70 vuotta silkkaa kidutusta - kuvat turistinähtävyydestä vapautetusta norsusta pysäyttävät

15.07.2015 16:15 - Mika Parikka

Oletko ottanut Thaimaassa lomakuvia norsun kyydissä? Ei ehkä pitäisi, sillä osa norsuja pitävistä tahoista eivät ole sertifioituja, joten norsuja ei kohdella lain määräämillä tavoilla.

70-vuotiaalla Noi Nah -norsulla on takanaan pitkä ja rankka elämä Thaimaassa. Norsu joutui kymmenien vuosien ajan viihdyttämään turisteja, joilla ei yleensä ole mitään hajua siitä, miten eläimet turistirysissä elävät ja miten niitä kohdellaan.

Noi Nah saatiin lopulta pelastettua ja norsu päästettiin vapauteen. Nyt veitikka nauttii elämästään Elephant Nature Parkissa, johon pelastettuja norsuja sijoitetaan. Kuvat, joissa vanha leidi leikkii vedessä kuin pieni elefantti konsanaan, kertovat enemmän kuin tuhat sanaa siitä, kuinka onnellinen se on pelastamisestaan.

Vaikka Noi Nah kantaa edellisen elämänsä arpia ihossaan, ei niitä onneksi tulevaisuudessa tule lisää. Katso kuvat onnellisesta eläimestä täältä.

Norsuja huumataan ja hakataan nauloilla

Thaimaassa turisteja viihdytetään paljon erilaisin norsusafarein. Norsuja tuodaan myös keskelle Bangkokia, joka ei todellakaan ole niille oikea paikka. Silti turistit hyysäävät rahojaan norsujen omistajille, joka tekee norsujen pitämisestä suurkaupungissa kannattavaa liiketoimintaa. Suurkaupungeissa norsun ruokkiminen on nykyään tästä syystä myös turisteille laitonta, ja siitä seuraa noin 270 euron suuruinen sakko.

Norsusafareiden norsuja "koulutetaan" usein todella karulla tavalla. Myös Noi Nahin pelastaneen Elephant Nature Parkin perustaja kertoo, että perinteiden mukaan alle neljävuotias norsu erotetaan emostaan, ja laitetaan häkkiin. Häkin pinnojen läpi sitä pistellään nauloilla ja bambutikuilla, kunnes siitä tulee alistunut ja niin väsynyt, ettei se enää uskalla tai jaksa taistella vastaan. Väsyneitä eläimiä myös huumataan amfetamiinilla, jotta ne jaksaisivat työskennellä pidempiä päiviä.

Jos norsusafarille halajaa, olisi hyvä tarkistaa, että ne ovat Thaimaan valtion hyväksymiä paikkoja, sillä niitäkin löytyy. Lisää tietoa Thaimaan norsuista voit lukea esimerkiksi täältä.


Lue Myös: Kömpelöt norsuvauvat ovat supersuloisia - katso ihastuttava video

Lähteet: Global Finland ja Thaimaaopas.fi

Kilpailut

Uusimmat