Kuva: Mikko Räsänen

Millainen on eurodance-dj:n työpäivä? Katso kuvagalleria

31.01.2016 19:30 - Mikko Räsänen

Voicen Retroperjantaista tuttu Oku Luukkainen päästi kuvaajan mukaan dj-keikkamatkalleen Lappeenrantaan.

Oku Luukkainen on jo vuosia vetänyt Retroperjantai-ohjelmaa Voicen perjantai-illoissa. Tänä vuonna 90-luvun eurodancea soittavan ohjelman suosio on räjähtänyt. Sen ympärille on kasvanut vilkas Facebook-yhteisö ja Luukkainen haluttu radiosta myös dj-keikoille. 

Kun Luukkainen tammikuun puolivälissä matkusti yhdelle tuollaiselle dj-keikalleen Lappeenrantaan, lähti Pop.fi -sivuston kuvaaja mukaan katsomaan, millainen meno on Retroperjantain livekeikoilla ja minkälaista on dj:n arki.

Matka Lappeenrantaan alkoi lauantaina iltapäivällä. Perillä hotellissa Luukkainen hoitaa hommat tutulla rutiinilla: kirjautuminen hotelliin, laukkujen purkaminen hotellihuoneessa ja paidan silittäminen. Nyt tarjoutuu vielä mahdollisuus saunassakäyntiin, eikä Luukkainen jätä sitä käyttämättä. 

- Joillakin urheilijoilla on erilaisia rituaaleja, jotka he tekevät aina ennen urheilusuoritusta. Minulla tuollainen rituaali on se, että vaihdan jalkaan aina puhtaat sukat juuri ennen kuin lähden hotellista keikkapaikalle, Luukkainen kertoo.

Tämä ilta ei ole poikkeus, vaan sukat vaihtuvat lähdön hetkellä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Illan keikalle Oku haluaa silitetyn paidan. Selkään tatuoitu JYP-tatuointi muistuttaa Luukkaisen Jyväskylässä viettämistä vuosista. Suosikkijoukkue ei ole vaihtunut, vaikka kotikaupunki onkin. (kuva: Mikko Räsänen)

Valmista tuli. (kuva: Mikko Räsänen)

Puhtaat sukat jalkaan lähdön hetkellä. (kuva: Mikko Räsänen)

Illan keikkapaikka on suuri Amarillo Areena. Luukkainen saapuu paikalle hyvissä ajoin, jolloin ravintolassa on vain ruokailijoita ja yökerhopuoli on vielä suljettu. Äänimies ja valomies ovat jo paikalla, ja esittelevät Luukkaiselle paikat.

Lavalle on jo pystytetty soittopöytä, joten Luukkainen pääsee hyppäämään puikkoihin ja tekemään soundcheckiä. 

Kun se on hoidettu, alkaa odottelu backstagella. Luukkainen ja hänen apumiehensä saavat takahuoneeseen lämpimät ruuat. Backstagella on myös baarikaappi, joka olisi esiintyjän ja hänen seurueensa vapaassa käytössä. Kaikki korkkaavat yhdet oluet, mutta mitään villiä artistielämää takahuoneessa ei nähdä.

- Minulla on ehdottomana periaatteena, etten koskaan esiinny humalassa. Keikan aikana saatan jonkun oluen ottaa, mutta se ei olisi kunnioittavaa yleisöä ajatellen, jos illan esiintyjä nousisi lavalle humalassa, Luukkainen perustelee. 

Äänimies Markku ja Oku Luukkainen katsovat yhdessä ennen keikkaa läpi, että tekniikka pelaa. (kuva: Mikko Räsänen)

Takahuoneessa täytyy odotella useampi tunti omaa soittoaikaa. (kuva: Mikko Räsänen)

Takahuoneessa odottelua on luvassa useampi tunti, sillä kello on vasta 21.00 ja Luukkaisen setin on suunniteltu alkavan puolen yön aikaan. Illan yleisömäärä vähän jännittää, koska tammikuu on yleensä hiljaista aikaa monien viettäessä tipatonta tammikuuta. Huoli lisääntyy entisestään, kun kuullaan, että naapurikorttelissa toimiva kilpaileva yökerho järjestää samana iltana myös ysäribileet. 

- Toivottavasti nyt ei tule vaisua iltaa juuri, kun olet mukana, Luukkainen sanoo kuvaajalle.

- Kaikista syksyn ja talven keikoistani vain yhtä vaille kaikilla on ollut loistava meno, joten olisi kyllä huonoa tuuria, jos tähän osuisi hiljainen ilta.

Luukkaisen huolestuminen kuitenkin kasvaa, kun kuullaan, että ulkona pakkanen on kiristymässä 30 asteeseen. Eli jos nyt lähtee yökerhon ovelle jonottamaan, täytyy todella haluta lähteä bailaamaan.

Kurkistus yökerhopuolelle kello 23.30 kertoo, että ihmisiä on tullut jonkin verran, mutta paljon enemmänkin mahtuisi. Ravintolapäällikön kanssa sovitaan, että keikan alku siirretään 00.30:een.

Puolen yön maissa tuleekin toivottu tieto. Narikassa ja ulko-ovella on pitkä jono ja väkeä virtaa yökerhoon laumoittain.

- Tämä taitaa olla meininki nykyään. Ihmiset juovat kotona pohjia ja baariin tullaan vasta puolen yön nurkilla, Luukkainen ihmettelee.

Kun Luukkainen puoli yhdeltä hyppää lavalle pakkautuu tanssilattia hetkessä täyteen väkeä. Ysärihiti seuraavat toisiaan ja yleisö tottelee dj:n ohjeita.

- Lappeenranta kädet ylös!, Luukkainen huutaa ja yleisö villiintyy tunnistaessaan Scooterin How much is the Fish -kappaleen jo sen ensitahdeista.

Seuraava kaksituntinen tiivistyy parhaiten alla olevaan kuvagalleriaan.

Keikan pitäisi kestää kaksi tuntia, mutta kun kello on 02.30, ei Luukkainen olekaan lopettamassa. Villiintynyt yleisö on saanut myös dj:n sellaiseen tunnelmaan, että hän jatkaa soittamista kappaleen toisensa perään.

Retroperjantain radiokuulijoille tämä on tuttua. Ohjelman pitäisi nimittäin kestää joka perjantai kuudesta iltakymmeneen. Mutta joskus kun Luukkainen pääsee vauhtiin, jatkaa hän yliajalle, ja on joskus soittanut ysärihittejä puoleen yöhönkin asti. Luukkaisen "vedetäänkö yli?" onkin odotettu kysymys ohjelman Facebook-ryhmässä.

Vihdoin kolmen maissa Luukkainen lopettaa settinsä ja päästää ravintolan oman dj:n paketoimaan illan. Takahuoneessa kuullaan, että paikalla oli 600 lipun ostanutta. Ravintola on tyytyväinen ja dj itsekin osaa jo nauraa keikkaa edeltäneelle huolelleen yleisömäärästä.

Ilta päättyy neljän jälkeen kaatumisella hotellin sänkyyn. Aamulla odottaa kotimatka takaisin Helsinkiin ja maanantaina paluu radiostudioon, mutta jälleen seuraavana viikonloppuna Luukkainen on levyineen taas tien päällä.

- Joku on kysynyt, miten jaksan tätä, koska teen välillä seitsenpäiväisiä työviikkoja, mutta vaikka autossa istuminen saattaisikin puuduttaa, on radiokuulijoiden ja dance-yleisön kohtaaminen keikoilla joka kerta niin palkitsevaa, etten vaan koe tätä rasittavana, Luukkainen sanoo.

Retroperjantai on Radiogaalassa ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi ja Oku Luukkainen vuoden juontajaksi. Osallistu äänestykseen osoitteessa www.radiogaala.fi

 

Kilpailut

Uusimmat