Kuva: AOP / Shutterstock

Mikä on erikoisin raaka-aine, jota olet kokannut? Huippukokit kertovat kokemuksistaan uudessa sarjassa

19.05.2022 11:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Leikkuulaudalla sätkivät kalat ovat aiheuttaneet kummastutta uutuussarjan huippukokeissa.

Uudessa Henksun safka -podcast-sarjassa ääneen pääsevät keittiömestarit Pekka Terävä, 55, Antti Vahtera, 62, sekä Petteri Luoto, 48. Ohjelmaa juontaa mediapersoona ja toimittaja Pauli Aalto-Setälä, 56.

Ensimmäisessä jaksossa kokit muistelevat erikoisimpia raaka-aineita, joita ovat elämässään käsitelleet.

Kokit kertovat erään raaka-aineen olevan ajoittain haastava työstää. Nimittäin ankerias saattaa jatkaa liikkumista vielä kuolleena.

Tämä johtuu kokkien mukaan kalan hermostosta, joka reagoi vielä jonkin aikaa kuoleman jälkeen. Tuore raaka-aine saattaakin esimerkiksi napata kädestä kiinni.

Vahtera muisteleekin kokeneensa ankeriaan sätkimisen.

- Vaikka sille oli laitettu suppilo suuhun ja etikkaa, että varmistettiin kuolema, niin silti se välillä meni käden ympäri ja puristi niin penteleesti, Vahtera kertoo.

Luoto muistelee kerran säikähtäneensä aamulla töihin tullessaan nähdessään ankeriaan keskellä kylmiön lattiaa.

- Sillä on sellaiset rigor mortikset käynnissä, Luoto toteaa.

Kokit kertovat jaksossa myös leikkuulaudan alle piiloutuneesta pallokalasta, sekä pöytää takovasta lahnasta.

Rigor mortis saa sätkimään

Rigor mortis, eli kuolonkankeus on kuoleman jälkeen kehossa tapahtuva luonnollinen ilmiö, joka saa lihakset jäykistymään. Kuolonkankeus iskee tyypillisesti muutaman tunnin kuluessa kuolemasta. Sen seurauksena lihakset jäykistyvät, sillä niihin on jäänyt kuollessa energiaa.

Kuolonkankeus on väliaikainen tila, sillä kun lihaksissa säilössä oleva energia on purkautunut, kankeus hellittää.

Kalassa voi tapahtua sähköjännitteiden purkautumista pitkänkin aikaa kuoleman jälkeen, joka on ajoittain aiheuttanut haittaa huippukokkien lisäksi myös kaloja myyville kauppiaille. Kaikki asiakkaat eivät välttämättä ymmärrä kalan olevan jo kuollut, vaan saattavat kuvitella kalan olevan yhä elossa ja kärsivän.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Topi Kaireniuksen mukaan hyönteisten avulla voidaan pelastaa maailmaa: "Ratkaisu ruokakriisiin"

Lue myös: Erikoiset ruokayhdistelmät voivat edistää terveyttäsi - katso asiantuntijan vinkit ruokien yhdistelemiseen

Voice.fi, Radio Nova sekä Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat