Kuva: Fotolia

Ikimuistoisimmat visailu- ja tosi-tv-ohjelmat, joita suomalaiset eivät unohda: Katso lista

03.10.2015 21:15 - Reetta Haverinen

Tänä syksynä televisiossa alkoi pyöriä runsaasti uusia tosi-tv-sarjoja ja kilpailuformaatteja, mutta vetävätkö ne vertoja näille vanhoille ohjelmille, jotka aikoinaan ovat viihdyttäneet Suomen kansaa?

Suomalaiset viihtyvät tv-ruutujen ääressä - tätä ei käy kiistäminen. Saippuasarjat, uutiset, elokuvat ja urheilu koukuttavat ihmisiä, mutta niin myös reality- ja visailuohjelmat. Monet tosi-tv-formaatit, kuten Big Brother ja Idols, ovat pyörineet televisiossa jo vuosikausia eikä loppua näiden menestystarinoille näy. Myös Tanssii tähtien kanssa -kisa ja Satuhäät-sarja jaksavat edelleen kiinnostaa suomalaisia.

Suomen tv-historiaan on mahtunut vuosien aikana paljon erilaisia tv-formaatteja. Monia näistä ohjelmista ei olla tuotettu syystä tai toisesta johtuen enää vuosikausiin. Muistot näistä sarjoista elävät kuitenkin visusti monien suomalaisten mielissä. Muun muassa seuraavat sarjat ovat tullet jo tiensä päähän, mutta silti kyseisistä ohjelmista jaksetaan edelleen puhua:

Suuri Seikkailu

Suomalainen seikkailuohjelma, jonka ensimmäiset tuotantokaudet kuvattiin Posiolla, toi julkisuuteen aikoinaan muun muassa fitness-kaunottaren Jutta Gustafsbergin. Luonnonhelmassa kilpailleet hurjapäät kisailivat suuresta voittosummasta ja Suuren Seikkailijan tittelistä.

Far Out

Matkailuohjelma Far Outissa seurattiin rohkeiden suomalaisten seikkailuja eri puolilla maailmaa. Muun muassa ensimmäisen tuotantokauden voittaneet Tatu ja Eeka ponnahtivat sarjan myötä kaiken kansan tietoisuuteen.

Popstars

Kykyjenetsintäohjelma Popstarsissa muodostettiin laulukarsintojen avulla bändi, joka pääsi studioon levyttämään ohjelman jälkeen. Ensimmäiseltä tuotantokaudelta voittoon nousi Gimmel-yhtye, jonka jäsen myös Jenni Vartiainen aikoinaan oli.

Kokkisota

Sikke Sumarin aikoinaan juontama Kokkisota oli hauska ruoanlaitto-ohjelma, jossa julkkiskilpailijat saivat tuoda mukanaan ruoka-aineita, joiden pohjalta kapteenikokkien tuli valmistaa herkullinen ateriakokonaisuus 20 minuutissa.

Huuma

Lauantai-illan suosikkitv-ohjelma pyöri Maikkarilla vuosina 2005-2009. Hauska formaatti piti sisällään erilaisia yllätyksiä, sketsejä ja kilpailuja. Ohjelman juontajina nähtiin muun muassa Lorenz "Lore" Backman, Jaakko "Jaska" Saariluoma, Niina Herala, nykyinen Backman, ja Heikki Paasonen.

Kuutamolla

Santeri Kinnusen juontama hauska ohjelma, jossa julkkisten tuli arvuutella toistensa väittämiä, paljasti monia hulvattomia seikkoja monien kuuluisuuksien elämästä.

BumtsiBum!

Monien suomalaisten suosikkiohjelma BumtsiBum! tuli tiensä päähän vuonna 2005. Marco Bjuströmin juontamassa musiikkiohjelmassa julkisuudesta tutut laulajavieraat arvailivat ja esittivät tunnettuja musiikkikappaleita.

Passi ja hammasharja

Maikkarilla aikoinaan esitetty visailuohjelma kuvattiin laivalla ja ohjelmaa juonsivat Taru Valkeapää ja Tino Singh. Ohjelmaan osallistuneet laivamatkustajat joutuivat tekemään erilaisia tehtäviä kameroiden edessä. Monet muistavat vieläkin ohjelmasta tutun hokeman: ”Passi ja hammasharja!”

Napakymppi

Yhden legendaarisimman parisuhdevisailun, Napakympin, tarkoituksena oli saattaa yhteen toisilleen parhaiten sopivat parit. Seinän takana neiti tai herra X sai valita matkakumppanikseen itseään miellyttävimmän henkilön vaihtoehdoista A, B tai C. Kari Salmelainen juonsi ohjelmaa yli 10 vuotta ja mies muistetaan taatusti vielä tänäkin päivänä parhaiten juontopestistään kyseisessä ohjelmassa.

Kymppitonni

Riitta Väisäsen juontamaa Kymppitonnia voi harva suomalainen unohtaa. Arvuuttelukisassa julkisuudesta tutut henkilöt yrittivät arvata sanoja annettujen vihjeiden perusteella. Formaatin kehitti suomalaisten rakastama viihteen monitoimimies Spede Pasasnen.

Onnenpyörä

Janne Porkan juontamassa visailuohjelmassa studiokilpailijat yrittivät arvata lauseita kirjain kerrallaan. Ohjelmaa pyöri tv:ssä yli 10 vuoden ajan ja sen tuotanto lopetettiin vuonna 2001.

Heikoin lenkki

Kirsi Salon luotsaamassa visailuohjelmassa kisailtiin suurista summista. Tiukkasanainen Salo tuli kaikille suomalaisille ohjelman myötä tutuksi kipakoista kommenteistaan.

Haluatko miljonääriksi

Yhtä maailman tunnetuinta ja suosituinta tietokilpailuformaattia esitettiin myös Suomessa 12 tuotantokauden verran. Miljonääriksi kukaan suomalainen ohjelman myötä ei tosin tullut, mutta suurimmat voittopotit olivat monia kymmeniä tuhansia euroja.


Lue myös: Lastenohjelmat, joita kukaan ei voi unohtaa - katso nostalgiset pätkät

Kilpailut

Uusimmat