneet varmasti ison joukon myös suomenkielisten ääniä. Väkisin kuitenkin tulee mieleen, että tasaisessa kilpailussa yhden väestöryhmän äänten keskittyminen samaan kohteeseen ei voi olla vaikuttamatta ratkaisevasti sijoituksiin.

Toivon Krista Siegfridsille onnea matkaan Malmön Euroviisuihin. Sitä tarvitaan.

Moni on uskonut Siegfridsin menestykseen sen vuoksi, että hänen Marry me -kappaleensa on niin euroviisumainen. Tämä arvio osuu harhaan.

Vielä vuosina 2002–2006 viisujen voittajaksi valittiin näyttävin show-numero. Lordin jälkeen tulisuihkut ja pukutemput ovat olleet poissa muodista ja sävellykset ovat nousseet jälleen keskiöön.

Tämän sai todeta katkerasti myös Armenia, joka viime osallistumiskerrallaan lähetti Euroviisuihin esityksen, joka sisälsi pirteän nuoren naislaulajan, tanssijoita, rekvisiittaa ja useita kertoja toistetun iskusanan. Kuulostaako resepti tutulta?



Tuloksena oli Armenian viisuhistorian suurin floppi. Siinä missä muut Armenian viisut ovat sijoittuneet aina kärkikymmenikköön, Boom boom ei päässyt edes finaaliin.

Toivottavasti Kristan ding dong kilahtaa eurooppalaisiin puhelinäänestäjiin paremmin.







Juuso Vainio

Kirjoittaja on The Voicen toimittaja.

Kilpailut

Uusimmat