Huippukokit moittivat: Ruualla rahastajat voivat pilata Ravintolapäivän tulevaisuuden

13.08.2013 19:45 - Laura Sulkava

Ravintolapäivä järjestetään Suomessa ensi viikonloppuna kymmenennen kerran. Tapahtuman ideana on tarjota jokaiselle mahdollisuus perustaa oma ravintola yhden päivän ajaksi. Tapahtumaan osallistuva huippukokeista koostuva Finnish Food Mafia on kuitenkin huolissaan Ravintolapäivän tulevaisuudesta.

Kaveriporukan ideasta syntynyt Finnish Food Mafia on osallistunut omalla keittiöllään Ravintolapäivään jo kolme kertaa. Yritykseen kuuluvat vuoden 2011 Top Chefistä ja ravintola Farangin keittiöstä tutuksi tullut Jussi Raunio, ravintola Murun keittiömestarit Kalle Kiukainen ja Oliver Hurskainen sekä toimitusjohtajana Late Fenander. Finnish Food Mafia taistelee tänä vuonna tapahtuman jatkon puolesta.

- Vuosi sitten emme osallistuneet päivään, vaan kiersimme maistelemassa. Paikalla oli voittoa tavoittelevia ravintoloita ja tarjolla ylihinnoiteltuja annoksia, joissa maku ei vastannut odotettua, huippukokki Raunio kertoo ideasta Finnish Food Mafian tämänkertaiseen teemaan.

Optimaalinen Ravintolapäivä koostuu tiimin mukaan sopivan pienistä annoksista, jolloin vatsaan jää tilaa myös muiden puotien herkuille. Päivän tarkoituksena ei ole tehdä tuottoa, vaan antaa makuelämyksiä ja iloa ihmisten elämään.

- Ravintolapäivä on ollut esillä eduskunnassa ja se on liitetty myös harmaaseen talouteen. Rahastusmeiningillä päivän idea kärsii ja se saatetaan kieltää, toteaa toimitusjohtaja Fenander Voicelle.

Taistelu hyvän asian puolesta

Finnish Food Mafian konsepti on tällä kertaa aikaisemmasta poikkeava. Ravintoloitsijat keskittyvät kääntämään huomion alkuperäiseen ideaan, ja heidän saama tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

- Koska päivän idea on loistava, halusimme lähteä tällä kertaa mukaan. Murussa järjestetystä hyväntekeväisyyskampanjasta saimme kimmokkeen lahjoittaa tuotto Tukikummien kautta syrjäytyneiden nuorten harrastustoiminnan tukemiseen, Kiukainen kertoo.

Ryhmä on saanut taakseen vakuuttavan yhteistyökumppanikaartin, kuten Coca Colan, Tukikummit sekä kauppakeskus Jumbon Citymarketin.

- Toivon että eduskunnassa jätettäisiin Ravintolapäivää koskevat veropuheet ja keskityttäisiin oikeisiin harmaantalouden epäkohtiin, jotka tuottavat valtiolle huomattavasti suuremmat veromenetykset, kiteyttää Fenander kampanjan tarkoituksen.

Ravintolapäivän järjestäjät eivät ole huolissaan tulevaisuudesta 

Viimeksi ravintola- ja ruokakulttuurin puolesta järjestettävään karnevaaliin osallistui 1 700 katukeittiötä. Ensi sunnuntaille on ilmoittautunut jo yli tuhat osallistujaa ja viimeisten päivien aikana odotetaan vielä satoja lisää.

Tapahtuman viestintävastaava Kirsti Tuominen on tietoinen Finnish Food Mafian järjestämästä kampanjasta, mutta hän ei pidä kaupallisuutta ongelmana. Tuominen korostaa oikean Ravintolapäivän hengen olevan vallitseva osallistujien keskuudessa, mutta myöntää, että näin suuri tapahtuma houkuttelee myös niitä, jotka yrittävät hyötyä.

- Emme rajoita vahvasti tapahtumaan osallistuvien konsepteja, mutta seulomme joukosta räikeästi kaupalliset, poliittiset tai uskonnolliset ilmoittautumiset, sillä ne eivät ole ravintolapäivän hengen mukaisia, Tuominen kertoo Voicelle.

Viime kerralla Ravintolapäivän hinnat olivat Tuomisen saaman palautteen mukaan kohtuullisia. Rahastusyritykset kaatuvat siihen, että ihmiset äänestävät jaloillaan.

- Vaikka kannustamme kattamaan kulut, osa tekee päivällä jopa tappiota. Suurin osa osallistuu päivän hengen mukaisesti intohimonaan tarjota makuelämyksiä, Tuominen jatkaa.

Ravintolapäivän vanavedessä on syntynyt samankaltaisella konseptilla toimivia tapahtumia kuten Siivouspäivä. Tuominen näkee positiivisena puolena kaupunkikulttuurin kehittymisen ja ihmisten osallistumisen.

- On hienoa, että esimerkiksi Evira ja Helsingin Rakennusvirasto eivät ole heti kieltämässä tapahtumaa, vaan suhtautuvat positiivisesti ja luottaen ihmisiin. Ravintolapäivä on laajentunut useisiin kaupunkeihin sekä pienemmillekin paikkakunnille. Tulevaisuudessa sen odotetaan kasvattavan suosiota edelleen, Tuominen intoilee.

Suomesta alkunsa saanut ja jo 45 maahan levinnyt Ravintolapäivä järjestetään sunnuntaina kymmenettä kertaa. Ravintolapäivän viralliselta sivustolta löytyvät kaikki osallistujat, ohjeita omaan katukeittiöön sekä linkki älypuhelinsovellukseen. Ravintolapäivän sivuille pääset tästä.

Kilpailut

Uusimmat