Voice of Finland -tähti mukana erikoisessa riidassa: Robbie Williams nosti oikeusjutun

18.03.2015 08:23 - Mikko Räsänen

Voice of Finland -finaalissa kilpailevan Kimmo Blomin äänittämä kappale joutui keskelle kansainvälistä oikeusjuttua vuonna 2005.

Kimmo Blom, 45, on Voice of Finlandin ehkä kokenein kilpailija, sillä hän on työskennellyt ammattimuusikkona jo ennen kuin kisan nuorin osallistuja, 17-vuotias Minna Hautakangas, oli edes syntynyt. Blomin pitkälle uralle mahtuu monenlaisia käänteitä, mutta yksi erikoisimmista koettiin vuonna 2005.

Tuolloin Blomia oli pyydetty laulamaan kappale, jota käytettäisiin Suomen Idols-ohjelman tv-mainoksessa. Kappaleeksi oli valittu Robbie Williamsin Let Me Entertain You. Lopullisessa tv-mainoksessa Blomin äänittämästä kappaleesta kuultiin 17 sekunnin mittainen pätkä.

Pian mainoksen ilmestyttyä ruutuihin nousi kohu. Kävi ilmi, että kukaan ei ollut tajunnut kysyä Robbie Williamsilta lupaa kappaleen käyttämiseen mainoksessa. Williams oli asiasta tuohtunut myös siksi, että hän vihasi Idols-formaattia, eikä olisi antanut kappalettaan formaatin käyttöön, vaikka lupaa olisi kysytty. Suuttumus oli niin suuri, että Williams halusi levy-yhtiönsä vievän asian oikeuteen. Haaste tv-kanavaa vastaan nostettiin pian.

Blom ei itse ollut vaarassa joutua oikeustaisteluun mukaan. Hän oli vain laulaja, joka oli tullut studioon laulamaan sen, mitä pyydettiin.

- Olin ihan hämmästynyt siitä, että miten voi olla kyse näin isosta tuotannosta, eikä ole tsekattu, saako kappaletta käyttää, Blom muistelee.

- Sitten kun juttu oli lööpeissä, soitin vielä tuottajalle varmistaakseni, että eikö kukaan todellakaan ole tarkistanut lupa-asiaa.

Haaste tv-kanavaa vastaan nostettiin ja pitkään näytti siltä, että 200 000 euron korvauksia vaatinut Williams ja mainosta esittänyt MTV3 menevät käräjille. Vihdoin viikkoa ennen oikeuskäsittelyn alkua osapuolet sopivat riidan. Sovinnon ehtoja ei koskaan paljastettu julkisesti.

Blomin uralle mahtuu myös positiivisempia kokemuksia. Hän on esiintynyt niin yhtyeissä kuin musiikkiteattereissa. Tänä keväänä Blomin kasvot ovat Voice of Finlandin lisäksi tulleet tutuksi Uuden Musiikin Kilpailusta, missä Blom kilpaili nimellä Angelo De Nile. Siellä hän eteni finaaliin, mutta paikka Suomen viisuedustajaksi jäi lopulta haaveeksi, kun voiton vei Pertti Kurikan Nimipäivät.

Jos menestyt Voice of Finlandissa, niin oletko nyt nimenomaan Kimmo Blom vai Angelo De Nile?

- Ainahan minä olen Kimmo, myös ollessani Angelo, Blom miettii ja myöntää, että Angelo De Nilea ei kuopattu, vaikka viisukarsinnoista ei voittoa tullutkaan.

- Angelon kanssa tullaa varmasti tekemään jotain. Meillä on tiimin kanssa levyllinen matskua jo olemassa, Blom kertoo ja sanoo projektin muiden jäsenten olevan Tuomas Heikkinen ja Kiuas-yhtyeestä tuttu Mikko Salovaara.

Laulaja myöntää, että UMK-voiton meneminen sivu suun kirpaisi.

- Täytyy tunnustaa, että kyllä siitä aika paha krapula jäi, koska syksystä lähtien oli panostettu kilpailuun täysillä ja ladattu koko ajan kasvavia odotuksia.

- Kun sitten finaalipäivänä näin, mikä mieletön kuhina kävi PKN:n ympärillä, tajusin, että onko tässä päässyt unohtumaan joku juttu. Hetkeksi tuli fiilis, että anteeksi, että me nyt ollaan täällä mukana, Blom kertoo ja sanoo tunteen haihtuneen nopeasti.

- Kilpailussahan on kyse siitä, että paras lopulta voittaa. Olen itse älyttömän kiitollinen Ylelle, että saatiin olla mukana noin isossa tuotannossa.

Nyt Kimmo tavoittelee siis Voice of Finland -voittoa. Siellä hänen vahvuutensa on varmasti rautainen kokemus, mutta onko siitä vain hyötyä?

- Kokemus voi olla sekä heikkous että vahvuus, Blom miettii.

- Monessa palautteessa on puhuttu artismin kulmassa. Artistipotentiaalia voi nähdä jo nuoressa ja kokemattomassakin esiintyjässä. Kehäraakin kohdalla taas voi kysyä, onko siinä artistipotentiaalia, kun ei ole jo tuohon mennessä breikannut.

Pitkällä urallaan Blom on oppinut joitakin sääntöjä, joita ei aio rikkoa. Yksi on se, että hän haluaa laulaa englanniksi.

- Olen kokeillut laulaa suomeksi, mutta se ei vain sovi suuhuni, Blom nauraa.

Kilpailut

Uusimmat