Kuva: AOP

Prince oli huikea multi-instrumentalisti - lue supertähden tarina

21.04.2016 21:15 - Anna Hopi

Muusikko Prince lähti ajasta ikuisuuteen 57-vuotiaana. Laulaja-lauluntekijä on saanut aikaiseksi huikean musiikillisen perinnön.

Prince Rogers Nelson syntyi 7. heinäkuuta 1958 perheeseen, jossa isä oli muusikko ja äiti laulaja. Nuori Prince oli perinyt musiikilliset lahjansa ja intohimonsa lajiin perheeltään. Ensimmäisen kappaleensa lahjakkuus loi seitsemänvuotiaana. Vanhempien ero jätti jälkensä herkkään Princeen ja hän asui nuoruudessaan välillä isänsä, välillä äitinsä luona. Ensimmäisen yhtyeensä Prince perusti 15-vuotiaana. Hän teki alkuaikoina myös kappaleita serkkunsa bändiin.

Princen ura lähti käyntiin vuonna 1978, kun hän sai levytyssopimuksen Warner Brosin kanssa. Levy-yhtiö ei ollut aluksi uskoa, nuori mies oli tehnyt demonsa kokonaan itse taustoineen ja soittanut demolla kuuluvalla kappaleella jokaista soitinta itse. Kun itsevarma artistinalku sai levy-yhtiön edustajat vakuutettua, sopimus syntyi samantien. Ensimmäinen levy For You (1978) herätti jo kiinnostusta, mutta toinen albumi Prince (1979) räjäytti potin hiteillä Why You Wanna Treat Me So Bad ja I Wanna Be Your Lover.

Princen kulta-aikana pidetään 80-lukua, jolloin hän julkaisi monia historiaan jääneitä levytyksiä, muun muassa albumit Dirty Mind (1980), Purple Rain (1984) ja Sign "O" The Times (1987). Artistipersoona alkoi myös muotoutua ja karisma kasvoi ennennäkemättömäksi. Princen kuvastoon on aina liittynyt androgynia meikin, korkokenkien ja muun pukeutumisen kautta. Musiikissaan Prince on korostanut voimakkaasti seksuaalisuuttaan varsinkin uran alussa. Myöhemmin hän on kritisoinut voimakasta seksuaalisuuden esittämistä kappaleissaan.

"Jakoi albumiaan ilmaiseksi faneille"

Prince kuului harvoihin muusikoihin, jotka ovat multi-instrumentalisteja. Hän kykenikin tekemään kokonaisia albumeita täysin itsenäisesti. Keikoilla mukana oli ammattitaitoisia muusikoita. Kuuluisimpia Princen taustabändejä ovat 80-luvulla tunnettu The Revolution ja 90-luvulla tunnettu New Power Generation. 90-luvun Prince muistetaan erityisesti siitä, että hän vaihtoi nimensä symboliin. Media tituleerasi miestä tuolloin nimellä "The Artist Formerly Known as Prince". Hän palasi takaisin Princeksi 2000-luvun alussa.

Vuonna 2001 Prince kohautti liittymällä Jehovan todistajiin. Samalla hän paheksui uran alkuun kuulunutta seksuaalisuuden korostamista musiikissa. Musicology-levystä tuli Princen suurin menestys sitten 1990-luvun alun. 2000-luvun puolella Prince onnistui herättämään hälyä myös tekemällä diilin Mail on Sunday -lehden kanssa, jotta julkaisu jakaisi hänen Planet Earth -albumiaan ilmaiseksi lukijoilleen.

Esiintyi vain kerran Suomessa

Prince esiintyi Suomessa Hartwall Arenalla vuonna 2011. Tähden oli tarkoitus esiintyä Suomessa jo viisi kertaa aiemmin, mutta hän perui joka kerta esiintymisensä.

Prince pysyi koko uransa ajan aktiivisena musiikintekijänä. Hän on julkaissut yhteensä 39 albumia, joten mieheltä jää jälkeen iso perintö faneille. Tähden musiikki on ainutlaatuinen sekoitus funkia, discoa, rockia, poppia ja R&B:ta - soundi tunnetaan Minneapolis soundina.

Prince ei ole mielellään jakanut musiikkiaan ilmaiseksi faneille, mutta YouTube-sivustolta löytyy muutama helmi tähden uran varrelta.

Uudempaa Princen tuotantoa voit kuunnella Spotify-palvelusta täältä.

Lähteet: Biography.com, Independent.

Lue myös: Muusikko Prince on kuollut

Kilpailut

Uusimmat