Autokolari muutti minut homoksi! - Top 15 uskomattomimmat oikeusjutut

24.02.2012 15:45 - Mikko Räsänen

USA:ssa kuka periaatteessa kuka tahansa pystyy haastamaan kenet tahansa oikeuteen mistä tahansa. Tämän takia osaa oikeusjutuista on aivan järjettömiä.

Rawjustice-sivusto keräsi 15 kaikkien aikojen hulluinta oikeusjuttua USA:sta. Vaikka jutut kuulostavat päättömiltä, niin vielä absurdimpaa on se, että muutamissa tapauksissa järjettömän jutun nostanut jopa voitti oikeudenkäynnin.

1. Kuolleet levittävät piraattimusiikkia

Tekijänoikeusjärjestö RIAA on viime vuosina haastanut oikeuteen useita nettipiraatteja, jotka ovat levittäneet netissä musiikkia lainvastaisesti. RIAA:n liipasinsormi tuntuu kuitenkin olevan liian herkkä, sillä yhden haasteista sai Gertrude Walton.

Walton oli syytteen saadessaan 84-vuotias - tai olisi ollut, ellei hän olisi kuollut jo yli vuotta aikaisemmin 83-vuotiaana. Erikoisen tapauksesta teki se, että RIAA:n mukaan Walton oli syyllistynyt piratismiin kuolemansa jälkeisen vuoden aikana. RIAA syytti hänen ladanneen yli 700 kappaletta kuolemansa jälkeen. Joko tekijänoikeusjärjestön juristit ovat pahasti hukassa tai sitten Walton on saanut laajakaistayhteyden ruumisarkkuunsa.

2. Raiskaaja syytti työpaikkaa teostaan

Sairaalassa työskennellyt Edward Brewer syyllistyi törkeään rikokseen, kun hän raiskasi sairaalan potilaan. Kiinnijäämisen jälkeiset tapahtumat jäävät kuitenkin oikeushistoriaan. Sen sijaan, että Brewer olisi myöntänyt rikoksen, syytti hän teostaan sairaalaa. Brewer nimittäin haastoi sairaalan ja sen turvallisuudesta vastaavan vartiointiyhtiön oikeuteen ja perusteli haastettaan sillä, että nämä eivät olleet estäneet häntä raiskaamasta potilasta. Brewer vaati yli kahden miljoonan dollarin korvauksia, koska sairaalan turvamiesten ammattitaidon puutteen takia hän teki raiskauksen, joka on sittemmin aiheuttanut hänelle henkisiä kärsimyksiä. Ei liene yllättävää, että tuomari hylkäsi tämän oikeusjutun nopeasti.

3. Kolari teki homoksi

27-vuotias michiganilaismies oli vuosia sitten autokolarissa, jolloin takaa tullut auto törmäsi hänen peräänsä. Kolaria kuvailtiin vähäiseksi töytäisyksi, eikä kukaan loukkaantunut siinä. Neljä vuotta myöhemmin mies haastoi peräänajajan oikeuteen ja syytti tätä siitä, että kolari oli muuttanut hänet homoksi. Kuluneiden neljän vuoden aikana mies oli nimittäin tullut kaapista ja eronnut vaimostaan. Vuosien kuluttua hän oli keksinyt, että hänen homoseksuaalisuutensa täytyi johtua kolarista, joka oli tapahtunut kauan sitten. Traagista tässä tapauksessa oli se, että tuomari ja valamiehistö uskoivat miehen kertomusta ja peräänajaja tuomittiin maksamaan 200 000 dollarin korvaukset, koska oli tuolla tavalla törmäilemällä mennyt muuttamaan toisen seksuaalista suuntautumista.

4. Tietokonepelit tekevät murhaajia

Columbinen kouluampuminen oli kauhea tragedia, joka järkytti koko maailmaa. Tragedia poiki myös useita oikeusjuttuja. Yksi erikoisimmista oli se, että muutamat Columbinessa loukkaantuneet haastoivat useita pelialan yrityksiä oikeuteen vaatien yli viiden miljardin dollarin korvauksia, koska pitivät Doomin kaltaisia ammuskelupelejä todellisina syyllisinä koko tekoon. Haaste hylättiin ja haasteen nostaneet joutuivat maksamaan pelialan yritysten valtavat oikeudenkäyntikulut.

5. Housuni katosivat - maksa 54 miljoonaa!

Washingtonilainen tuomari otti poikkeuksellisen raskaasti sen, että pesula hukkasi housut, jotka hän oli jättänyt sinne pestäviksi. Hän haastoi pesulan oikeuteen ja vaati 54 miljoonan dollarin korvauksia hyvitykseksi. Tuomari ei palkannut asianajajaa vaan edusti itseään oikeudessa. Ei liene yllätys, että hän hävisi oikeusjutun. Sen seurauksena hän menetti myös työnsä tuomarina sekä kaiken juridisen uskottavuuden, mitä hänellä oli ollut.

6. Jumala haastettiin oikeuteen

Nebraskalainen senaattori teki oikeushistoriaa haastamalla Jumalan oikeuteen. Haasteen perusteena oli se, että senaattorin mukaan Raamatun puheet maailmanlopusta ovat tulkittavissa Jumalan esittämiksi terrorismiin rinnastettaviksi uhkauksiksi. Vaikka siltä kuulostaa, ei senaattori ollut menettänyt järkeään oikeusjuttua nostaessaan. Hän nimittäin nosti kyseisen jutun todistaakseen, että Nebraskassa on liian helppoa haastaa kuka tahansa oikeuteen mistä tahansa.

7. Mies tappoi puudelin - haastoi omistajan oikeuteen

Andrew Burnett sai raivokohtauksen moottoritiellä San Josessa, ja raivoissaan hän heitti Sara McBurnettin sylikoiran vastaantulevien autojen alle. Julma teko sai hullun käänteen, sillä Burnett haastoi koiran omistajan ja teosta uutisoineen paikallislehden oikeuteen, sillä hän syytti saaneensa teosta ja julkisuudesta vakavan stressireaktion. Haaste hylättiin.

8. Jack Ass vs. Jackass

Tv-yhtiö Viacom sai oudon haasteen 2002, kun heidän supersuosittua Jackass-sarjaansa syytettiin nimivarkaudesta. Haasteen oli lähettänyt mies, joka oli vuonna 1997 vaihtanut viralliseksi nimekseen Jack Ass. Oikeusjuttu ei ehtinyt edetä, sillä Jack teki itsemurhan 2003.

9. Älä pihtaa vanhukselta

USA ei ole ainoa paikka, missä nähdään outoja oikeusjuttuja. Tämä tapaus sattui saksassa, kun saksalaisvanhus ihastui 19-vuotiaaseen kaunottareen ja yritti liehitellä tätä ravintolassa. Mies oli ollut nuoruudessaan 50-luvulla varsinainen naistenmies ja oli nytkin siinä käsityksessä, että hänen kuuluu saada viettää yhteinen yö nuoren kaunottaren kanssa. Kun nainen antoi pakit ja perusteli päätöstään sillä, että mies on aivan liian vanha, loukkaantui mies niin verisesti, että haastoi naisen oikeuteen. Virallisessa haasteessa naista syytettiin ikään perustuvasta syrjinnästä. Syyte kaatui oikeudessa.

10. Näytät liikaa minulta!

Useimmista on hauskaa huomata se, että he näyttävät joltain julkkikselta. Alec Heckardia kuitenkin ahdisti niin paljon se, että ihmiset sanoivat hänen näyttävän koripallotähti Michal Jordanilta, että hän haastoi Jordanin oikeuteen ja vaati yli 800 miljoonan dollarin korvauksia vain siitä syystä, että Jordan näytti häneltä. Joku taisi sittemmin puhua Heckardille järkeä, sillä hän luopui oikeusjutusta muutamaa kuukautta myöhemmin.

11. Stringit vahingoittivat silmää

Amerikkalaisnainen haastoi Victoria's Secretin oikeuteen, koska eräänä päivänä hänen pukiessaan VS-liikkeestä ostamiaan stringejä, lensi niissä ollut metallinen solki suoraan hänen silmäänsä aiheuttaen kipua. Katso alta tv-pätkä tapauksesta.

12. Pelkokertoimesta tuli paha olo!

Suomen tv:ssäkin nähtävä Pelkokerroin tunnetaan hurjista tehtävistään, joita kilpailijoiden täytyy tehdä. Yleensä yksi tehtävä on aina jonkin kuvottavan ruokalajin kuten hyönteisten tai sisäelinten syöminen. Ohjelmaa katsoneelle amerikkalaismiehelle tuli syömistehtävän katsomisesta niin huono olo, että hän haastoi tv-kanavan oikeuteen ja vaati 2,5 miljoonan dollarin korvauksia. Ei ole tiedossa, miten huono olo miehelle tuli siitä, että tuomari heitti hänet ulos oikeudesta.

13. Olut ei tuonutkaan naisia

Olut saa ihmiset tekemään joskus tyhmiä asioita, mutta harvoin niin tyhmiä kuin Richard Overtonin vuonna 1991. Overton nimittäin haastoi tuolloin olutvalmistaja Budweiserin oikeuteen syyttäen yritystä harhaanjohtavasta mainonnasta. Budweiserin mainoksissa oli nimittäin näytetty aina kauniita naisia. Overtonin mukaan mainoksilla haluttiin kertoa, että juomalla Budweiseria saa myös kauniin naisen. Overton oli juonut Budia ja pettynyt, kun kaunottaria ei ilmestynytkään käsipuoleen. Tottakai jättikorvaukset saadakseen Overton kertoi, miten tämä pettymys naisettomuudesta oli aiheuttanut henkisiä vammoja, valtavaa stressiä ja taloudellisia tappioita. Tuomari taisi olla oluen ystävä, koska hän ei ottanut Overtonin syytteitä vakavasti vaan näytti tälle ovea.

14. Batmania ei loukata

Elokuvayhtiö Warner Bros yllättyi vuonna 2008, kun sille toimitettiin vuonna 2008 haaste Batman-nimen väärinkäytöstä. Haasteen oli jättänyt turkkilaisen Batmanin kaupungin pormestari, joka syytti Batman-elokuvia siitä, että ne antavat heidän kaupungistaan kuvan rikollisena paikkana. Asiaa selvitettäessä kukaan kaupungin asukkaista ei osannut sanoa, miksi nimeen puututtiin vasta nyt, vaikka Batmanin hahmo on peräisin jo vuodelta 1939. Oikeusjuttu ei edennyt uhomista pidemmälle, mutta sen ansiosta moni kuuli ensimmäistä kertaa Batmanin kaupungin olemassaolosta. Siihen voi tutustua tarkemmin täällä. (Wikipedia)

15. Mies vaatii biljoonia huonosta asiakaspalvelusta

Amerikkalaismies suuttui Bank of American huonosta asiakaspalvelusta niin, että haastoi pankin oikeuteen. Kyse ei ollut pienestä suuttumuksesta, sillä mies vaati 1784 miljardin biljoonan dollarin suuruisia vahingonkorvauksia. Koska vahingonkorvausvaatimus oli enemmän kuin koko maapallon nettovarallisuus, ei liene yllättävää, että haaste kaatui - varsinkin, kun kysyttäessä mies ei osannut edes perustella, miksi hänelle kuuluisivat tuon suuruiset korvaukset.

Kilpailut

Uusimmat